Check This Out

Finder Sidebar Toggle, made by milaraki.com

Ένα ακόμη αρκετά απλό app  φτιαγμένο με τα χεράκια μας (και την βοήθεια του automator)  που μπορεί να σας βολέψει .Κατεβάζετε την εφαρμογή από εδώ, και την βάζετε όπως δείχνει η εικόνα πιο πάνω στον Finder σας .Κάθε φορά που κάνετε κλικ στην εφαρμογή θα γίνεται απόκρυψη ή εμφάνιση της ...

Read More

HideUnhide, made by milaraki.com

Εντάξει δεν είναι και τίποτα.Ένα μικρό app φτιαγμένο με το Automator .Αυτό που κάνει είναι να τσεκάρει εάν στο σύστημα μας είναι ορατά τα κρυφά αρχεία και να αλλάξει την κατάσταση αυτή .Δηλαδή εάν δεν είναι ορατά, τα εμφανίζει . Εάν είναι ορατά, τα εξαφανίζει :)Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή ...

Read More

Click2Pic, Φωτογραφία με ένα Click, made by Milaraki.com

Ακόμη μια εφαρμογή από το milaraki.com για εσάς .Αυτή την φορά πρόκειται για μια (ακόμη) απλή εφαρμογή που σκοπό έχει να πιάσει μια θέση στο Dock σας ώστε να την έχετε πρόχειρη .Αυτό που κάνει η εφαρμογή λοιπόν είναι να τραβάει μια φωτογραφία με την iSight του υπολογιστή σας και ...

Read More

Γράψε δίσκους NTFS χωρίς κανένα Software στο Mountain Lion

Είναι ίσως ένα από τα πιο συνηθισμένα "προβλήματα"  : δεν μπορώ να γράψω στον εξωτερικό δίσκο μου !Σχεδόν πάντα η απάντηση βρίσκεται στο NTFS . Ο δίσκος που έχουμε (ο εξωτερικός) είναι NTFS και έτσι το Mac δεν μπορεί να γράψει απάνω του .Εάν έχετε το κάποιο παλαιότερο λειτουργικό υπάρχει ...

Read More

Installer Δωρεάν Ελληνικού Ορθογράφου για το Office 2011

Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στην λύση που βρήκαν τα παιδιά από το Ma(c)γειρέματα για να έχουμε δωρεάν ορθογραφικό έλεγχο στο Office 2011.Σήμερα αποφάσισα να φτιάξω έναν installer ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία εγκατάστασης.Μπορείτε να κατεβάσετε τον installer από εδώ φυσικά δωρεάν.Μέτα την εγκατάσταση το μόνο ...

Read More

iPhone 3G (part 4 – new features)

On September 9, 2008, in Apple, Hardware, iphone, software, by dj_aris

Στο τελευταίο κομμάτι θα εξετάσουμε πιο αναλυτικά τα νέα χαρακτηριστικά του iPhone 3G και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα…

Mε μια κουβέντα: Το 3G του iPhone είναι γρήγορο! Πραγματικά γρήγορο! Η συσκευή σχεδόν αλλάζει χαρακτήρα με την προσθήκη του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού. Οι σελίδες φορτώνουν πολύ πιο γρήγορα και στην πράξη είναι σαν να είναι συνδεμένο σε κάποιο wifi hotspot. Για να εξηγήσω καλύτερα τα παραπάνω, έφτιαξα τον πιο κάτω πίνακα:

Οι αριθμοί είναι ο χρόνος που απαιτείται για να ανοίξει η κάθε σελίδα σε δευτερόλεπτα (κατά προσέγγιση, αλλά μας δίνουν μια τάξη μεγέθους).

Έτσι, η εμπειρία του internet ενισχύεται σημαντικά, πόσο μάλλον από τη στιγμή που είναι ίσως η μοναδική handheld συσκευή που ανοίγει τις σελίδες όπως σε desktop υπολογιστές και όχι σε έκδοση για mobile browsers. Συμπτωματικά, την ώρα του test είχα μαζί και ένα HTC Touch Diamond, το οποίο ήταν και πιο αργό και χειρότερο στην απεικόνιση των σελίδων.

Όσον αφορά στη χρήση, έχω βάλει όπως βλέπετε στην τελευταία στήλη του πίνακα πόσα mb καταναλώνει περίπου το άνοιγμα κάθε σελίδας (πριν από κάθε test άδειαζα την cache). Με λίγα λόγια λοιπόν μπορείτε πχ να μπείτε 2000 φορές στο milaraki.com με το 1GB της Vodafone. Το αν είναι αρκετό ή όχι θα το κρίνει ο καθένας. Η Vodafone Αγγλίας όμως έχει φτιάξει ένα πολύ εύχρηστο usage calculator, το οποίο μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: 

http://online.vodafone.co.uk:80/dispatch/Portal/appmanager/vodafone/wrp?_nfpb=true&_pageLabel=template08&pageID=MI_0007

Αυτό που θέλει προσοχή είναι όχι ο όγκος των δεδομένων (γιατί τελικά αν δεν κατεβάζεις πράγματα από το ίντερνετ δεν υπάρχει ουσιαστική κίνηση) αλλά η μπαταρία, γιατί όσο σερφάρει κανείς μειώνεται πολύ γρήγορα! Βέβαια, στα θετικά της μπαταρίας είναι ότι φορτίζεται γρήγορα, σε μια ώρα περίπου.

Τέλος, πλέον με τις  3G ταχύτητες είναι εφικτή η χρήση του YouTube player όπου και αν βρίσκεστε.

Τι άλλο μένει να ζητήσει κανείς; Μόνο την υποστήριξη flash στο Safari!

          

Περνώντας στο GPS, οι εντυπώσεις δεν είναι το ίδιο καλές, δυστυχώς. Δεν υπάρχει φυσικά δυνατότητα πλοήγησης (υποτίθεται ότι είναι σε φάση εξέλιξης, αλλά περίμενα κάτι πιο σύντομα…) και το μόνο που μπορείς να κάνεις πρακτικά είναι να δεις το που βρίσκεσαι στο χάρτη μέσω του Google Maps. Δηλαδή είναι το ίδιο με πριν, μόνο που τώρα εντοπίζει ακριβώς που βρίσκεσαι και όχι στο περίπου. Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι ακόμα και αν το Maps έχει ήδη κάνει cache την περιοχή που βρίσκεσαι, και πάλι θέλει σύνδεση δεδομένων για να σε εντοπίσει, αλλά ακόμα χειρότερα, δε φαίνεται να λειτουργεί πάντα. Δηλαδή μερικές φορές ζητάς εντοπισμό της θέσης σου και το μόνο που κάνει είναι να σου δείχνει το γνωστό κύκλο ακτίνας 700 μέτρων που βρίσκεσαι, όπως δηλαδή και στο παλιό. Δείχνει σαν να μη χρησιμοποιεί πάντα το chip του GPS…

Nα σημειώσω ότι οι δοκιμές έγιναν σε εξωτερικό ανοιχτό χώρο, που δεν έχει λόγο να μη λειτουργεί.

Επίσης, η ίδια η εφαρμογή maps είναι ελλιπής, αφού τα ονόματα των δρόμων και όσα points of interest έχει είναι όλα στα ελληνικά, αλλά φυσικά το iPhone δε γράφει ελληνικά για να τα αναζητήσεις 🙁

Περιμένουμε πολλά παραπάνω στο μέλλον σε αυτόν το τομέα. Γιατί αυτή τη στιγμή, το GPS είναι πρακτικά άχρηστο. Εξάλλου, ποιά η χρησιμότητα μιας εφαρμογής που απλά σου λέει που βρίσκεσαι χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτε άλλο; Η Ελλάδα δεν είναι τόσο καλά χαρτογραφημένη ώστε να έχει τόσα πολλά poi το Maps για να αποδειχτεί χρήσιμη η εφαρμογή…

Το Μάρτιο του 2008 η Apple ανακοίνωσε ότι πλέον κάνει ανοιχτό το iPhone σε τρίτους κατασκευαστές software και όλοι έσπευσαν να ασχοληθούν με τη συσκευή, με αποτέλεσμα να έχουμε χιλιάδες εφαρμογές στο app store αυτή τη στιγμή (3.000+). Νομίζω όμως ότι το app store έχει λάθος προσανατολισμό. Μπορείς να βρεις πάρα πολλά utilities, ακόμα περισσότερα παιχνίδια και gadgets, αλλά η ουσία είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαρές εφαρμογές. Δεν υπάρχει αξιόλογη επεξεργασία κειμένου, navigation software, κάποιος σοβαρός image ή audio editor (μην ξεχνάμε ότι το hardware της συσκευής είναι αρκετά ισχυρό ώστε να υποστηρίξει πολλές τέτοιες λειτουργίες). 

Από την άλλη βέβαια, ο λόγος που δεν υπάρχουν όλα αυτά ίσως είναι επειδή θέλει η Apple να προστατέψει τη συσκευή από κολλήματα και bugs, ή ίσως σκοπεύει να τα προσθέσει η ίδια σε μελλοντικές αναβαθμίσεις. Στα συν του app store είναι η ευκολία εγκατάστασης εφαρμογών αλλά και το γεγονός ότι οι μισές περίπου είναι δωρέαν.

Πιστεύω πάντως ότι δεν έχουμε δει ακόμα τι μπορεί να κάνει αυτή η συσκευή από πλευράς software. Και είναι φυσικό, αφού η ανάπτυξη 3rd party software για το iPhone αριθμεί μόλις 6 μήνες ζωής. Ίσως η Apple δεν έδωσε αρκετή ελευθερία στους developers και γι αυτό δεν έχουμε δει κάτι αξιόλογο ακόμα…

Αντί συμπεράσματος

Τελικά αξίζει το iPhone 3G; Η απάντηση είναι “εξαρτάται”. Και εξαρτάται από το πόσο εξαρτημένοι είστε από το internet! 

– Αν είναι πραγματικά απαραίτητο να έχετε internet και e-mail παντού και πάντα, το 3G αξίζει μέχρι και την τελευταία δεκάρα και μάλιστα έχει σαφές προβάδισμα απέναντι στο παλιό iPhone.

– Aν πάλι δεν είναι και τόσο απαραίτητο το internet και θέλετε να ελέγχετε περιστασικά κάποιο e-mail ή να ανοίγετε μια σελίδα, τότε μπορείτε να στραφείτε και σε άλλες συσκευές ή να εξακολουθήσετε να χρησιμοποιείτε το iPhone πρώτης γενιάς με κάποιο υποτυπώδες data plan (και 150mb το μήνα είναι αρκετά)

– Αν πάλι το internet δεν σας λέει κάτι, τότε αξιολογήστε τη συσκευή σαν widescreen iPod (και μάλλον είναι το μόνο smartphone που μπορεί να παίζει βίντεο των 1,5mbit χωρίς frame dropping) αλλιώς (αν έχετε άλλες προτεραιότητες) στραφείτε στις ορδές από Nokia, SE, Samsung εκεί έξω! 

 

 

 

Tagged with:  

13 Responses to “iPhone 3G (part 4 – new features)”

  1. mike says:

    Bravo dj_aris poli oreo to review s. Kai 8a simfoniso gia to GPS to opio exo dokimasi simera kai pragmatika einai xalia. Elpizo na dior8o8i gt ine krima!

  2. gpalouk says:

    Με την ολοκλήρωση του review από τον dj_aris να προσθέσω ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον και προπαντώς “ισορροπημένο”!

    Όσον αφορά το browsing: θα είχε ενδιαφέρον να κάναμε ένα αντίστοιχο test στα ίδια sites με τον browser των S60 3rd edition. Κυρίως γιατί και ο Safari (αν δεν κάνω λάθος) και ο S60 3rd Browser έχουν ως βάση κώδικα το webkit ! Να δούμε πως έχει υλοποιηθεί στην πράξη από τις δύο εταιρίες.
    Η αλήθεια είναι ότι οι browsers των windows mobile είναι εκτός συναγωνισμού γιατί πραγματικά αλλοιώνουν φοβερά τη σελίδα…την κάνουν σαν WAP σχεδόν!!

    Ένα πολύ καλό τεστ για να δεις στη πράξη πόσο χρήσιμος είναι ο browser στο κινητό σου είναι το εξής:

    Δοκιμάστε να κάνετε συναλλαγή και γενικότερα να χρησιμοποιήσετε το web banking της Alpha Bank. Είναι πολύ καλό τεστ γιατί έχει κάπως απαιττητικά javascript menus, ενώ παράλληλα είναι φοβερά χρήσιμο να μπορείς να κάνεις πλήρεις συναλλαγές από το κινητό σου! Εμένα με έσωσε στις διακοπές, αλλά και γενικότερα!
    Φίλε dj_aris έχεις τέτοια δυνατότητα, να δοκιμάσεις δηλαδή web banking σε Alpha Bank? Ή κάποιος φίλος που το έχει δοκιμάσει? Θα με ενδιέφερε να δούμε πως λειτουργεί!

    Πλοήγηση GPS: όπως είιπα και στο άρθρο μου δεν είναι καθόλου βολικό για διάφορους λόγους το Google Maps και οτιδήποτε γενικά χρειάζεται GPRS/3G για να κατεβάζει χάρτες. Η καλύτερη λύση είναι χάρτες αποθηκευμένους στην μνήμη. Μπορείς και πιο γρήγορα να σχεδιάσεις μακρινά ταξίδια, εκδρομές κτλ, όπου έχεις διάφορες στάσεις.

    Αυτό που θα ευχόμουν να βγει, είναι το Garmin Mobile XT και για το iPhone! Από όλα όσα έχω δοκιμάσει αυτό είναι το κορυφαίο πρόγραμμα πλοήγησης!! Ειδικά οι χάρτες του είναι ασύλληπτα ολοκληρωμένοι! Το έχω δοκιμάσει στις άκρες της …γης 🙂 Από Πρέσπες-Φλώρινα…μέχρι Κρήτη!! Έχει μέχρι και τα μονοπάτια για αναβάσεις στα βουνά!!! Και από POIs ότι μπορείτε να φανταστείτε, από μαγαζιά, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, βενζινάδικα, ξενοδοχεία, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ κτλ κτλ….και όλα αυτά και στο τελευταίο “κωλοχώρι” 🙂 Σε πολλά μάλιστα έχει και τηλέφωνα και μπορείς αμέσως να κάνεις κλήση. Ούτε τουριστικούς οδηγούς, ούτε τίποτα….

    Και τέλος για άλλη μια φορά έχει δίκιο ο dj_aris: Χρειάζεσαι μια σουίτα γραφείου συμβατή με MS Office (δυστυχώς) που να μπορείς να κάνεις full edit στο κινητό σου! Από προσωπική πείρα είναι αναντικατάστατη! Εγώ πχ έχω όλα τα excel και docs της δουλειάς μου αλλά και τα προσωπικά στο κινητό μου και με έχει σώσει άπειρες φορές! Υπάρχουν δε αρκετά προσωπικά (και μερικά της δουλειάς) excels που δεν τα χρησιμοποιώ παρά μόνο από το κινητό. Είναι πιο βολικό να κάνω edit άμεσα από το να περιμένω να βρω τα PC και να θυμηθώ τι πρέπει να συμπληρώσω!!

  3. dj_aris says:

    Φίλε gpalouk, παρά τα όσα πλεονεκτήματα των N συσκευών (τα οποία είναι “άλλουνου παπά ευαγγέλιο…”), στον τομέα του internet browsing τοποθετώ τον Safari πιο ψηλά. Δεν είναι μόνο το πως εμφανίζεται μια σελίδα (κάτι εξαιρετικά σημαντικό ασφαλώς) αλλά και το πως πλοηγείσαι σε αυτή που μετράει. Εξάλλου, internet χωρίς μέσο κατάδειξης (ποντίκι, stylus ή …δάχτυλο!) είναι κατά τη γνώμη μου δύσχρηστο. Μπορεί κάτι τέτοιο να αλλάξει άρδην με την έλευση του Nokia Tube, αλλά μέχρι τότε θεωρώ το Safari ανώτερο και το μόνο που μπορεί να κλονίσει την κυριαρχία του στο ultra mobile browsing ίσως είναι κάποιες νέες εκδόσεις του Opera Mobile με ενσωματωμένο το flash lite 3.1 που υποστηρίζουν εγγενώς flash περιεχόμενο ΜΕΣΑ στον browser (αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει επισήμως, μόνο πειραματικά στην κοινότητα – βλέπε xda-developers).

    Επί του πρακτέου, το Alpha Web Banking λειτουργεί άψογα, όπως και της Τράπεζας Πειραιώς. Λόγω της φύσης της δουλειάς μου μπορώ να δοκιμάσω web banking σε όλες τις τράπεζες σχεδόν, αλλά δεν έχω τόσο χρόνο ελεύθερο! Αν ενδιαφέρεται κάποιος για μια συγκεκριμένη υπηρεσία ας μου πει να το δοκιμάσω.

    Το Garmin πιθανότατα να είναι μια άριστη λύση για το S60 κινητό που διαθέτεις, όμως αμφισβητώ την υπεροχή του στη χαρτογράφηση απέναντι σε “παραδοσιακές” λύσεις τύπου Destinator, χωρίς να το έχω βέβαια δοκιμάσει, οπότε κρατάω κάποιες επιφυλάξεις. Οι χάρτες του Destinator (MLS) φημίζονται για την ακρίβειά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι χαρακτηρίζονται ως προβληματικοί, απλά υποδεέστεροι. Εν πάσει περιπτώσει, η ουσία είναι ότι το iPhone στερείται παντελώς τέτοιου τύπου εφαρμογή, συνεπώς οτιδήποτε και αν κυκλοφορήσει σαφώς και είναι ευπρόσδεκτο.

    Τώρα για το office, είναι όπως τα είπες, αν και σημειώνω ότι το google documents λειτουργεί μια χαρά στο iPhone οπότε είναι εν μέρει ένα υποκατάστατο…

  4. Spiros says:

    Να ρωτήσω κάτι πήρα το iphone και δεν μου κάνει update ίσως επειδή όλες η θύρες είναι κάτω από usb2.0.Από που μπορώ να την κατεβάσω και με shift και update να την περάσω?

  5. dj_aris says:

    Τα firmware μπορείς να τα βρεις εδώ:

    http://www.iphonehellas.gr/iphone-firmware-ipsw-files/

    αλλά φοβάμαι ότι με usb 1 δε θα μπορέσεις να τα περάσεις. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για αρχεία 250ΜΒ, δηλαδή ακόμα και απλή αντιγραφή να έκανε πάλι σκούρα θα τα έβρισκε… Μάλλον πρέπει να βρεις θύρα usb 2.0. Έχεις περιθώριο μέχρι την Παρασκευή που βγαίνει το 2.1!

  6. Spiros says:

    Κοίτα να δεις έχω desktop και έχει δύο μπροστινές θύρες όπου η μία λέει συνέχεια παρουσιάστηκε πρόβλημα και η άλλη μόλις το βάζω μου λέει μερικές φορές τα ίδια αλλά όταν μπαίνει μου λέει ότι αυτή η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει και ταχύτερα.Οι πίσω παλιά δεν το έλεγαν αυτό αλλά τώρα το λένε και ειδικά στο iphone.

  7. dj_aris says:

    Τι …εποχής είναι ο υπολογιστής; Αν δεν έχεις usb 2.0 μπορείς να προσθέσεις με μια pci καρτούλα των 10 ευρώ…

  8. Spiros says:

    Τον πήρα από το 2004.Τώρα το παίρνει το update θα δούμε όταν τελειώσει.Δηλαδή άμα βγει το 2.1 δεν θα μπορώ να το βρω από αυτό το site??

  9. dj_aris says:

    To 2004 πριν ή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες (οκ πλάκα κάνω!). Στο iphone hellas ανεβάζουν τα firmware λίγο μετά την επίσημη κυκλοφορία τους, οπότε θα μπορείς να το βρεις ΚΑΙ από εκεί.

  10. atma says:

    Να ρωτήσω κάτι banal.. Πριν κανείς τα test έκανες empty την cache του Safari στο Macbook ή όχι;

  11. Jimbo says:

    Απλά ήθελα να πω ότι στο maps η αναζήτηση με greeklish επιστρέφει κανονικά αποτελέσματα στα ελληνικά. Τσεκαρισμένο! 🙂

  12. my spouse and i observed wonderful info presently there bless you.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!