Check This Out

Installer Δωρεάν Ελληνικού Ορθογράφου για το Office 2011

Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στην λύση που βρήκαν τα παιδιά από το Ma(c)γειρέματα για να έχουμε δωρεάν ορθογραφικό έλεγχο στο Office 2011.Σήμερα αποφάσισα να φτιάξω έναν installer ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία εγκατάστασης.Μπορείτε να κατεβάσετε τον installer από εδώ φυσικά δωρεάν.Μέτα την εγκατάσταση το μόνο ...

Read More

HideUnhide, made by milaraki.com

Εντάξει δεν είναι και τίποτα.Ένα μικρό app φτιαγμένο με το Automator .Αυτό που κάνει είναι να τσεκάρει εάν στο σύστημα μας είναι ορατά τα κρυφά αρχεία και να αλλάξει την κατάσταση αυτή .Δηλαδή εάν δεν είναι ορατά, τα εμφανίζει . Εάν είναι ορατά, τα εξαφανίζει :)Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή ...

Read More

Η Ελληνική Apple κοινότητα

Πριν από πολλά χρόνια είχα κάνει ένα post με θέμα τα Ελληνικά Apple Sites.Από τότε μέχρι σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει κατά πολύ, άλλα έκλεισαν άλλα άλλαξαν και καμπόσα καινούργια site έκαναν την εμφάνιση τους .Ας δούμε λοιπόν την κατάσταση σήμερα . ApplαςGreeceBlog/Site με γενικότερα θέματα γύρω από την Apple.    AppleForumPortal/Forum με ...

Read More

Finder Sidebar Toggle, made by milaraki.com

Ένα ακόμη αρκετά απλό app  φτιαγμένο με τα χεράκια μας (και την βοήθεια του automator)  που μπορεί να σας βολέψει .Κατεβάζετε την εφαρμογή από εδώ, και την βάζετε όπως δείχνει η εικόνα πιο πάνω στον Finder σας .Κάθε φορά που κάνετε κλικ στην εφαρμογή θα γίνεται απόκρυψη ή εμφάνιση της ...

Read More

Click2Pic, Φωτογραφία με ένα Click, made by Milaraki.com

Ακόμη μια εφαρμογή από το milaraki.com για εσάς .Αυτή την φορά πρόκειται για μια (ακόμη) απλή εφαρμογή που σκοπό έχει να πιάσει μια θέση στο Dock σας ώστε να την έχετε πρόχειρη .Αυτό που κάνει η εφαρμογή λοιπόν είναι να τραβάει μια φωτογραφία με την iSight του υπολογιστή σας και ...

Read More

Just Do it !!

On January 19, 2011, in Hardware, by babz


Το MacBook Air ήταν ο κρυφός μου πόθος,από εκείνη την αποφράδα μέρα την οποία το έβγαλε μέσα από τον ταχυδρομικό φάκελο ο Steve στην Macworld του 2008.
Ο λόγος που δεν το απέκτησα ήταν ότι οι επιδόσεις του ήταν κάτω του μέτριου,ακόμα και για απλές καθημερινές εργασίες,ειδικά στο μοντέλο το οποίο είχε σκληρό δίσκο στις 4200 στροφές.

Τα δεδομένα όμως άλλαξαν δραματικά στα νέα μοντέλα και θα προσπαθήσω να σας δώσω μία εικόνα παρακάτω.

Το MacBook Air το οποίο απέκτησα είναι το 13,3” @ 1,86Ghz με 4GB Ram και128GB Flash Storageτο οποίο αντικατέστησε το παλιό μου (όσο παλιό μπορεί να λέγεται ένα μηχάνημα 5 μηνών 🙂 ) MacBook Pro 13,3” @ 2,66Ghz με 4GB Ram και 128GB Samsung SSD.Θα σας συμβούλευα να μην αγοράσετε το μοντέλο με τα 2GB Ram μιας και δεν αναβαθμίζεται.

Ας ξεκινήσω την αξιολόγηση :

Αμεσότητα – Άν και στο MBP είχα SSD,το Air μπουτάρει στον μισό χρόνο και οι εφαρμογές ανοίγουν αρκετά πιο ακαριαία.Γενικά το μηχάνημα ανταποκρίνεται καλύτερα.

Οθόνη – Κάτι το οποίο αποτέλεσε σημαντικό αίτιο για να αγοράσω το νέο Air,ήταν η ανάλυση της οθόνης του.Τα 1280×800 του MBP είχαν καταντήσει κουραστικά,να μην σχολιάσω το ότι αισθανόμουν και λίγο μ@$#ας έχοντας στάξει 1.600€ για μηχάνημα της Pro κατηγορίας την στιγμή που έχει κορεστεί η αγορά από netbook των 200 ευρώ με υψηλότερη ανάλυση !!Η 1440×900 ανάλυση του MBA είναι ιδανική για την 13”άρα οθόνη του.
Επίσης,αν και Glossy,η οθόνη του MBA έχει λιγότερες αντανακλάσεις.Κυρίως λόγω του ότι το γυαλί δεν επεκτείνεται και έξω από το display.Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω σαν την χρυσή τομή μεταξύ Glossy και Matte.

Βάρος/Πάχος – Το νέο MBA είναι λεπτό,τρομερά λεπτό !! Είναι χαρακτηριστικό ότι στο λεπτότερο σημείο του τα λαστιχένια ποδαράκια της βάσης,φαίνονται πιό παχιά και αρκετά ενοχλητικά (για αυτό τον λόγο και έχουν αφαιρεθεί από τις περισσότερες φωτογραφίες της Apple).Πιστεύω ότι όποιος αποκτήσει το νέο Air δύσκολα θα ξαναγυρίσει σε κάποιο μοντέλο της Pro σειράς,μιάς και θα του φαίνεται τούβλο και απαρχαιωμένο (όσο ακραίο και άν ακούγεται αυτό,δεδομένου ότι τα Mac είναι σίγουρα τα πιό στυλάτα φορητά της αγοράς)
Τα 700 γραμμάρια που ζυγίζει λιγότερο σε σχέση με το 13άρι MBP (2kg – 1.32kg) θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από αυτούς που έχουν συνεχώς το Mac τους στην τσάντα τους.

Trackpad – επιτέλους το νέο Air απέκτησε το θαυμάσιο magic trackpad που γνωρίσαμε από τα MBP.Τεράστιο σε μέγεθος, προσφέρει όσα μας έκαναν να το αγαπήσουμε.

Μπαταρία – Η Apple αναφέρει 7 ώρες,νούμερο αρκετά αισιόδοξο όπως πάντα.Σε πραγματικές συνθήκες (σερφάρισμα με Wi-Fi,τέρμα φωτεινότητα,μουσική από iTunes,εφαρμογές όπως το Mail-Skype-Adium-Speed Download και τα Backup του Time Machine να τρέχουν)θα φτάσετε άνετα τις 5 ώρες.Όχι και άσχημα σε σχέση με τις 6 κ κάτι ώρες που έβγαζα με το MBP μου.
Εκεί όμως που το MBA απλά δεν έχει ανταγωνιστή είναι στο Standby.Αφήνοντας το να κοιμηθεί για 15 ώρες,η μπαταρία είχε πέσει μόνο 1% !!! Αυτό είναι ότι πιο κοντινό στο να διαπιστώσουμε εάν όντως ισχύουν οι 30 μέρες που αναφέρει η Apple,μιάς και δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωριστεί κάποιος το Mac του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα 🙂

Θύρες – Προσθήκη δεύτερης USB και υποδοχή καρτών SD.Αφαίρεση της υπέρυθρης θύρας για το Apple Remote.

Κάρτα γραφικών – Η ίδια (Nvidia GeForce 320M με 256 MB of DDR3 SDRAM) που συναντάμε και στα 13άρια MBP καθιστώντας δυνατό το gaming με περιορισμούς.

DVD εγκατάστασης – Η προηγούμενη γενιά απαιτούσε και δεύτερο Mac για την επανεγκατάσταση του MacOS στο MBA μέσω του Remote Disc.Στα νέα MBA μέσα στο κουτί θα βρείτε ένα USB FLASH με το μηλαράκι το οποίο περιέχει το Snow Leopard και το iLife ’11.

Ηχεία – Στερεοφωνία at last !!! Δύο μεγαφωνάκια σε σχέση με το ένα των παλιών Air τα οποία κοντράρουν στα ίσα τα αντίστοιχα του 13,3” MBP.

Πληκτρολόγιο – Το μοναδικό μελανό σημείο σε σχέση με την προηγούμενη γενιά των Air,είναι η απουσία φωτιζόμενου πληκτρολογίου και του αισθητήρα αυτόματης ρύθμισης της φωτεινότητας της οθόνης.Δεν γνωρίζουμε αν οι μηχανικοί της Apple προέβησαν σε αυτήν την ενέργεια για χάρη της αυτονομίας ή αν απλά δεν χωρούσε (η τρίτη υπόθεση είναι ότι κάτι θα πρέπει να προσθέσουν στα MBA του 2011) το σίγουρο είναι ότι αυτό με εμποδίζει από το να χαρακτηρίσω το νέο MacBook Air,το καλύτερο Mac που είχα ποτέ !!

Η έλλειψη οπτικού μέσου δεν αποτελεί αρνητικό στοιχείο,μιάς και σας δίνει την επιλογή (αγοράζοντας κάποιο εξωτερικό DVD-RW drive) να το κουβαλάτε μαζί σας μόνο όταν το χρειάζεστε.
Προσωπικά στα δύο προηγούμενα MacBook μου το χρησιμοποίησα 7-8 φορές.

Ολοκληρώνοντας αν τρώγεστε σαν και εμένα να αποκτήσετε το τελευταίο Macbook Air και είστε casual users,κάντε το χωρίς δεύτερη σκέψη και αποκτήστε το μηχάνημα που αποτελεί την επιτομή της τεχνογνωσίας των μηχανικών της Apple !

Tagged with:  

21 Responses to “Just Do it !!”

  1. billas says:

    Η ταχύτητα των νέων Air είναι πραγματική εντυπωσιακή! Οθόνη super, βάρος απίστευτο! Πολύ πιθανό να είναι το επόμενο φορητό μου! 🙂

  2. suicico says:

    You joined with dark forces ? (σκοτεινές ως προς την έλλειψη του backlight)

  3. g3orge.app says:

    Σκεφτομουν να το αγορασω οταν ακοθσα ολα αυτα τα πολυ καλα reviews απο Engadget, http://shawnblanc.net/ και λοιπα… αλλα τελικα ανακαλυψα οτι το ηθελα λογο του SSD και δεν με πολυενοιαζε το design. Πιστευω οτι και στα καινουργια MBP θα εφαρμοστει η ιδια πολιτικη με Flash μνημη και θα ειναι και πιο φθηνα… Θα περιμενω τελικα!

  4. Fractal says:

    Αχ μεγάλη πρόκληση αυτό το air…

    Να κάνω μια ερώτηση; Κάθε πότε αλλάζετε laptop εσύ και ο Τάσος; 🙂 Εγώ ο καημένος χτυπάω πέμπτο χρόνο με το MacBook μου(μην το ματιάσω)…

    1 το χρόνο το πάτε; :p

  5. Jig Janus says:

    Megiaaa Babis!!!
    Super agora 🙂

  6. Panagiotis says:

    Μπάμπη ο λόγος που το air ανταποκρίνεται καλύτερα στο άνοιγμα εφαρμογών δεν οφείλεται σε κατασκευαστικό θαύμα αλλά στο γεγονός ότι οι flash μνήμες του MBA είναι γρηγορότερες από τον σχετικά παλαιωμένο Samsung που χρησιμοποιούσες. Τοποθέτησε έναν Intel 160GB στο MBP τα αποτελέσματα θα ήταν πάλι αντίθετα.
    Απο εκεί και πέρα έχω και κάποιες ενστάσεις με τα ηχεία του MBA. Τα βρήκα αρκετά δυνατά σε ένταση αλλά και σίγουρα χειρότερα από τα αντίστοιχα των MBP.
    Προσωπικά επιχείρησα 2 φορές να πάω στο air, αλλά και τις 2 έκανα πίσω. Δεν βλέπω να υπάρχει λόγος για κάποιον που έχει MBP να πάει σε MBA, παρά μόνο αν το δεί ως gadgetia. Χάνεις το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, μεγαλύτερη αυτονομία και αποθηκευτικό χώρο και το μόνο που κερδίζεις είναι το βάρος που όμως αντισταθμίζεται αν πρέπει πάντα να κουβαλάς το air drive.
    Μια πολύ καλή λύση για τους κατόχους των MBP είναι η ταυτόχρονη εγκατάσταση ένος καλού ssd (intel, vertex 2) και ενός συμβατικού δίσκου 500-750GB. Αυτό γίνεται πάρα πολύ εύκολα με την αφαίρεση του superdrive και την εγκατάσταση ενός caddy hdd ίδιου μεγέθους. (κόστος 20-30 ευρώ).

    καθώς το θεωρώ

    περισσότερο gadgetia παρά κάτι

    οφείλεται καθαρά στις flash μνήμες που χρησιμοποιεί και που είναι γρηγορότερες από τον σχετικά παλαιό samsung ssd που χρησιμοποιούσες. Αν έβαζες εναν intel 160GB στο ΜBP θα πετούσε εξίσου και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα ήταν πολύ γρηγορότερο από το ΜΒΑ.

    • Babz says:

      Το κατασκευαστικό θαύμα πήγαινε στο ότι κατάφεραν το πολύ λεπτό να το κάνουν ακόμα λεπτότερο 🙂
      Όσο για τον SSD έχεις δίκιο στο ότι ο Samsung μου δεν ήταν και από τους γρηγορότερους,αλλά δεν παίζει μόνο αυτό ρόλο.

      Ο επεξεργαστής του MBA έχει 6MB cache σε σχέση με τα 3MB του 13′ ‘MBP,επίσης η έλλειψη TRIM καταδικάζει έναν third party SSD σε Mac,στο να έχει προοδευτική μείωση των επιδόσεων,κάτι που πολλές πηγές συμφωνούν πως δεν ισχύει στους εξοπλισμένους με custom firmware SSD της Apple.

      Όσο για το οπτικό όπως είπα και στο πόστ,δεν πρόκειται να το αγοράσω μιας και η χρησιμότητα του πλέον για τους περισσότερους είναι ελάχιστη.

      Στο Air μπορεί να χάνεις αυτονομία (1 με 1,30 ώρα) και το πληκτρολόγιο,αλλά κερδίζεις σε οθόνη και στην τελική παίρνουμε 13άρια MBP για ένα λόγο,την φορητότητα.
      Με την ψαλίδα των επιδόσεων να κλείνει ανάμεσα στο Air και το entry level 13” pro,μην παραξενευτείτε εάν το επόμενο update θα είναι η παύση κυκλοφορίας του !!

      • Panagiotis says:

        Ο επεξεργαστής του Air μπορεί να έχει 6mb cache αλλά δεν παυει να είναι αρκετά πιο αργός ακόμη και από τον p8400 C2D 2.4Ghz των entry-level MBP.
        Από εκεί και πέρα οι OCZ Vertex 2 και οι Intel G2 δεν έχουν ανάγκη από trim και γι’αυτό τον λόγο χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα Macbook.
        Τέλος για την φορητότητα θα συμφωνήσω ότι 600-700 γραμμάρια κάνουν κάποια διαφορά αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα χαρακτήριζα το MBP βαρύ ή δύσκολο στην μεταφορά. Σε αυτό παίζει ρόλο και compact μέγεθος του.
        Για το superdrive θα συμφωνήσω απόλυτα ότι cd/dvd οδηγείται προς κατάργηση σιγά σιγά.

        Όπως και να έχει ο καθένας επιλέγει ανάλογα με τις απαιτήσεις/ανάγκες που έχει. Πάντως μου φαίνεται και μένα πολύ δύσκολο να συνυπάρξουν MBP και MBA. Είτε θα τουμπανιάσουν με i3-i5 και ισχυρές κάρτες γραφικών το MBP 13″ είτε θα το καταργήσουν προοδευτικά.

    • Kyriakos S. says:

      pou to brikes to fthino caddy hdd? … ego blepo apo 100 kai pano…

      • Panagiotis says:

        http://www.ebay.com

        το μέσο κόστος για το macbook είναι στα 25 δολλάρια με τα μεταφορικα. Πάρε με 10 δολλάρια μια θηκούλα για το supedrive και εισαι αρχοντας!

    • Filippos says:

      Mου ακουγετε πολυ καλο η αντικατασταση του superdrive (απο την στιγμη που μονο χωρο πιάνει, και αν μια στο τοσο χρειαστει να δω ή να δουλεψω cd, υπαρχουν και τα εξωτερικα με συνδεση usb) με εσωτερικο δισκο ssd αλλα για πειτε περισοοτερα επι του θεματος…

      πολυ ενδιαφερον !!!!

      i like it

  7. Panagiotis says:

    Συγνώμη για το κακογραμμένο μήνυμα παραπάνω…θα έπρεπε να πιω 2-3 γουλιές καφέ πρωτού ποστάρω. 🙂

    Μπάμπη καλορίζικο και αυτή τη φορά να προσέχεις το “κακό” μάτι των συναδέλφων!!! Ξέρεις εσύ 😉

  8. dj_aris says:

    Babz πες μας για τα thermals όμως, εγώ γι’ αυτό αποχωρίστηκα το παλιό μου MBA…

    Ανεμιστήρες καρφωμένοι στον κόφτη (6200) με ένα δεκάλεπτο YouTube?

    Επίσης, καθαρά προσωπική άποψη: Core 2 Duo? To 2011? Really?

    Λογικά κάπου Μάρτη τα σπουδαία, με nVidia steroids στα γραφικά των Sandy Bridge και νέο design (= λεπτά MΒP) και λογικά από Ιούνη τα φρεσκαρισμένα MBA με core iX.

    Αν φωτίσουν κ το πληκτρολόγιο (όντως φαίνεται ότι “ξέχασαν” επίτηδες) then it’s a go.

    • babz says:

      Νομίζω ότι είναι πιο “δροσερό” απο το προηγούμενο.

      idle
      CPU – 44 βαθμοί
      FAN – περίπου 2.000rpm.

      μετά από 15 λεπτά HDstreaming
      CPU – παίζει από 73 μέχρι 80
      FAN – από 3.200 μέχρι 4.200

      το κάτω μέρος του MBA όμως,παραμένει δροσερό.

  9. MarioVito says:

    Εγώ θα ρωτήσω…..”Πόσο πιο λεπτό πια? “

  10. SomniusX says:

    Τάσο πες μου ότι το πήρες κι εσύ χθες να τρελαθώ!
    το παραγγειλα προ-χθες το πήρα χθες το μικρο μου κουκλί.. MBA 11άρι με 128gb ssd!!

  11. Researcher says:

    Ας ελπίσουμε πως τα επόμενα Pros δε θα έχουν να ζηλέψουν κάτι…

    Χρήστης από το 2002 και τόσα χρόνια (εώς πέρυσι για να ακριβολογούμε) δεν είχα διαβάσει ποτέ-πουθενά πως ο σκληρός δίσκος παίζει ρόλο στην “γρηγοράδα” του λειτουργικού…

  12. […] This post was mentioned on Twitter by ntinouli, Babz. Babz said: Just Do it !! – http://wp.me/p4vmK-2An (MacBook Air Review) […]

  13. conemmil says:

    Εγω πήρα το καινούργιο Air από Γερμανία και γλύτωσα περίπου 300€. Το μηχάνημα απλά τα σπάει και πλέον το τροφοδοτικό δεν το παίρνω μαζί μου αφού για τις εργασίες γραφείου που το χρειάζομαι οι πάνω από 5 ώρες αυτονομίας είναι αρκετές.

    Για εμένα γκατζετιά είναι το iPad και όχι το Air στο οποίο μπορώ να σχεδιάζω στο AutoCad στα αερορόμια μόνο με το pad άνετα και γρήγορα και γενικά να κάνω όλες τις εργασίες μου χωρίς καμία καθυστέρηση.

    Το μέγεθος είναι απίστευτο ενω το βάρος σημαντικότατο όταν κανείς ταξιδεύει συνέχεια αλλά θέλει να έχει πάντα μαζί του τον φορητό του υπολογιστή.

    Θεωρώ ότι η Apple Just Dit it! κατασκευάζοντας την επιτομή των φορητών υπολογιστών.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!