Check This Out

Click2Pic, Φωτογραφία με ένα Click, made by Milaraki.com

Ακόμη μια εφαρμογή από το milaraki.com για εσάς .Αυτή την φορά πρόκειται για μια (ακόμη) απλή εφαρμογή που σκοπό έχει να πιάσει μια θέση στο Dock σας ώστε να την έχετε πρόχειρη .Αυτό που κάνει η εφαρμογή λοιπόν είναι να τραβάει μια φωτογραφία με την iSight του υπολογιστή σας και ...

Read More

Γράψε δίσκους NTFS χωρίς κανένα Software στο Mountain Lion

Είναι ίσως ένα από τα πιο συνηθισμένα "προβλήματα"  : δεν μπορώ να γράψω στον εξωτερικό δίσκο μου !Σχεδόν πάντα η απάντηση βρίσκεται στο NTFS . Ο δίσκος που έχουμε (ο εξωτερικός) είναι NTFS και έτσι το Mac δεν μπορεί να γράψει απάνω του .Εάν έχετε το κάποιο παλαιότερο λειτουργικό υπάρχει ...

Read More

HideUnhide, made by milaraki.com

Εντάξει δεν είναι και τίποτα.Ένα μικρό app φτιαγμένο με το Automator .Αυτό που κάνει είναι να τσεκάρει εάν στο σύστημα μας είναι ορατά τα κρυφά αρχεία και να αλλάξει την κατάσταση αυτή .Δηλαδή εάν δεν είναι ορατά, τα εμφανίζει . Εάν είναι ορατά, τα εξαφανίζει :)Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή ...

Read More

Η Ελληνική Apple κοινότητα

Πριν από πολλά χρόνια είχα κάνει ένα post με θέμα τα Ελληνικά Apple Sites.Από τότε μέχρι σήμερα το τοπίο έχει αλλάξει κατά πολύ, άλλα έκλεισαν άλλα άλλαξαν και καμπόσα καινούργια site έκαναν την εμφάνιση τους .Ας δούμε λοιπόν την κατάσταση σήμερα . ApplαςGreeceBlog/Site με γενικότερα θέματα γύρω από την Apple.    AppleForumPortal/Forum με ...

Read More

Finder Sidebar Toggle, made by milaraki.com

Ένα ακόμη αρκετά απλό app  φτιαγμένο με τα χεράκια μας (και την βοήθεια του automator)  που μπορεί να σας βολέψει .Κατεβάζετε την εφαρμογή από εδώ, και την βάζετε όπως δείχνει η εικόνα πιο πάνω στον Finder σας .Κάθε φορά που κάνετε κλικ στην εφαρμογή θα γίνεται απόκρυψη ή εμφάνιση της ...

Read More

review: iGo 2009 for iPhone

On September 14, 2009, in Apple, iphone, software, by dj_aris

iGo 2009 iPhone

Με την έλευση του firmware 3.0 τον περασμένο Ιούνιο, μεταξύ άλλων, η Apple έκανε το αυτονόητο, δηλαδή να επιτρέψει τη χρήση navigation software στο iPhone. Σήμερα, 3 μήνες μετά, υπάρχει μια γκάμα navigators για το τηλέφωνο, συνεπώς μένει να δούμε πόσο καλά ανταπεξέρχονται στα καθήκοντά τους…

Γενικά

Το πρόγραμμα που επέλεξα για πλοήγηση είναι το iGo 2009. Κάπως αλμυρή η τιμή στα 90€ (τόσο έχουν συνήθως συσκευές PNΑ μαζί με το software!), ωστόσο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει κάποιος προκειμένου να έχει μια highend συσκευή allinone. Βέβαια, στη συγκεκριμένη τιμή συμπεριλαμβάνονται χάρτες όλης της Ευρώπης, ενώ τα PNA σε αυτήν την κατηγορία τιμής περιλαμβάνουν χάρτη μόνο για την Ελλάδα. Η αγορά και το download από το App Store έγινε με λίγα κλικ (το πρόγραμμα είναι περίπου 1.5GB), ενώ η εγκατάσταση στη συσκευή κράτησε περίπου 20 λεπτά. Προτείνω κατά την εγκατάσταση να βάλετε τη συσκευή σε airplane mode, γιατί αν κάποιος σας καλέσει την ώρα που κάνετε την εγκατάσταση θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία από την αρχή!

Interface

photo7Γνωστή ποσότητα από τις πλατφόρμες των Windows MobileCE, κυρίως για τα όμορφα γραφικά και το interface του, το iGo στην έκδοση για iPhone δεν απογοητεύει στο συγκεκριμένο τομέα. Η οθόνη της συσκευής έχει υψηλή ανάλυση για το μέγεθός της (σε σχέση πάντα με ένα PNA) και τα γραφικά είναι λεπτομερή και όμορφα σχεδιασμένα. Φυσικά, η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στην capacitive οθόνη, που κάνει το πάτημα των (αρκετά μεγάλων) πλήκτρων πολύ εύκολη υπόθεση, ακόμα και εν κινήσει. Τα μενού δεν έχουν πολύ μεγάλο βάθος, οπότε είναι σχετικά απλό να φτάσει κάποιος στην επιλογή που θέλει γρήγορα, ενώ λίγο πολύ όλες οι επιλογές είναι προφανείς ώστε να μη χρειάζεται μεγάλος χρόνος εξοικείωσης. Γενικά, η capacitive οθόνη κάνει τη χρήση της συσκευής μια πολύ ευχάριστη εμπειρία ειδικά για όσους έχουν συνηθίσει σε resistive οθόνες αφής. Με ένα swipe στην οθόνη του χάρτη έχουμε κάποιες γρήγορες επιλογές άμεσα διαθέσιμες, καθώς και πληροφορίες για το στίγμα μας.

photo 3Υπάρχει αυτόματη εναλλαγή σε mode ημέρας και νύχτας, με τα σκούρα γραφικά του δεύτερου να κάνουν την νυχτερινή πλοήγηση πιο ξεκούραστη.

Η ταχύτητα απόκρισης στις διάφορες επιλογές είναι με μια λέξη εξαιρετική: Ειδικά για όσους έχουν συνηθίσει σε κάποιο Windows Mobile κινητό, η διαφορά είναι τεράστια. Δεν υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση κατά την πλοήγηση στα μενού, ενώ και ο σχεδιασμός διαδρομών ή ο επανυπολογισμός διαδρομής κρατάνε ελάχιστα. Αν πρέπει να κάνω ενα μόνο μικρό παράπονο θα ήταν για το πληκτρολόγιο: στην αναζήτηση για κάποιο POI μπορούμε να γράψουμε μόνο σε μια γλώσσα, αυτή που έχουμε επιλέξει από τις ρυθμίσεις του προγράμματος.

Χάρτης

photo 4Το ίδιο το πρόγραμμα εκκινεί σχετικά γρήγορα (σε περίπου 15-20 δευτερόλεπτα) ενώ σε ανοιχτό χώρο βρίσκει και το στίγμα εξίσου γρήγορα. Αμέσως μετά αντικρύζουμε το χάρτη, είτε σε 2D είτε σε 3D έκδοση, ανάλογα με το τι έχουμε επιλέξει. Τα γραφικά έχουν πολύ καλό rendering, με αποτέλεσμα να μη φαίνονται pixels ή άλλες ατέλειες, ενώ υπάρχουν ακόμα και ορισμένα 3D κτήρια (σε επιλεγμένες τοποθεσίες). Το πρόγραμμα έχει πληθώρα POIs, τα οποία μάλιστα μπορεί να εμφανίσει με διάφορους τρόπους, είτε απευθείας στο χάρτη καθώς κινούμαστε, είτε με αναζήτηση για κάποιο συγκεκριμένο, ή ακόμα και με βάση το στίγμα μας, πχ «ΑΤΜ γύρω μου». Όλα τα παραπάνω είναι πραγματικά εύχρηστα, αφού εκμεταλλεύονται το άριστο interface της συσκευής. Οι χάρτες αυτοί καθ’ αυτοί φαίνεται να είναι αρκετά ενημερωμένοι, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διαπιστωθεί στην πράξη. Πρακτικά λοιπόν, το καλύτερο τεστ είναι να μας καθοδηγήσει σε διάφορα σημεία για να δούμε κατά πόσο θα τα καταφέρει. Το πρώτο σκέλος είναι  η πληρότητα του χάρτη και εκεί έμεινα ικανοποιημένος: Όποια διεύθυνση και να έδωσα τη βρήκε με αξιοσημείωτη ακρίβεια και πλέον απείχα ένα μόνο πάτημα πλήκτρου από την…

Πλοήγηση

photo 2Και φτάνουμε στο πιο σημαντικό κομμάτι, καθώς ωραία όλα τα παραπάνω αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μπορεί το εκάστοτε πρόγραμμα να μας καθοδηγήσει σωστά στον προορισμό μας. Με το που θα επιλέξουμε να πλοηγηθούμε κάπου, η διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουμε γίνεται highligted αρκετά έντονα στο χάρτη, ενώ η φωνητική καθοδήγηση είναι αρκετά λεπτομερής, διευκρινίζοντας πχ ακόμα και σε ποια λωρίδα πρέπει να μείνουμε προκειμένου να μη χάσουμε κάποια έξοδο. Υπάρχει και η λειτουργία «boost» για ακόμα πιο δυνατή εκφώνηση αλλά ενίοτε παραμορφώνει αρκετά τον ήχο οπότε δεν τη συνίστω. Απλά φροντίστε να χαμηλώσετε λίγο τη μουσική προκειμένου να ακούτε τις οδηγίες!

photoΣτη εθνική οδό, ο χάρτης ακολουθεί την πορεία του αυτοκινήτου μας με θαυμάσιο τρόπο: Η απεικόνιση είναι πραγματική 3D, με το χάρτη να κάνει rotate με πολύ ομαλό τρόπο, δείχνοντας μας ακριβώς τη χάραξη του δρόμου που ακολουθεί. Μια παρατήρηση εδώ, είναι ότι ναι μεν επιλέγουμε το επίπεδο του zoom που θέλουμε να βλέπουμε το χάρτη, αλλά θα ήταν χρήσιμο να μπορεί να μεταβάλλεται και αυτόματα, ανάλογα με την ταχύτητα που κινούμαστε. Ωστόσο, η πλοήγηση στο εθνικό δίκτυο είναι πολύ ακριβής και ευχάριστη, οπότε δεν υπάρχουν ουσιαστικά παράπονα. Στην πόλη όμως είναι μια άλλη ιστορία…

Είτε η εφαρμογή, είτε το iPhone, ή ακόμα και το firmware έχουν κάποιου είδους bug. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά ή να το αποδώσω κάπου συγκεκριμένα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα: Όταν το όχημά μας είναι σταματημένο και ξεκινήσει, το στίγμα μας ανανεώνεται μετά από τουλάχιστον 100 μέτρα! «Τουλάχιστον», σημαίνει ότι μπορεί να πάρει πχ και 300 μέτρα! Πρακτικά: Είμαστε σε ένα φανάρι που πρεπει να στρίψουμε δεξιά και αμέσως μετά στο τέλος του τετραγώνου πάλι δεξιά. Πριν φτάσουμε στο φανάρι, μας έχει ενημερώσει η φωνητική καθοδήγηση για την ακριβή διαδρομή, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα και στο χάρτη. Όμως, αν σταματήσουμε στο φανάρι, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι να ανανεώνεται ο χάρτης και να ακολουθεί το όχημά μας, ίσως έχουμε ήδη στρίψει και στη δεύτερη γωνία!

Με αυτόν τον τρόπο, στα στενά της πόλης που σταματάμε πολύ συχνά είτε σε φανάρια είτε σε stop, ουσιαστικά μένουμε χωρίς πλοήγηση. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο τραγικά: Αν κοιτάξουμε το χάρτη με τη highlighted διαδρομή θα ενημερωθούμε με ακρίβεια για το που πρέπει να πάμε, απλά πρέπει να φροντίζουμε να κοιτάμε 1-2 στροφές πιο μπροστά για να αποφύγουμε τυχόν λάθη. Αν μιλούσαμε για ένα μέτριο πρόγραμμα πλοήγησης τότε το συγκεκριμένο πρόβλημα δε θα είχε τόση σημασία, αλλά το iGo διαπρέπει σχεδόν σε όλους τους άλλους τομείς, με αποτέλεσμα το παραπάνω bug να ξεχωρίζει. Η ίδια η εταιρεία πάντως το εξηγεί εν μέρει διαφορετικά:  http://www.igomyway.com/en/faq.html

photo 5Συμπερασματικά, το iGo 2009 αποτελεί μια αξιόλογη λύση πλοήγησης, αλλά λόγω του προβλήματος που περιγράψαμε πιο πάνω, δε μπορώ να το προτείνω ανεπιφύλακτα. Παρότι είναι άριστο τεχνολογικά, τόσο σαν hardware (iPhone), όσο και σαν software, δυστυχώς χάνει πολλούς πόντους στην τελική καταμέτρηση. Επειδή όμως πιστεύω ότι πρόκεται μάλλον για software bug, ελπίζω ότι μπορεί να διορθωθεί σύντομα με κάποιο update (δωρεάν για όσους αγοράσουν το iGo όλα τα updates μέχρι και το τέλος του 2010), οπότε πλέον θα μιλάμε για μια ολοκληρωμένη λύση πλοήγησης ικανή να αντικαταστήσει οποιοδήποτε PNA. Μέχρι τότε αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση…

Τελική Βαθμολογία: 3/5

Παραλειπόμενα:

– Το review έγινε σε iPhone 3GS. Δε γνωρίζω την ταχύτητα της εφαρμογής στο hardware του 3G, αλλά υποθέτω ότι τα πάντα θα γίνονται κάπως πιο αργά. Καλύτερα να το δείτε κάπου πριν αποφασίσετε.

– Η πλοήγηση κάνει κακό στην μπαταρία! Ο φορτιστής αυτοκινήτου είναι απαραίτητος, καθώς η μπαταρία μετά βίας επαρκεί για 2 ώρες πλοήγησης.

– Η αίσθηση που μου άφησε το πρόγραμμα είναι ότι ΔΕΝ κάνει χρήση της πυξίδας του 3GS, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος γι αυτό βέβαια.

– Η συσκευή ζεσταίνεται την ώρα της πλοήγησης. Αλλά μέχρι εκεί, δεν παρατήρησα κάποιο πρόβλημα.

– Το iPhone δεν υποστηρίζει multitasking. Αν κάποιος μας καλέσει την ώρα της πλοήγησης, μετά την κλήση μας θα ξανανοίξει η εφαρμογή από την αρχή. Τουλάχιστον βρίσκει κατευθείαν το στίγμα μας.

– Έχουν ήδη ανακοινωθεί updates για την εφαρμογή: http://www.igomyway.com/en/features.html

 

4 Responses to “review: iGo 2009 for iPhone”

  1. Petros says:

    Φίλε Dj τέλεια η ενημέρωση σου. Χρησημοποιώ κι εγώ το iGo δεν μπορώ να προσθέσω κάτι περισσότερο απ αυτά που έχεις πει ήδη, το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι για τον χρόνο έναρξης στο 3G που είναι περιπου ο διπλάσιος απ οτι στο 3GS και επίσης χρειάζεται 10-15 δευτερόλεπτα για να βρεί το στίγμα. Κατά τα άλλα πολύ καλό και θα γίνει ακόμη καλύτερο όταν διορθωθούν τα μικροπροβλήματα που υπάρχουν.

  2. Kostas says:

    Διαφωτιστικότατο το review  σου Άρη.. Περιμένω και εγω το δικο μου iPhone 3GS από Vodafone κ δεν ξέρω ποιο Navigation app να πάρω.. Φαντάζομαι θα ακολουθήσουν και αντιστοιχα review για Navigon και Tom-Tom… Τα περιμένω πως και πως…!

  3. dj_aris says:

    Για το Navigon θα πρέπει να περιμένεις λίγο. Για το tomtom ακόμα περισσότερο, μιας και δεν έχουν αποφασίσει να βγάλουν έκδοση με ελληνικό χάρτη…

  4. KeNO says:

    εγώ έχω εγκατεστημένα τα sygic,navigon,igo,tomtom νομίζω ότι μακράν το καλήτερο είναι το igo …πάντως το bug στο 3g που πρέπει να κλείσεις το wifi για να ελπίζεις να βρείς στιγμα είναι απαράδεκτο …αντε να δούμε και το tom tom με oficial χαρτη

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!