Check This Out

HideUnhide, made by milaraki.com

Εντάξει δεν είναι και τίποτα.Ένα μικρό app φτιαγμένο με το Automator .Αυτό που κάνει είναι να τσεκάρει εάν στο σύστημα μας είναι ορατά τα κρυφά αρχεία και να αλλάξει την κατάσταση αυτή .Δηλαδή εάν δεν είναι ορατά, τα εμφανίζει . Εάν είναι ορατά, τα εξαφανίζει :)Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή ...

Read More

Η Ελληνική Apple κοινότητα

Πριν από πολλά χρόνια είχα κάνει ένα post με θέμα τα Ελληνικά Apple Sites.Από τότε μέχρι σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει κατά πολύ, άλλα έκλεισαν άλλα άλλαξαν και καμπόσα καινούργια site έκαναν την εμφάνιση τους .Ας δούμε λοιπόν την κατάσταση σήμερα . ApplαςGreeceBlog/Site με γενικότερα θέματα γύρω από την Apple.    AppleForumPortal/Forum με ...

Read More

Finder Sidebar Toggle, made by milaraki.com

Ένα ακόμη αρκετά απλό app  φτιαγμένο με τα χεράκια μας (και την βοήθεια του automator)  που μπορεί να σας βολέψει .Κατεβάζετε την εφαρμογή από εδώ, και την βάζετε όπως δείχνει η εικόνα πιο πάνω στον Finder σας .Κάθε φορά που κάνετε κλικ στην εφαρμογή θα γίνεται απόκρυψη ή εμφάνιση της ...

Read More

Click2Pic, Φωτογραφία με ένα Click, made by Milaraki.com

Ακόμη μια εφαρμογή από το milaraki.com για εσάς .Αυτή την φορά πρόκειται για μια (ακόμη) απλή εφαρμογή που σκοπό έχει να πιάσει μια θέση στο Dock σας ώστε να την έχετε πρόχειρη .Αυτό που κάνει η εφαρμογή λοιπόν είναι να τραβάει μια φωτογραφία με την iSight του υπολογιστή σας και ...

Read More

Installer Δωρεάν Ελληνικού Ορθογράφου για το Office 2011

Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στην λύση που βρήκαν τα παιδιά από το Ma(c)γειρέματα για να έχουμε δωρεάν ορθογραφικό έλεγχο στο Office 2011.Σήμερα αποφάσισα να φτιάξω έναν installer ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία εγκατάστασης.Μπορείτε να κατεβάσετε τον installer από εδώ φυσικά δωρεάν.Μέτα την εγκατάσταση το μόνο ...

Read More

Utilities αυτός ο άγνωστος

On November 23, 2011, in How To / Diy, Mac 101, Mac Os, by suicico

 

Μέσα σε κάθε Mac υπάρχει ένα folder με ένα σύνολο εφαρμογών που η Apple  τις ονομάζει Utilities, συνήθως δεν ανοίγουμε κάποια εφαρμογή από εκεί.

Ο λόγος είναι ότι από την μια δεν γνωρίζουμε τι κάνουν, και ένας δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει ένας φόβος γενικότερα από τους νέους χρήστες Mac να μην χαλάσουν τον υπολογιστή τους με κάτι που θα κάνουν.

Σε αυτό το ποστ θα δούμε επιγραμματικά τις εφαρμογές που ζουν στο Utitlities Folder το οποιο βρίσκουμε στο Applications του δίσκου μας.

Activity Monitor

Το Activity Monitor είναι η εφαρμογή που θα ανοίξουμε για να δούμε τι καταναλώνει τους πορους του υπολογιστή μας.

Με λίγα λόγια εάν ο υπολογιστής μας είναι αργός, το Activity Monitor θα μας δείξει τι τρέχει στον υπολογιστή και τι ποσοστά από την CPU και από την RAM καταλαμβάνει η κάθε εφαρμογή, αλλά μας δίνει την δυνατότητα να τερματίσουμε όποια εφαρμογή θέλουμε.

Επισης μπορούμε να πέρα από την μνήμη και την επεξεργαστική ισχύ μπορούμε να δούμε τι κάνει ο δίσκος μας αλλα και το δίκτυο μας. Την δραστηριότητα που έχουν την συγκεκριμένη στιγμή δηλαδή.

 

Airport Utility

 

Το Airport Utility θα σας φανεί χρήσιμο μονο εάν έχετε κάποια από της Airport συσκευές της Apple. Οπως το Time Capsule για παράδειγμα.

Την πρωτη φορα που θέλουμε να το ρυθμίσουμε, θα ανοίξουμε το Airport Utility. Επισης το Airport Utlity θα ανοίξουμε ένα έχουμε κάποιο πρόβλημα με το δίκτυο μας που είναι στημένο σε κάποιο Airport Express .

Εαν δεν έχετε κάποια τέτοια συσκευή, το Airport Utility δεν θα το ανοίξετε πότε.

 

Applescript Editor

Μπορεί ο Applescript Editor να μοιάζει με έναν απλό κειμενογράφο αλλά δεν είναι.

H Applescript είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που έφτιαξε η Apple ώστε να μπορούν οι χρήστες της να φτιάχνουν μικρά προγράμματα (scripts) για επαναλαμβανόμενες διεργασίες. Ετσι ξεκίνησε δηλαδή, αλλά οι δυνατότητες της Applescript είναι αρκετά μεγάλες και μπορεί κανείς να φτιάξει ολοκληρωμένα προγράμματα με την την χρήση της Applescript.

Ο Applescript Editor λοιπόν είναι η εφαρμογή που μας επιτρέπει να γράφουμε δικά μας scripts καθώς και να επεξεργαζόμαστε άλλα scripts.

 

Audio MIDI Setup

Το Audio MIDI setup είναι μια εφαρμογή που θα την γνωρίσει κάποιος που ασχολείται με τον ήχο και ακόμη περισσότερο κάποιος που ασχολείται με MIDI συσκευές.

Μέσα από αυτή την εφαρμογή γίνεται το Setup των MIDI, αλλα επίσης και μερικών επιλογών σε ότι έχει να κάνει με τον ήχο του Mac μας.

 

Bluetooth File Exchange

Ζεις στο παρελθόν και θέλεις να στείλεις κάποιο αρχείο μέσω Bluetooth ;

Εαν η απάντηση είναι ναι τότε το Bluetooth File Exchange θα κάνει την δουλειά που θέλεις.

 

Boot Camp Assistant

Ας υποθέσουμε ότι για κάποιον λόγο θέλετε να κάνετε εγκατάσταση των Windows στο κατά τα άλλα υπέροχο Mac σας.

Η Apple μας προσφέρει το Boot Camp και το Boot Camp Assistant για να κάνουμε εγκατάσταση των Windows στο Mac χωρίς την βοήθεια άλλης εφαρμογής.

Επίσης μέσα από το Boot Camp Assistant θα κατεβάσουμε το απαιτούμενο software ώστε να δουλεύουν όλες οι συσκευές (του υπολογιστή) όπως πρέπει. Τέλος μέσα από το Boot Camp Assistant μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποια προηγούμενη εγκατάσταση windows που υπήρχε στον υπολογιστή μας.

 

ColorSync Utility

Ακόμη μια εφαρμογή που για τους περισσότερους από εμάς θα παραμείνει άγνωστη.

Στην ουσία είναι μια εφαρμογή για όσους ασχολούνται με εργασίες που είναι απαιτητικές σε ότι έχει να κάνει με την ακρίβεια των χρωμάτων.

Παράδειγμα: ένας φωτογράφος θα πρέπει να μπορεί να τυπώσει ακριβώς τα ίδια χρώματα με αυτά που βλέπει στην οθόνη του. Το ColorSync αναλαμβάνει λοιπόν να κάνει το Sync ανάμεσα στα Color Profiles των διαφόρων συσκευών που έχουμε ώστε να βγει ένα καλό αποτέλεσμα.

 

Console

Το Console θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έναν μικρό ρουφιάνο, με την καλη ενοια.

Οτιδήποτε συμβαίνει στο Mac μας γράφεται στο Console.

Εαν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, στο Console θα πρέπει να ψάξουμε για να δούμε τι το προκαλεί.

 

DigitalColor Meter

Το DigitalColor Meter είναι και αυτό μια εφαρμογή που είναι χρήσιμη σε αυτούς που ασχολούνται με γραφιστική και χρώματα.

Αυτό που κάνει είναι να μας λέει τι τιμή σε RGB έχει το συγκεκριμένο χρώμα που υποδεικνύουμε με το mouse μας.

 

Disk Utility

To Disk Utility δεν νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά άτομα που δεν το γνωρίζουν.

Oτιδήποτε έχει να κάνει με δίσκους, από repair permissions μέχρι και δημιουργία dmgs με κωδικό ασφαλείας το κάνουμε με το Disk Utility.

 

 

Grab

Το Grab είναι μια εφαρμογή που αν και την χρησιμοποιώ συνέχεια (όλες οι εικόνες σε αυτό το ποστ είναι σχεδόν τραβηγμένες με το Grab) δεν την έχω ανοίξει ποτέ. Ο λόγος είναι απλός, εάν πατήσουμε το Shortcut Command + Shift + 4 στην ουσία αναλαμβάνει το Grab να τραβήξει μια φωτογραφία από το desktop μας.

Ετσι λοιπόν εάν δεν θέλετε να μπερδεύεστε με shortcuts μπορείτε να ανοίξετε το grab για να τραβήξετε το screenshot που θέλετε.

 

Grapher

Το Grapher είναι μια εφαρμογή που θα χαρούν ότι τι έχουν δυο ειδών ανρθωποι.

Οι πρώτοι είναι αυτοί που έχουν μια αγαπη με τα μαθηματικά, μιας και αυτό που κάνει είναι να απεικονίζει γραφικές παραστάσεις από εξισώσεις.

Οι δεύτεροι που θα χαρούν είναι αυτοί που τους αρέσει να κάνουν σχεδιάκια.

 

Keychain Access

 

Το Keychain Access είναι αυτός που θυμάται όλα τα passwords για εσάς και όχι μόνο. Στην ουσία είναι το μπρελόκ σας που κρατάει όλα τα ψηφιακά σας κλειδιά.

Εαν για παράδειγμα ξεχάσετε το password σας στο facebook, στο Keychain Access θα το βρείτε (φυσικά εάν το έχετε αποθηκεύσει).

 

Migration Assistant

Μια από τις πιο χρήσιμες εφαρμογές στα Mac. Το Migration Assistant είναι το δεξί σας χέρι όταν θέλετε να μεταφέρετε τα δεδομένα σας (as is) από το παλιό σας Mac στο καινούργιο, από το Backup σας στο καινούργιο σας δίσκο, από το Pc σας στο καινούργιο σας Mac.

Ειναι πραγματικά πολύ καλή εφαρμογή και μπορεί να σας γλιτώσει από αρκετές ώρες ρυθμίσεων εγκαταστάσεων κτλ.

 

Network Utility

Το Network Utility είναι η εφαρμογή που μας προσφέρει όποια πληροφορία θα θέλαμε να μάθουμε για το δίκτυο μας, και όχι μόνο.

Πέρα από πληροφορίες για τις κάρτες δίκτυου που έχουμε στο mac μας έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε διάφορα εργαλεία όπως ping, Lookup, traceroute, whois, finger και port scan.

 

Podcast Capture / Publisher

Εαν ασχολείστε με podcasts (από την πλευρά του δημιουργού) τότε το PodCast Capture πάρεα με το Podcast Publisher είναι ένα πραγματικά υπέροχο δίδυμο.

Αναλαμβάνουν το παραμικρό, από το να φτιάξετε το αρχείο σας (είτε βίντεο είτε ήχο) και να το ανεβάσετε στον σερβερ σας.

Το κακό είναι ότι θα πρέπει να έχετε έναν Podcast server καπου.

 

RAID Utility

 

Το RAID Utility είναι για αυτούς τους τυχερούς που έχουν συστοιχία RAID στο MacPro τους (ή τον XServe) και την αντίστοιχη κάρτα.

Μέσα από αυτή την μικρή εφαρμογή ρυθμίζουμε την συστοιχία μας.

 

System Information

 

Πραγματικα ότι θέλεις να μάθεις για το mac σου.

Το System information έχει συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες σχετικά με το Software και το Hardware του υπολογιστή σας.

 

Terminal

 

Το Terminal είναι η πόρτα που μας οδηγεί στο Unix που κρύβεται κάτω από το φιλικό στον χρήστη Mac Os X.

Με άλλα λόγια είναι η γραμμή εντολών του Os X.

 

VoiceOver Utility

Το VoiceOver Utility είναι ένα συμπλήρωμα στο Voice Over που βρίσκουμε στο System Preferences και απευθύνεται σε όσους έχουν κάποιο πρόβλημα μεγάλου βαθμού στην όραση. Πραγματικά δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω για αυτή την εφαρμογή να σας πω.

 

X11

 

 

Τέλος το X11 είναι αυτό που χαρίζει το γραφικό περιβάλλον στο Mac για να μπορεί να τρέχει εφαρμογές που είναι φτιαγμένες να τρέχουν σε *nix περιββαλοντα.

Πλεον δεν είναι πολλοί αυτοί που το χρησιμοποιούν και πραγματικά προσπαθώ να θυμηθώ πότε το είδα τελευταία φορά σε λειτουργία.

 

Αυτές ήταν λοιπόν οι εφαρμογές που θα βρει κάποιος στο Utilities Folder ενός mac.

Φυσικά στο συγκεκριμένο ποστ απλα αναφέραμε τι είναι η κάθε μια επιγραμματικά  και όχι αναλυτικά το τι κάνει η κάθε μια.

Ελπίζω να λυθηκαν μερικές απόριες σας.

 

suicico

 Certified Macintosh Technician

 Certified Technical Coordinator 10.6

 Certified System Administrator 10.6

 Apple Sales Professional

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Tagged with:  

17 Responses to “Utilities αυτός ο άγνωστος”

 1. iced says:

  Εξαιρετικη δουλεια Τασο!

 2. ioannis says:

  Στα 4 χρόνια που έχω Mac ανακάλυψα αυτά τα εργαλεία ένα ένα μέσα από Tutorials όταν τα χρειαζόμουν για κάποια συγκεκριμένη δουλειά.
  Έχω να πω ότι όλος ο φάκελος Utilities είναι θησαυρός.
  Πολύ καλή παρουσίαση.

 3. fractal says:

  [quote]Πλεον δεν είναι πολλοί αυτοί που το χρησιμοποιούν και πραγματικά προσπαθώ να θυμηθώ πότε το είδα τελευταία φορά σε λειτουργία.[\quote]

  Matlab

 4. Babz says:

  Πεθαίνω με την περιγραφή του Grapher,σίγουρα ανήκουμε στο δεύτερο είδος 🙂

 5. Πολύ καλή η παρουσίασή σου γιατί, όντως, υπάρχουν ” γωνίτσες” στο mac άγνωστες για τους νέους χρήστες.
  Ανήκω, στην κατηγορία των τύπων που δοκιμάζουν στον υπολογιστή τους κάθε app. που βρίσκουν.
  Είναι τιμητικό, λοιπόν για τα mac, που άνθρωποι σαν κι’ εμένα, δεν καταφέρνουν να τα παλουκώσουν, ότι κι’ αν κάνουν.
  Σε χαιρετώ.

 6. john says:

  thanks for your time!

 7. Constantinos says:

  Πολύ καλή δουλειά Τάσο BRAVO…!!! :-))

 8. βασιλης says:

  εξαιρετικη δουλεια, μπραβο

 9. Sim says:

  Πολυ ωραία δουλειά ! Το milaraki έγραψε πάλι

 10. Giannis says:

  x11 είναι το πολύ καλό Inkscape – free vector graphic αλα Corel
  http://inkscape.org/

 11. […] Μπορούμε να βρούμε το Activity Monitor στο φάκελο Utilities που βρίσκεται μέσα στα Applications μας (βλ. Σχετικό ποστ). […]

 12. Dimitris says:

  Το x11 μου πρέπει να το ανοίγω κάθε φορά που τρέχω το matlab. Κάτι άλλο..
  Στο activity monitor/CPU όσο περνάει ο καιρός, η λίστα μεγαλώνει. Τι μπορώ να κάνω γι αυτό; και πώς μπορώ να ξέρω ποιες διεργασίες δεν επηρεάζουν καθόλου τον υπολογιστή μου; Δοκιμάζω μερικές φορές σβήνοντας ορισμένες και έχω καταλήξει σε 3-4 που χρειάζονται σίγουρα (κάνει log out). Το θέμα είναι μην κάνω καμία χαζομάρα και δεν διορθώνεται ψάχνοντας έτσι

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!