Check This Out

Finder Sidebar Toggle, made by milaraki.com

Ένα ακόμη αρκετά απλό app  φτιαγμένο με τα χεράκια μας (και την βοήθεια του automator)  που μπορεί να σας βολέψει . Κατεβάζετε την εφαρμογή από εδώ, και την βάζετε όπως δείχνει η εικόνα πιο πάνω στον Finder σας . Κάθε φορά που κάνετε κλικ στην εφαρμογή θα γίνεται απόκρυψη ή εμφάνιση της ...

Read More

HideUnhide, made by milaraki.com

Εντάξει δεν είναι και τίποτα. Ένα μικρό app φτιαγμένο με το Automator . Αυτό που κάνει είναι να τσεκάρει εάν στο σύστημα μας είναι ορατά τα κρυφά αρχεία και να αλλάξει την κατάσταση αυτή . Δηλαδή εάν δεν είναι ορατά, τα εμφανίζει . Εάν είναι ορατά, τα εξαφανίζει :) Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή ...

Read More

Installer Δωρεάν Ελληνικού Ορθογράφου για το Office 2011

Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στην λύση που βρήκαν τα παιδιά από το Ma(c)γειρέματα για να έχουμε δωρεάν ορθογραφικό έλεγχο στο Office 2011. Σήμερα αποφάσισα να φτιάξω έναν installer ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία εγκατάστασης. Μπορείτε να κατεβάσετε τον installer από εδώ φυσικά δωρεάν. Μέτα την εγκατάσταση το μόνο ...

Read More

Click2Pic, Φωτογραφία με ένα Click, made by Milaraki.com

Ακόμη μια εφαρμογή από το milaraki.com για εσάς . Αυτή την φορά πρόκειται για μια (ακόμη) απλή εφαρμογή που σκοπό έχει να πιάσει μια θέση στο Dock σας ώστε να την έχετε πρόχειρη . Αυτό που κάνει η εφαρμογή λοιπόν είναι να τραβάει μια φωτογραφία με την iSight του υπολογιστή σας και ...

Read More

Γράψε δίσκους NTFS χωρίς κανένα Software στο Mountain Lion

Είναι ίσως ένα από τα πιο συνηθισμένα "προβλήματα"  : δεν μπορώ να γράψω στον εξωτερικό δίσκο μου ! Σχεδόν πάντα η απάντηση βρίσκεται στο NTFS . Ο δίσκος που έχουμε (ο εξωτερικός) είναι NTFS και έτσι το Mac δεν μπορεί να γράψει απάνω του . Εάν έχετε το κάποιο παλαιότερο λειτουργικό υπάρχει ...

Read More

Automator [Mac 101]

On July 17, 2009, in Apple, Automator, How To / Diy, Mac 101, by suicico

auto

Το Automator είναι ένα αρκετά δυνατό εργαλείο το οποίο σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε καν τι κάνει.
Στο εικονίδιο του ο Αuto κρατάει έναν σωλήνα ή pipe εάν θέλετε που στην είναι μια οπτική μεταφορά των εντελών Unix.
Πέρα από το εικονίδιο όμως που είναι αρκετά έξυπνο η ίδια η εφαρμογή είναι ακόμη πιο έξυπνη και μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα για εμάς.
Με λίγα λόγια το Automator επιτρέπει σε άτομα που δεν έχουν γνώσεις προγραμματισμού να φτιάξουν μικρά (ή και μεγαλύτερα) προγράμματα μονό με το ποντίκι τους !
Μερικά παραδείγματα από το τι μπορείτε να κάνετε με το Automator μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία Automator.
Ας δούμε όμως μερικές λεπτομέρειες της εφαρμογής …

Όπως βλέπετε και στην εικόνα η εφαρμογή είναι χωρισμένη σε 4 κομμάτια.

Στο νούμερο 1 έχουμε την Library με τα actions χωρισμένα σε κατηγορίες, σκεφτείτε το σαν library του iTunes.

Στο νούμερο 2 έχουμε τα actions που είναι η καρδιά του Automator και αυτά που μας δίνουν την δυνατότητα να φτιάξουμε το οτιδήποτε.

Στο νούμερο 3 βλέπουμε τον μέρος οπού θα εργαστούμε και θα βάλουμε τα επιλεγμένα από εμάς actions.

Στο νούμερο 4 μας παρέχονται μερικές πληροφορίες για το επιλεγμένο action.
Πέρα από αυτά, μπορούμε να δούμε απάνω δεξιά τα έξης κουμπιά Record Stop και Run. Το record στην ουσία γράφει τις κινήσεις που κάνουμε με το mouse ώστε να τις αναπαράγει, το stop σταματάει την εκτέλεση της εφαρμογής και τέλος το Run τρέχει την εφαρμογή.

Σήμερα για παράδειγμα θα φτιάξουμε μια εφαρμογή που όταν εκτελεστεί ο υπολογιστής μας θα μας διαβάσει την πλήρη τρέχουσα ημερομηνία, σίγουρα αυτό δεν είναι και κάτι τόσο χρήσιμο άλλα αυτό γίνεται άπλα και μονό για να καταλάβουμε πως δουλεύει το Automator.
Για να το κάνουμε αυτό λοιπόν χρειάζεται να μάθουμε την ημερομηνία και δεύτερον να μας την διαβάσει ο υπολογιστής μας.

Έχοντας ανοιχτό το Automator επιλέγουμε από την Library την κατηγορία με το όνομα Utilities, μιας και αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι μια πολύ απλή εντολή στο terminal, επιλέγουμε το Run Shell Script και είτε το κάνουμε διπλό κλικ, είτε το σέρνουμε στην επιφάνεια με το νούμερο 3.
Όπως βλέπουμε τώρα εμφανίστηκε ένα μικρό πλαίσιο που έχει το όνομα Run Shell Script, και από κάτω έχει ένα κενό κουτάκι, εδώ μέσα θα γράψουμε την εντολή μας, που δεν είναι άλλη από το date.
Το πρώτο βήμα μας ολοκληρώθηκε και μάλιστα ήταν το δύσκολο κομμάτι, τώρα θα πρέπει να μας διαβάσει ο υπολογιστής μας το αποτέλεσμα από την εντολή που δώσαμε, και για να το κάνουμε αυτό επιλέγουμε το Speak Text, είτε κάνοντας διπλό κλικ είτε κάνοντας drag and drop ακριβώς κάτω από το Run Shell Script.

Η εφαρμογή μας είναι έτοιμη, το μονό που πρέπει να κάνουμε για να δουλέψει είναι να πατήσουμε το Run.
Αφού έχουμε πετύχει τον σκοπό μας μπορούμε να αποθηκεύσουμε αυτή την εφαρμογή είτε σαν Workflow το οποίο θα έχουμε την δυνατότητα να επεξεργαστούμε μέσα από το Automator είτε σαν εφαρμογή που θα τρέχει όπως όλες οι εφαρμογές και δεν θα έχουμε πρόσβαση στον κώδικα της για περαιτέρω επεξεργασία.

Ελπίζω αυτό το ποστ να κάλυψε μερικές από τις απορίες σας και να αρχίσετε να παίζετε με τον Auto.

suicico

 Certified Macintosh Technician

 Certified Technical Coordinator 10.6

 Certified System Administrator 10.6

 Apple Sales Professional

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Tagged with:  

2 Responses to “Automator [Mac 101]”

  1. nikos says:

    …απίστευτα γρήγορο response!!!!! thanks 🙂

  2. TSiRKO says:

    Μπράβο παιδιά! Ωραίο άρθρο, γιατί το τελευταίο καιρό μας είχατε συνηθίσει σε RT άλλων site :S

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!