Check This Out

Click2Pic, Φωτογραφία με ένα Click, made by Milaraki.com

Ακόμη μια εφαρμογή από το milaraki.com για εσάς .Αυτή την φορά πρόκειται για μια (ακόμη) απλή εφαρμογή που σκοπό έχει να πιάσει μια θέση στο Dock σας ώστε να την έχετε πρόχειρη .Αυτό που κάνει η εφαρμογή λοιπόν είναι να τραβάει μια φωτογραφία με την iSight του υπολογιστή σας και ...

Read More

Installer Δωρεάν Ελληνικού Ορθογράφου για το Office 2011

Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στην λύση που βρήκαν τα παιδιά από το Ma(c)γειρέματα για να έχουμε δωρεάν ορθογραφικό έλεγχο στο Office 2011.Σήμερα αποφάσισα να φτιάξω έναν installer ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία εγκατάστασης.Μπορείτε να κατεβάσετε τον installer από εδώ φυσικά δωρεάν.Μέτα την εγκατάσταση το μόνο ...

Read More

Γράψε δίσκους NTFS χωρίς κανένα Software στο Mountain Lion

Είναι ίσως ένα από τα πιο συνηθισμένα "προβλήματα"  : δεν μπορώ να γράψω στον εξωτερικό δίσκο μου !Σχεδόν πάντα η απάντηση βρίσκεται στο NTFS . Ο δίσκος που έχουμε (ο εξωτερικός) είναι NTFS και έτσι το Mac δεν μπορεί να γράψει απάνω του .Εάν έχετε το κάποιο παλαιότερο λειτουργικό υπάρχει ...

Read More

Finder Sidebar Toggle, made by milaraki.com

Ένα ακόμη αρκετά απλό app  φτιαγμένο με τα χεράκια μας (και την βοήθεια του automator)  που μπορεί να σας βολέψει .Κατεβάζετε την εφαρμογή από εδώ, και την βάζετε όπως δείχνει η εικόνα πιο πάνω στον Finder σας .Κάθε φορά που κάνετε κλικ στην εφαρμογή θα γίνεται απόκρυψη ή εμφάνιση της ...

Read More

HideUnhide, made by milaraki.com

Εντάξει δεν είναι και τίποτα.Ένα μικρό app φτιαγμένο με το Automator .Αυτό που κάνει είναι να τσεκάρει εάν στο σύστημα μας είναι ορατά τα κρυφά αρχεία και να αλλάξει την κατάσταση αυτή .Δηλαδή εάν δεν είναι ορατά, τα εμφανίζει . Εάν είναι ορατά, τα εξαφανίζει :)Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή ...

Read More

Χθές ήταν μέρα ανακοινώσεων για την Apple 🙂

Μιάς και ήταν και τα γενέθλια του μεγάλου,δώσανε στους developers την ευκαιρία να δούνε πρίν απο τον απλό κόσμο το MacOS X Lion.

Στην συνέχεια θα προσπαθήσω να σας δώσω μία εικόνα απο την πρώτη επαφή με το λιοντάρι.

Δεν θα ασχοληθώ με θέματα ταχύτητας και απόδοσης,διότι είναι λειτουργικό σε εξέλιξη και σίγουρα δεν είναι στην τελική του μορφή ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Αυτά που θα αναλύσω αφορούν περισσότερο ευκολίες και νέα features του Lion.

Μετά απο μερικές ώρες χρήσης θα καταλάβετε πόσο μεγάλη επιρροή έχει πλέον το iOS,μιάς και το Lion μοιάζει να έχει δανειστεί πάρα πολλά απο τα νέα στοιχεία του απο το αυτό.

Άς τα δούμε με την σειρά.

Launchpad : Το Springboard στο Mac σας !!

Ενεργοποιείται απο το εικονίδιο στο dock ή αναθέτοντας το σε μία γωνία του Expose.

 

Στην ουσία δείχνει τα περιεχόμενα του φακέλου “Applications” με iOS τρόπο,κάνοντας σας να νομίζετε ότι βάλατε το iPad σε landscape μπροστά απο την οθόνη του Mac σας!

Φυσικά μπορούμε να δημιουργήσουμε φακέλους και να ομαδοποιήσουμε κοινές σε λειτουργία εφαρμογές,δίνοντας του ότι όνομα θέλουμε ή αφήνοντας το Lion να επιλέξει ανάλογα με τις εφαρμογές που ομαδοποιούμε (όπως τον φάκελο “social networking” στην δεύτερη φωτογραφία)

To animation εμφάνισης του είναι αρκετά ομαλό και αρκετά εντυπωσιακό.Η πρακτικότητα του αμφιλεγόμενη,ιδίως για όσους απο εσάς χρησιμοποιούν το spotlight ή κάποιο άλλο launcher για να εκκινούν τiς διάφορες εφαρμογές που διαθέτουν.

Mission Control : Expose and Spaces Revisited !

Ενεργοποιείται απο το πλήκτρο F3,απο το Expose ή με Gesture στο Trackpad (σύρσιμο με 4 δάχτυλα) και αναλαμβάνει να μας δείξει ότι τρέχει στο desktop μας ομαδοποιήμενο κατα εφαρμογή.

Η εμφάνιση του διαφέρει αν έχουμε πάνω απο ένα Space ενεργοποιημένο.

Στην περίπτωση που έχουμε πολλαπλά spaces,μπορούμε να περιηγηθούμε σε αυτά σέρνοντας 4 δάχτυλα δεξιά ή αριστερά στο trackpad.

Gestures : Τα πάνω κάτω !

Είπαμε η επιτυχία του iOS επηρεάζει άμεσα το MacOS,έτσι απο την πρώτη στιγμή που θα χρησιμοποιήσει κάποιος το Lion και χρειαστεί να κάνει scrolling σε μία ιστοσελίδα,θα αισθανθεί σαν την πρώτη φορά που έπαιξε κάποιο flight simulator,για να πάει κάτω θα πρέπει να κινήσει τα δάχτυλα του πάνω!

Για να γίνει πιό κατανοήτο ανοίξτε μία σελίδα στο safari του iPhone/iPad/iPod σας και μεταβείτε στο τέλος της,έτσι ακριβώς είναι και η default ρύθμιση (η οποία αλλάζει απο τα settings του trackpad) στο Lion,σκεφθείτε το σαν το trackpad να είναι η οθόνη της iOS Device σας,αρκετά μπερδεμένο έτσι;Μετά απο τόσες ώρες ενασχόλησης ακόμα σκέφτομαι πρίν κάνω scroll 🙂

Σχετικά με το “pinch for launchpad-spread to desktop” δεν έχω να προσθέσω κάτι μιάς και δεν φαίνεται να λειτουργεί σε αυτό το preview.

Το zoom σε μια ιστοσελίδα είναι φανταστικά πιό ομαλό (ακριβώς όπως του iPhone4) και άν “τραβήξουμε” μία σελίδα φαίνεται να αιωρείται σε έναν γκρίζο φόντο (ίσως στην τελική έκδοση να γίνεται refresh με αυτήν την ενέργεια).

Mail 5 : WideScreen Communication

To συναντήσαμε στο iPad και μας άρεσε,η ομαδοποίηση emails ανά συζήτηση βοηθάει τους χρήστες με μεγάλα inboxes.

Resume : Όλα στην θέση τους

Κάνει ακριβώς αυτό που λέει,έτσι μετά απο κάποια επανεκκίνηση στο desktop σας θα βρείτε ανοιχτές τις εφαρμογές στο σημείο που τις αφήσατε.Πρός το παρόν λειτουργεί με αυτές που συνοδεύουν το Lion (Mail5,ical,Safari5) αλλά στην τελική έκδοση θα συμπεριληφθούν και οι υπόλοιπες όπως και third party apps.

The Last : But Not Least

Υποστήριξη Trim επιτέλους !!!

64bit Kernel by default (μέχρι πρότινος το συνναντούσαμε μόνο στα MacPro kai Xserve ή εάν πατούσαμε το “6” και το “4” κατά την διάρκεια του boot)

Αισθητικά αλλαγμένος Finder,νέα Traffic Lights,αόρατες μπάρες κύλισης και slider για τις αλλαγές εμφάνισης των εικονιδίων.Έπιλογή “All My Files” η οποία μας δείχνει κατηγοριοποιημένα ανά εφαρμογή,ημερομηνία κ.α. τα αρχεία μας.

 

Πολύ χρήσιμη η επιλογή κατηγοριοποίησης κατά εφαρμογή ή κατηγορία εφαρμογής :

Οι εφαρμογές και τα παράθυρα ειδοποίησης διαθέτουν νέο animation κάνοντας να φαίνονται ότι εμφανίζονται απο το background.

Αλλαγμένο και πιό φιλικό “About This Mac” (κάτι σας θυμίζει η μπάρα του σκληρού δίσκου και το εικονίδιο της μπαταρίας έτσι;)

Εν κατακλείδι όπως θα καταλάβατε το MacOS και το iOS κινούνται σε κοινή τροχιά μέχρι την σύγκρουση!
Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι σε λίγο καιρό που οι iOS Devices δεν θα υστερούν κατα πολύ σε επεξεργαστική ισχύ θα μοιράζονται ένα ενιαίο,με μικρές τροποποιήσεις,λειτουργικό μαζι με τα Mac.

oopsss…!! Restart Springboard…???

 

23 Responses to “Πρώτες εντυπώσεις απο το (i)OSX Lion !”

  1. john says:

    thanks για την ενημερωση…

    i like it

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Babz, Tassos Agapis . Tassos Agapis said: Πρώτες εντυπώσεις απο το (i)OSX Lion ! – http://milaraki.com/blog/2011/02/lion-frst-look/ […]

  3. Thanasis says:

    Αν κατάλαβα καλά οι κάτοχοι mac mini, mac pro, imac θα πρέπει να έχουνε και ένα trackpad για να απολαύσουνε τα lion.

  4. Jig Janus says:

    ThanX Babis!!!!

    ps
    Οπότε ποντικακια τέλος μετά την έλευση του Lion

  5. Daem0n says:

    Πολύ ωραία κάλυψη και πραγματικά ανυπομονώ! Το κάνω κι εγώ εγκατάσταση τώρα να δω από κοντά τα νέα “μπλιμπλέκια” του OS X… ειδικά το νέο Mail!!! 😉

  6. paul says:

    ta folder actions den ta eide kaneis?

    deksi pano se ena fakelo, kai mporeis na valeis ena scriptaki na trexei otan petas ena arxeio mesa sto faleko!

  7. leon bis says:

    “Χθές ήταν μέρα ανακοινώσεων για την Mac”

    έλεος ρε παιδιά…Ποια Mac??? Η Mac είναι εταιρεία καλλυντικών.

  8. g.fokaefs says:

    1. υπάρχει κανένας τρόπος να σβήσει κανείς εικονίδιο από το Launchpad που παρέμεινε πάρα την απεγκατάσταση της εφαρμογής;

    2. Όταν παίζει ταινία ενεργοποιείται το screensaver… δεν είναι άκυρο αυτό;

    • babz says:

      Δοκίμασες να σβήσεις την εφαρμογή απο τον φάκελο Applications ;

      Με ποιό πρόγραμμα αναπαραγωγής στο έκανε αυτό;
      Το δοκίμασα με movist και VLC και δεν ενεργοποιήθηκε το screensaver.

  9. chubros says:

    Alli mia erotisi…. Ston mozilla pos kaneis back me three fingers swipe??? Me paei sta widgets… 😛

    • babz says:

      Πάλι καλά.Σε εμένα (έκδοση 3.6.13) μόλις κάνω 3finger swipe κολλάει ο firefox και κλείνει.Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να βγεί το Lion και να αναβαθμιστεί ο firefox.

      • Νίκος Καμινάκης says:

        @babz, emena me 10.6.5 kai firefox 3.6.13 to 3finger swipe paizei mia xara…..
        gia ton firefox: otan paw sto “about:config”
        exw:

        browser.gesture.swipe.left; Browser:PrevTab
        browser.gesture.swipe.right;Browser:NextTab

        browser.gesture.twist.left;Browser:Back
        browser.gesture.twist.right;Browser:Forward

        frontise na einai to status: “user defined”, kai to type: “string”

  10. […] Πρώτες εντυπώσεις απο το (i)OSX Lion ! […]

  11. g.fokaefs says:

    από VLC δεν μπαίνει σε screensaver αλλά από το Quicktime… 😐 γι’ αυτό ρώτησα αν είναι λίγο άκυρο…

    Την εφαρμογή την έσβησα απο το φάκελο Applications χρησιμοποιώντας το AppCleaner… Παρόλα αυτά το εικονίδιο στο Launchpad παρέμεινε εκεί και όταν το πατάς βγάζει πάνω σε αυτό ένα ερωτηματικό..

    Το θέμα είναι ότι το Launchpad λειτουργεί με συντομεύσεις τις οποίες δεν έχω εντοπίσει στο Mac os X.. αν ξέρει κάποιος κάτι..

  12. g.fokaefs says:

    SOLVED εικονίδια από το Launchpad σβήνονται με ctrl + option + cmd και ΜΕΤΑ click στο εικονίδιο που θέλουμε να διώξουμε…

  13. gel says:

    To scrolling στο ποντίκι δουλεύει ανάποδα … ελπίζω να μην μένει έτσι στις επόμενες εκδόσεις…

  14. […] από αυτούς τους γενναίους που έχουν υιοθετήσει το beta Lion σαν λειτουργικό σας σύστημα τότε θα έχετε διαπίστωσει […]

  15. pavlos says:

    dokimase kaneis to xcode 4.1 preview sta Lion?

    mpainei full screen?

  16. Carpe_Diem_Rj says:

    Παιδια οτν εγκαταστησουμε το lion μετα μπορουμε να βαλουμε ο λογαρισμο του mobileme που εχουμε η θα φαινεται στην apple οτι δεν ειμαι developer.
    Επισης κατι αλλο το εικονδιο πανω δεξια για το wifi ενω εχω κανονικα ιντερνετ κανε συνεχως σν να ψαχνει δικτυο …. ειναι ετσι η εχει καποιο προβλημα ?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!