(…και μάλλον δε θα το δω ποτέ)
Είναι αλήθεια ότι η Apple είχε κατά καιρούς πολλές καινοτόμες ιδέες. Όπως επίσης ότι δε φοβήθηκε να κάνει ριζικές αλλαγές ή transitions στη γκάμα της (floppy disk, PPC -> Intel, Thunderbolt πιο πρόσφατα). Όμως, υπάρχουν και κάποια πράγματα που μάλλον δε θα τολμήσουν ποτέ να κάνουν, ενώ ξέρεις ότι μπορούν να τα υλοποιήσουν με χαρακτηριστική ευκολία, για να μην πω ότι ο Steve παίζει ήδη με τέτοια παιχνίδια σπίτι του. Εν πάσει περιπτώσει, Αύγουστος είναι, οι διακοπές πλησιάζουν, μπορούμε να ονειρευόμαστε!
1. iPad + MacBooK Air Hybrid
Το μέλλον ανήκει στα υβριδικά. Όχι, δεν είναι ατάκα από περιοδικό αυτοκινήτου, ακόμα στο milaraki είναι ο browser. Όμως και εδώ βρίσκει εφαρμογή νομίζω η παραπάνω φράση. Τελικά όλες αυτές οι ταμπλέτες που κατακλύζουν καθημερινά την αγορά (κλέβοντας μερίδιο από τα παραδοσιακά notebook βέβαια), είναι μια καλή λύση για τις καθημερινές μας ανάγκες
ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, αλλά δεν είναι notebook, αφήνοντάς μας μια γλυκόπικρη γεύση αν προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε πλήρως έναν υπολογιστή με αυτές.
Λύσεις όπως το Transformer της Asus απλά ενισχύουν την παραπάνω άποψη, νομίζω: Οι ταμπλέτες πάνε να γίνουν κάτι που δεν είναι. Τα καταφέρνουν: Προσωπική μου άποψη είναι πως όχι. Ένα full-blown λειτουργικό έχει σαφώς αυξημένες δυνατότητες creating, ενώ οι ταμπλέτες είναι φτιαγμένες για media consuming.
Τι προτείνω λοιπόν; Ένα υβρίδιο μεταξύ iPad και MacBook Air: Ένας πλήρης υπολογιστής όπως το MacBook Air, με όλες τις δυνατότητες που έχει το σημερινό μοντέλο, αλλά με μια μικρή διαφορά: Ένα partition στο δίσκο που να είναι shared με την “iPad” λειτουργία του. Δηλαδή να υπάρχει μια λειτουργία “restart in iOS”, η οθόνη (multitouch, φυσικά) να διπλώνει
“ανάποδα” και voila, ένα iPad έτοιμο για χρήση με ότι του φορτώσαμε μόλις από το OSX.
Δύσκολο, θα πείτε. Συμφωνώ μεν, αλλά υπάρχουν φήμες ότι η Apple δοκιμάζει MacBooks με ARM cpu.. Οπότε σίγουρα όχι αδύνατο. Εξάλλου, το HTC Shift σχεδόν ..10 χρόνια πριν είχε ακριβώς την ίδια φιλοσοφία λειτουργίας, τρέχοντας Windows Mobile 6 και Vista ταυτόχρονα (με δυο επεξεργαστές, έναν ARM και έναν x86 – γιατί απέτυχε άραγε; 😛 ). Για να δούμε…
2. MacBook Air + Apple Cinema Display (+GPU)
Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά και σίγουρα πιο εύκολα. Η θύρα Thunderbolt μπορεί να έχει νόημα στην “Pro” σειρά, αλλά στα Air μάλλον απλά …πιάνει χώρο προς το παρόν. ήδη ένα βήμα έγινε με την παρουσίαση της Thunderbolt display, που είναι επισήμως και το πιο ακριβό USB hub στην ιστορία των υπολογιστών :-).
Νομίζω χρειάζονται δύο βήματα ακόμα: Πρώτον, να προσφέρουν την Thunderbolt display και σε μικρότερη διαγώνιο. Ένα panel 1080p όπως του iMac 21,5″ νομίζω είναι ιδανικό. Έχω στο γραφείο που και δουλεύω σε μία οθόνη 1080p 23″ και νομίζω ότι είναι μάλλον υπερβολική. Πόσο δε μάλλον οι 27″ της TB display. Ασφαλώς με μια μικρότερη διάσταση θα μειωθεί και η τιμή της.
Δεύτερον, το σημαντικότερο: Όπως ίσως γνωρίζετε κάποιοι, η θύρα Thunderbolt στην ουσία είναι μια θύρα PCI Express (OK, σχεδόν), γι’ αυτό και από αυτήν η σημερινή Thunderbolt display εκτός από σήμα (εικόνα) χαρίζει απλόχερα και ήχο, κάμερα, θύρες usb & firewire σε όποιο Mac συνδεθεί. Γιατί λοιπόν να μην το πάμε ένα βήμα παρακάτω και να έχει ενσωματωμένη και μια δυνατή GPU; Κάτι τέτοιο ήδη γίνεται στο καινούριο Sony Vaio Z αλλά υπάρχουν επίσης και ανεξάρτητες εταιρείες, που δουλεύουν πάνω στο θέμα (βλ: για παράδειγμα http://www.sonnettech.com/news/nab2011/).
Σκεφτείτε λοιπόν ένα MacBook Air 11″, με όλη τη φορητότητα που το διακρίνει, όταν γυρνάμε σπίτι και το συνδέουμε στη ThunderBolt display μας να γίνεται ένα πανίσχυρο -λέμε τώρα- gaming rig. Ενδιαφέρον, σωστά;
3. iPod touch + iPad = ?
Για μένα το iPod touch ποτέ δεν είχε ιδιαίτερο νόημα. Είμαι μεγάλος οπαδός του all-in-one, οπότε μια συσκευή σαν το iPhone ικανοποιεί όλες μου τις ανάγκες, αφού υπερκαλύπτει και το iPod touch, διατηρώντας ταυτοχρόνα εξαιρετική φορητότητα.
Το iPad όμως είναι άλλη ιστορία. Πέρα από τις όποιες διαφορές σε χαρακτηριστικά, στην ουσία πρόκειται για ένα γιγαντιαίο iPod touch. Αν όμως η Apple προχωρήσει σε ένα MacBook Air ARM σαν αυτό που περιγράφω πιο πάνω, με “ενσωματωμένο” ένα iPad 11″, καθιστώντας το “απλό” iPad των 10″ φτωχό συγγενή, τότε γιατί να μην συγχωνεύσει τα iPod & iPad σε ένα
iPad πχ 7 ιντσών; Αρκετά μικρό για να είναι φορητό, αρκετά μεγάλο για browsing ή για παιχνίδια.
Τι λέτε;
οι προβλεψις σου μου φαινονται απολυτα λογικες και θα επρεπε να λαφθουν υπόψη από την apple
ειδικά η δεύτερη είναι υπέροχη σαν ιδέα,αλλλλά την ξέρεις τώρα την apple,δε νομίζω να υιοθετήσει λογική της SONY που δεν είναι και τόσο περπατημένη
Παλαιότερα λέγαμε ότι φαντασία οργιάζει. Σήμερα, η APPLE μας έχει δώσει τη δυνατότητα να είμαστε σε θέση να προδιαγράψουμε, στη φαντασία μας, υλοποιήσεις που θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε και ίσως να χρησιμοποιήσουμε. Όλα όσα περιγράφεις και ζητάς, κατά πάσα πιθανότητα λειτουργούν, είτε σε εργαστήρια του ΜΗΛΟΥ, είτε σε ελεγχόμενους και κρυφούς για το ευρύ κοινό πραγματικούς χώρους (π.χ. στα σπίτια κορυφαίων στελεχών του ΜΗΛΟΥ ή κορυφαίων ερευνητών και μηχανικών του ΜΗΛΟΥ και θα βρούν τη θέση τους στις προθήκες των καταστημάτων πώλησης ειδών ευρείας κατανάλωσης πολύ πιο σύντομα απ’ ότι φανταζόμαστε. Έχω την εντύπωση ότι πολλά πρωτοποριακά προϊόντα θα φρέναραν την τελευταία στιγμή επειδή συγκυριακά προέκυψε ένα τεχνολογικό επίτευγμα το οποίο θα ήταν σε θέση να απογειώσει την υλοποίηση ακόμη περισσότερο. Ζούμε εποχές εκπληκτικής ανάπτυξης της τεχνολογίας για εμάς τους κοινούς θνητούς και έπεται συνέχεια απίστευτης ομορφιάς και δυνατοτήτων.
Σαν υβριδικό macbook air+ipad θα ήθελα να αποσπάται η οθόνη από το macbook air (με αυτόνομο hardware. CPU κτλ) και να γίνεται ένα ipad κι όταν το συνδέεις στο macbook να δουλεύει με το (ισχυρότερο) hardware αυτού. 🙂
Πολύ ωραίες ιδέες! Κι εμένα μου αρέσει ιδιαίτερα η δεύτερη, και τη βρίσκω πιο πιθανή να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή.
Να προσθέσω και μια δική μου, πιο απλή επιθυμία, να περάσει σύντομα η Apple στη χρήση οθονών ips και στη σειρά macbook (είναι τα μόνα μαζί με το ipod touch που έχουν μείνει πίσω σε αυτό το θέμα από όλα τα προϊόντα της). Δεν θα ανεβάσουν πολύ την τιμή (η lenovo για την επιλογή αυτή στο thinkpad x220 χρεώνει 40 $ επιπλέον), και θα δώσουν ένα μεγάλο ποιοτικό προβάδισμα στα φορητά της. Άσε που πιστεύω ότι, αν το κάνει, σε λίγο καιρό θα αναγκαστούν να το υιοθετήσουν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές.