Ένα από τα μεγαλύτερα ατού του Mac Os X είναι η ανοσία του σε ότι έχει να κάνει με ιους.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει πρόβλημα σε ότι έχει να κάνει με κακόβουλο λογισμικό, και εξηγώ.
Το να εγκατασταθεί κάτι στον υπολογιστή μας χωρίς εμείς να έχουμε γνώση ή να έχουμε δώσει την άδεια μας είναι πολύ κακό. Στο Os X δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Αυτές τις ημέρες γίνεται ένας μικρός χαμός online και ofline σχετικά με το Trojan Flashback.
Το Trojan αυτό, δεν μας νοιάζει τι κάνει στον υπολογιστή μας (σε αυτό το ποστ δεν μας νοιάζει) αυτό που μας ενδιαφέρει και πρέπει να προσέξετε είναι ότι για να είναι επιτυχής η εγκατάσταση του trojan αυτού (και κάθε malware) θα πρέπει να δώσουμε username και password από έναν λογαριασμό που έχει δικαιώματα administrator.
Με λίγα λογια αυτό που θέλω να πω είναι ότι το λειτουργικό όπως και κάθε λειτουργικό έχει πάντα κάποια τρύπα που θα προσπαθήσουν να την εκμεταλλευτούν για να κερδίσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Το θέμα είναι ποσο εύκολα μπορεί να γινει αυτό.
Στο Os X λοιπόν αυτό δεν είναι εύκολο, θα πρέπει πρώτα να κοροϊδέψουν εσάς ώστε να δώσετε το password σας. Εσείς λοιπόν δίνετε άδεια να γίνει η εγκατάσταση.
Άρα αντί να διαβάζουμε άρθρα τύπου : ΠΡΟΣΟΧΗ κτλ. Καλό θα είναι να είμαστε λίγο προσεχτικοί όταν γράφουμε το password μας. Εαν πεταχτεί ένα παράθυρο που μας ζητάει το password μας να είμαστε σίγουροι ότι είναι από κάποια εφαρμογή που γνωρίζουμε και όχι κάποιο άσχετο λογισμικό.
Γράφουμε το password μας μόνο όταν κάνουμε εγκαταστάσεις (κατά κύριο λόγο) οπότε εάν δεν κάνουμε κάτι τέτοιο θα είναι λίγο ύποπτο έτσι στα καλά καθούμενα να εμφανιστεί ένα παράθυρο από το πουθενά που μας ζητάει το password.
Περισσότερα για το συγκεκριμένο Trojan μπορείτε να μάθετε εδώ.
“Στο Os X λοιπόν αυτό δεν είναι εύκολο, θα πρέπει πρώτα να κοροϊδέψουν εσάς ώστε να δώσετε το password σας. Εσείς λοιπόν δίνετε άδεια να γίνει η εγκατάσταση.”
Το ίδιο ισχύει και για τα windows και το Linux φίλε μου, δεν είναι προνόμιο των Mac. Απλά τα mac έχουν το 9% της αγοράς και δεν πολυ-ασχολούνται μαζί τους. Όσο κερδίζουν κομάτι της πίτας της αγοράς παραπάνο στοχοποιούνται και περισσότερο από τους κακόβουλους … είναι νόμος της αγοράς αυτός δυστυχώς…
Στο Linux ναι, και γενικότερα σε όλα τα *nix συστήματα. Οσο αφορα τα windows θα διαφωνήσω. Και το υπόλοιπο του επιχειρήματος με βρίσκει εντελώς αντίθετο, αλλα είναι μια άποψη που μοιράζεστε αρκετοί, οπότε σεβαστή
Φίλε Xalientre λάθος. Ξέρεις σε πόσους φίλους μου έχει εγκατασταθεί χωρίς να κάνουν ΤΊΠΟΤΑ απολύτως ιός; Και δεν λέω ιούς που βγαίνουνε με antivirus. Ολόκληρο προγράμμα, αν θυμάμαι καλα ενα ψεύτικο προγράμμα Antivirus.
Απο ότι θυμάμαι μου είχε πει ένας “εκει που ήμουν στο Internet ξαφνικά μου πετάει ενα αναδυόμενο παράθυρο και κάνει install χωρίς να έχω κάνει τίποτα.”
Με UAC ανοικτό δεν παίζει να εγκατασταθεί πρόγραμμα παιδιά. Εδώ δεν περνάνε τα προγράμματα που προσπαθείς να κάνεις εγκατάσταση με setup κανονικό.
Εχω στην ευθύνη μου 200 σταθμούς εργασίας (windows, linux, mac οτι θες) με UAC ανοικτό έχω πρόβλημα ακόμη και στην εκτέλεση κάποιον παλιών προγραμμάτων που ζητάνε elevated rights…
Φίλε Spiros, για να μην εμφανίζονται τέτοια παράθυρα, απλά πήγαινε Safari > Preferences > General και βεβαιώσου ότι δεν είναι τικαρισμένο το box ‘Open “safe” files after downloading.
Φίλε George ακόμα και με τικαρισμένο το box ‘Open “safe” files after downloading ΔΕΝ ανοίγει software programs.
Φίλε odinmac, πρόκειται για μια καθαρά προληπτική ενέργεια ώστε να μην εμφανίζεται από το πουθενά το install window μιας εφαρμογής. Βέβαια αυτό ίσχυε εξ όσων γνωρίζω για παλιότερα OS X, όμως εφαρμόζοντας το και στο Lion δεν έχει να χάσει κανείς κάτι.
φυσικά η πιο απλή και έξυπνη κίνηση είναι ο λογαριασμός μας να μην έχει δικαιώματα admin
Πως μπορουμε να δουμε αν τελικα το εχουμε κανει εγκατασταση και πως το βγαζουμε αν το εχουμε ?
Αγαπητέ karanik δες εδώ: http://www.macedonas.gr/flashback-trojan-checker/