Check This Out

Click2Pic, Φωτογραφία με ένα Click, made by Milaraki.com

Ακόμη μια εφαρμογή από το milaraki.com για εσάς .Αυτή την φορά πρόκειται για μια (ακόμη) απλή εφαρμογή που σκοπό έχει να πιάσει μια θέση στο Dock σας ώστε να την έχετε πρόχειρη .Αυτό που κάνει η εφαρμογή λοιπόν είναι να τραβάει μια φωτογραφία με την iSight του υπολογιστή σας και ...

Read More

Installer Δωρεάν Ελληνικού Ορθογράφου για το Office 2011

Πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στην λύση που βρήκαν τα παιδιά από το Ma(c)γειρέματα για να έχουμε δωρεάν ορθογραφικό έλεγχο στο Office 2011.Σήμερα αποφάσισα να φτιάξω έναν installer ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία εγκατάστασης.Μπορείτε να κατεβάσετε τον installer από εδώ φυσικά δωρεάν.Μέτα την εγκατάσταση το μόνο ...

Read More

Finder Sidebar Toggle, made by milaraki.com

Ένα ακόμη αρκετά απλό app  φτιαγμένο με τα χεράκια μας (και την βοήθεια του automator)  που μπορεί να σας βολέψει .Κατεβάζετε την εφαρμογή από εδώ, και την βάζετε όπως δείχνει η εικόνα πιο πάνω στον Finder σας .Κάθε φορά που κάνετε κλικ στην εφαρμογή θα γίνεται απόκρυψη ή εμφάνιση της ...

Read More

Γράψε δίσκους NTFS χωρίς κανένα Software στο Mountain Lion

Είναι ίσως ένα από τα πιο συνηθισμένα "προβλήματα"  : δεν μπορώ να γράψω στον εξωτερικό δίσκο μου !Σχεδόν πάντα η απάντηση βρίσκεται στο NTFS . Ο δίσκος που έχουμε (ο εξωτερικός) είναι NTFS και έτσι το Mac δεν μπορεί να γράψει απάνω του .Εάν έχετε το κάποιο παλαιότερο λειτουργικό υπάρχει ...

Read More

HideUnhide, made by milaraki.com

Εντάξει δεν είναι και τίποτα.Ένα μικρό app φτιαγμένο με το Automator .Αυτό που κάνει είναι να τσεκάρει εάν στο σύστημα μας είναι ορατά τα κρυφά αρχεία και να αλλάξει την κατάσταση αυτή .Δηλαδή εάν δεν είναι ορατά, τα εμφανίζει . Εάν είναι ορατά, τα εξαφανίζει :)Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή ...

Read More

Ο φίλος gpalouk έστειλε ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο το οποιο από οτι καταλαβαίνω του έχει φάει αρκετές ώρες για να το συντάξει, πιστεύω οτι στους περισσότερους από εμάς δεν θα αρέσει άλλα κάλο ειναι να ακούμε και μια άλλη φωνή, μια φωνή που λέει τα πράγματα κάπως διαφορετικά από εμάς.

Όσοι από εμάς ασχολούνται αρκετά χρόνια με το χώρο της κινητής τηλεφωνίας και των σχετικών τεχνολογιών, είτε με την ιδιότητα του χρήστη χομπίστα, είτε και ως προγραμματιστές είναι σίγουρο ότι τους τελευταίους μήνες έχει τραβήξει την προσοχή μας το νέο μοντέλο του iPhone 3G. Η πρώτη εντύπωση που σου δίνεται είναι ότι πρόκειται για ένα υπέρ-κινητό που επιτέλους συγκεντρώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, λύνει τις καθημερινές ανάγκες ενός απαιτητικού χρήστη και φέρνει την “επανάσταση” στο τομέα των smartphones.

Όταν κάποιος, όμως, με σχετική γνώση των τεχνολογιών στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, διαβάσει προσεχτικά αρκετά reviews και συγκριτικά θα χάσει …πάσα ιδέα με το ποια είναι η πραγματικότητα. Θα συνειδητοποιήσει ότι η επίμονη διαφήμιση και η μεθοδευμένη-κατασκευασμένη φημολογία μπορεί πραγματικά να πουλήσει …φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Θα είμαι αυστηρός με κάποια πράγματα και μπορεί κάποιοι να στεναχωρηθούν ή να “θιχτούν”. Όμως στην πραγματικότητα, αν το σκεφτούμε καλά, μια “σκληρή” κριτική μόνο τους μεγαλομετόχους της Apple θα έπρεπε να θίξει και κανένα άλλο! Μεγαλομέτοχοι οι οποίοι μπορεί να μην έχουν και καμμία σχέση με την πληροφορική και η άλλη μεγάλη τους επένδυση να είναι …εργοστάσιο παραγωγής αλλαντικών!
Ούτε οι εργαζόμενοι της Apple πρακτικά δεν πρέπει να θίγονται από παρόμοιες κριτικές, γιατί αν κρίνω (από τα μέσα) πως λειτουργούν οι μεγάλες εταιρίες πληροφορικής (βλ. Ιντρακόμ και Vodafon), είμαι σίγουρος ότι και αυτοί θα καλούνται να βγάλουν δουλειά για 3πλάσιους εργαζόμενους. Θα ξενυχτάνε για να βγάλουν τρέλα deadlines (με απλήρωτες υπερωρίες) και όταν παραδώσουν το προϊόν, θα το μοσχοπουλήσει ακριβά η εταιρεία. Θα εισπράξει τρέλα λεφτά (βλ. 300 εκατομμύρια δολλάρια σε ένα σαββατοκύριακο) και αυτοί θα εισπράξουν ένα “φιλικό” χτύπημα στην πλάτη και άντε και τίποτα ψίχουλα για δήθεν μπόνους!
Ούτε φυσικά ένας απαιτητικός χομπίστας μπορεί να ενοχληθεί από μια “απαιτητική” κριτική. Ίσα ίσα που ένας τέτοιος χρήστης απαιτεί όταν χρυσοπληρώνει ένα κινητό, όταν στερείται 500 ή 580 ευρώ που τα έχει δουλέψει (και γίνονται τεράστιο κέρδος στα χέρια κάποιων), να τον σέβονται τουλάχιστον.

Αρκετά με την εισαγωγή, να έρθουμε τώρα στο βασικό θέμα του άρθρου. Να σημειώσω εδώ ότι ασχολούμαι με τον προγραμματισμό Η/Υ 22 χρόνια και με τον χώρο της κινητής τηλεφωνίας από το 1998 ως χομπίστας και από το 2003 ως προγραμματιστής. Σε ερευνητικό επίπεδο έχω επιβλέψει 6 προπτυχιακές διπλωματικές εργασίες με αντικείμενο την ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα (Java) στο τμήμα Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Σήμερα ασχολούμαι μεταξύ άλλων με προγραμματισμό κινητών σε Python. Εκμεταλλευόμενος την σχετική πάντα γνώση του χώρου (γιατί κανείς δεν είναι φωστήρας) τα τελευταία 10 χρόνια ας δούμε μαζί κάποια ζητήματα ώστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα:

θέμα 1ο: Εξελληνισμός των μενού, βοήθειας κτλ
Από πότε λύθηκε: 1997 !!!
Ενδεικτικές συσκευές: Ericsson GA-628, Nokia 5110

Προσέξτε!Από το 1997 έχει λυθεί το θέμα του εξελληνισμού στα μενού και στα κείμενα της βοήθειας! Κάτι τέτοιο μοιάζει επιστημονική φαντασία για το iPhone αφού σε αυτό ούτε ένα SMS δεν μπορείς να γράψεις στα ελληνικά, όχι εξελληνισμός! Δηλαδή, δεν φτάνει που με υποχρεώνουν να το αγοράσω από την Vodafon (τη πιο γελοία εταιρία κινητής, όχι ότι οι άλλες είναι καλύτερες, καρτέλ έχουν στήσει στη πλάτη μας). Γελοία όμως γιατί για 3 χρόνια (2003-2006) ήταν φθηνότερο να τηλεφωνήσεις από την Cosmote σε αριθμό Vodafon, από ότι Vodafon με Vodafon!! Δεν είχε πλάκα; Αγοράζω λοιπόν από Vodafon, κλειδωμένη συσκευή! Σημ.: Από πότε στην Ελλάδα συσκευή με πάγιο ήταν κλειδωμένη; ΠΌΤΕ! Μόνο τα καρτοκινητά στα παλιά τα χρόνια. Μια καινοτομία της Apple στην Ελλάδα, σας ευχαριστούμε! Λοιπόν, το Localization είναι μια από τις πιο ενδεικτικές πρακτικές για να καταλάβεις αν μια εταιρία κάνει σοβαρή δουλειά και αν σέβεται τον πελάτη-χρήστη. Συγνώμη, αλλά εδώ ακόμα και η Microsoft (απεταξάμεν το σατανά…) κάνει καλύτερη δουλειά 🙂 🙂
Θα μας πει κάποιος, ΟΚ αλλά στο τάδε firmware update θα λυθεί το θέμα. Το ζήτημα είναι πως κυκλοφορείς μια συσκεύη, “που θα ταράξει τα νερά των smartphones”, με επίσημο τρόπο σε μία χώρα χωρίς να υποστηρίζεις την γλώσσα της όταν κάτι τέτοιο θεωρείται τετριμμένο, από ΟΛΕΣ τις εταιρίες, από το 1997 ???

Θέμα 2ο: Κάμερα για φωτογραφίες σε smartphone (Ανάλυση, ρυθμίσεις)
Από πότε κυκλοφορούν κινητά με κάμερα 2mpx: τέλη 2004
Ενδεικτική συσκευή: Sharp 902

Σήμερα 2mpx κάμερα, ως γνωστό, έχουν κινητά μεσαίας κατηγορίας με τιμή 200-300 ευρώ. Όλα τα σύγχρονα high-end smartphones έρχονται με κάμερες 5mpx από το 2007!! Και θα αναρωτηθεί κάποιος, όπως ειλικρινώς αναρωτιέται και ο Τάσος, μου χρειάζεται μια κάμερα 5mpx στο κινητό μου?? Όταν κάτι το έχεις πάντα μαζί σου, γιατί να μην αντικαταστήσει την φωτογραφική σου μηχανή, εφόσον βγάζει εφάμιλες φωτογραφίες?
Σε πραγματική χρήση του Nokia N95 έχω να πω ότι βγάζει εφάμιλες φωτογραφίες με την φωτογραφική μου μηχανή. Στις διακοπές που πήγα τώρα το καλοκαίρι είχα το Ν95 και έδωσα στη γυναίκα μου τη φωτογραφική μηχανή. Οι φωτογραφίες που συγκεντρώσαμε και από τις δύο συσκεύες είναι εφάμιλες, μάλιστα οι φώτος από το Ν95 έχουν και τα GPS Data (Geo-Tagging) τους!

ΟΚ, ακόμα και έτσι γιατί να απαιτώ από το κινητό μου 5mpx και Autofocus / Macro?? Λοιπόν, θα σας περιγράψω μια πραγματική ιστορία που μου έτυχε για να καταλάβετε πόσο χρήσιμο είναι το Autofocus/Macro μαζί με υψηλή ανάλυση:
– Μία μέρα ήμουν σε ταξίδι και χρειάστηκα να στείλω δυο έγγραφα σε μία φίλη μου δικηγόρο. Δεν είχα μαζί μου ούτε laptop, ούτε scanner, ούτε σύνδεση στο Ιντερνετ στο σπίτι που βρισκόμουν. Δεν χρειάστηκε τίποτα από όλα αυτά, παρά μόνο το N95. Φωτογράφησα τα έγγραφα και απλά τα έστειλα με e-mail over GPRS/3G.
To N95 λόγω του πολύ καλού autofocus/macro που έχει, μπορεί να φωτογραφήσει οποιοδήποτε κείμενο είτε σε χαρτί Α4, είτε σε βιβλίο, περιοδικό, εφημερίδα κτλ και η φωτογραφία που παράγει (λόγω και της υψηλής ανάλυσης) όταν την τυπώσεις να έχει το αποτέλεσμα σχεδόν σαν να έχει σκαναριστεί! Όλο αυτό το διάστημα που έχω το Ν95, όταν κάποιο έγγραφο με ενδιαφέρει να το κρατήσω / αρχειοθετήσω αρκεί να το φωτογραφίσω. Μάλιστα, για διάβασμα από την οθόνη του Η/Υ έχει την ιδανική ανάλυση. Αφού μέχρι και χειρόγραφες σημειώσεις μου φωτογραφίζω για να τις φυλάω σε ηλεκτρονική μορφή και να αποφεύγω να μαζεύω χαρτούρα. Συμπερασματικά, με ένα high-end smartphone με κάμερα 5mpx, autofocus & macro όχι μόνο έχεις ΠΑΝΤΑ μαζί σου φωτογραφική μηχανή αλλά και ένα Scanner!!!

Για δοκιμάστε με το iPhone κάτι παρόμοιο… Και αν στο μεταξύ ισχύει αυτό που γράφει το άρθρο εδώ: (http://www.allaboutsymbian.com/features/item/Smart_in_the_Real_World-the_Nokia_N95_takes_on_allcomers.php)
Τότε στην ιστορία που σας είπα, με το iPhone δεν θα είχα στείλει τίποτα χρήσιμο γιατί όπως λέει: Όταν στέλνεις φωτογραφία που έχεις βγάλει με το iPhone με e-mail τότε αυτόματα το κινητό την υποβαθμίζει σε VGA ανάλυση (0.3 mpx)!!!???!!! Αν ισχύει κάτι τέτοιο ….ΕΛΕΟΣ!!!

Για να μην πούμε για την έλλειψη φλας! Ξεχάστε τις (καλές) φωτογραφίες σε κλειστούς χώρους ακόμα και την μέρα!

Θέμα 3ο: Κάμερα με δυνατότητα για video (χωρίς έξτρα εφαρμογή)
Από πότε οι κάμερες των κινητών υποστηρίζουν video: 2001
Ενδεικτική συσκεύη: Nokia 7650

Είναι απαραίτητο το video στο κινητό? Εξαρτάται! Aν μπορείς να βγάλεις βίντεο σε ανάλυση 640×480, με 24-25 τουλάχιστον fps και με ποιότητα εφάμιλη του VHS προτύπου τότε ναι. Σε σώζει σε περιπτώσεις που δεν έχεις μαζί σου την βιντεοκάμερα. Και πόσο συχνά έχεις βιντεοκάμερα μαζί σου? Προσοχή, όχι φωτογραφική μηχανή αλλά βιντεοκάμερα. Σπανίως, και ειδικά όταν την χρειάζεσαι. Άρα ένα κινητό που βγάζει βίντεο, το οποίο στην τηλεόραση (και μιλάμε για 37″ LCD HD TV) φαίνεται σε επίπεδο VHS, είναι πολύ βολικό και πρακτικά στις περισσότερες περιπτώσεις αντικαθιστά την βιντεοκάμερα.
ΟΚ, θα πει κάποιος και τι έγινε θα βάλω εφαρμογή τρίτου και θα έχω βίντεο στο iPhone μου.
– 1ο: εν έτει 2008, σε high-end smartphone που το χρυσοπληρώνω 600 ευρώ σχεδόν πρέπει να πληρώσω και έξτρα εφαρμογή; Ποιο κινητό σήμερα δεν βγάζει βίντεο από τις native εφαρμογές του; Ακόμα και τα entry level κινητά των 100 ευρώ!!!
– 2ο: έστω και έβαλα έξτρα εφαρμογή, πιστεύει κανείς ότι θα βγάζει την ανάλυση, την ποιότητα και τα video codecs που βγάζουν τα σημερινά κινητά των 5mpx..???

Θέμα 3ο – β: Κάμερα για 3G – Βιντεοκλήσεις
Από πότε τα 3G κινητά πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις: 2005
Ενδεικτική συσκεύη: Nokia 6680

Η “καινοτομία” σε αυτή την περίπτωση που φέρνει το iPhone 3G συμπυκνώνεται στο εξής: ίσως να είναι το μόνο 3G κινητό, εν έτει 2008 που δεν υποστηρίζει βίντεοκλήσεις!!
ΟΚ, και τι να τις κάνω τις βιντεοκλήσεις, είναι τόσο ακριβές. Και όμως, όχι πλέον, όλες οι εταιρίες έχουν αρχίσει να προσφέρουν πακέτα όπου οι βιντεοκλήσεις κοστίζουν όσο οι απλές κλήσεις (επιτέλους το θυμήθηκαν)!! Όταν λοιπόν στη παρέα σας σε λίγο όλοι θα επικοινωνούν με βιντεοκλήσεις, εσείς …δείξτε τους πόσο ποιοτικό είναι το πλαστικό στο πίσω μέρος του iPhone 3G! 🙂

Θέμα 4ο: Bluetooth και ανταλλαγή αρχείων κτλ.
Από πότε τα κινητά στέλνουν αρχεία, φωτογραφίες, ringtones κτλ μέσω bluetooth: 2000
Ενδεικτική συσκευή: Ericsson T39m

Τώρα χρειάζεται και σχόλιο όταν από το 2000 θυμάμαι τουλάχιστον έστελνα αρχεία από κινητό σε κινητό, αλλά και από κινητό σε Η/Υ ?? Πείτε μου ένα entry level κινητό των 70 ευρώ που δεν στέλνει αρχεία μέσω bluetooth!!!

Θέμα 4ο – β: Bluetooth με προφίλ A2DP για στερεοφωνικά ακουστικά
Από πότε τα high-end smartphones υποστηρίζουν A2DP Bluetooth: 2006
Ενδεικτική συσκευή: Nokia N91 8GB

Ενώ πλέον στα high-end smartphones θεωρείται τετριμμένο το A2DP, το iPhone 3G, που υποτίθεται ότι είναι iPod + τηλέφωνο, δηλαδή δίνει προτεραιότητα στη μουσική δεν ξέρει τι σημαίνει αυτό το πρωτόκολλο-προφίλ!?! Σχιζοειδής παράκρουση έχουν πάθει οι σχεδιαστές της Apple?? ΟΚ imaging phone δεν είναι σίγουρα, μόνο ως ανέκδοτο, αλλά ούτε music phone?? Τι άλλο μένει να είναι; Business phone. Μην βιάζεστε να κρίνεται, έχουμε και παρακάτω.

Θέμα 5ο: Κάποια smartphones λέγονται και music phones, δίνουν προτεραιότητα στη μουσική
Από πότε κάποια high-end smartphones προσφέρουν σοβαρές μουσικές λειτουργίες: 2006
Ενδεικτική συσκευή: Nokia N91 8GB / (Θα μπορούσα να πω από το 2005 με το Nokia N91, μόνο λόγω έλλειψης A2DP το αποκλείω)

Για να δούμε λίγο καλύτερα: iPhone = iPod + Κινητό Τηλέφωνο. Πολύ ωραία, άρα, εν έτει 2008, 3 χρόνια μετά τα πρώτα “μουσικά” κινητά πρέπει να συγκεντρώνει εντυπωσιακά μουσικά χαρακτηριστικά:
– Στερεοφωνικό ραδιόφωνο FM: θά ‘θελες….
– Στερεοφωνικά bluetooth ακουστικά: το είπαμε πριν…δεν έχει
– Εξωτερικά στερεοφωνικά ηχεία (πάνω στη συσκευή): όχι, απλό μονοφωνικό
Γιατί, δηλαδή, χρειάζονται τα στερεοφωνικά ηχεία; Ακούστε μόνο ένα N95 τι απόδοση και ποιότητα βγάζουν τα στερεοφωνικά ηχεία του και πείτε μας. Στο αυτοκίνητο όταν οδηγώ έχω το Ν95 ως GPS με πλήρη πλοήγηση στα ελληνικά και παράλληλα το λειτουργώ ως music player (δεν έχω ραδιο-CD αυτοκινήτου). Κάνει μια χαρά την δουλειά του!!
Ακούστε, επίσης, τα 3D Sound FX που υποστηρίζει το Ν95, από την εφαρμογή που περιλαμβάνεται στο κινητό. Εξομοίωση χώρων και FX κίνησης του ήχου γύρω από το κινητό ή τον εαυτό σας. Και είπαμε, η εφαρμογή περιλαμβάνεται στο κινητό, δεν την αγοράζεις έξτρα 🙂
– Internet Radio τουλάχιστον; : ναι αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο παράλληλα αφού δεν τρέχει εφαρμογές τρίτων στο background (???). Δηλαδή δεν μπορώ να σερφάρω στο δίκτυο και να ακούω και δικτυακό ραδιόφωνο. Όχι! (Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από τα άρθρα που έχω διαβάσει, εσείς που το έχετε στα χέρια σας για πείτε μας, ισχύει;)

Δηλαδή, τελικά, ούτε music phone είναι!! Τι “καινοτομία” προσφέρει το iPhone σε αυτό το τομέα..?? Ότι, επιτέλους δέχεται 3.5mm ακουστικά χωρίς adaptor; Μήπως είναι λίγο αργά; Από το 2005 προσφέρεται κάτι τέτοιο!

Θέμα 6ο: Αποστολή MMS
Από πότε ένα κινητό στέλνει MMS: 2002 (Τουλάχιστον)
Ενδεικτική συσκευή: Nokia 7210

Ούτε MMS μπορεί να στείλει?? Ναι, σιγά και τι τα θες? Δηλαδή, θα μας χάλαγε, τώρα που τα MMS κοστίζουν όσο τα SMS, να στέλνουμε στους φίλους και συγγενείς φωτογραφιούλες και βιντεάκια? Εξάλλου, αρκετά social network sites υποστηρίζουν το αυτόματο upload φώτο και βίντεο από το κινητό μέσω MMS στην σελίδα/blog μας. Δεν πειράζει, έχω σταμπάρει ένα entry level κινητό με 60 ευρώ που στέλνει μία χαρά MMS!! 🙂

== Μέχρι στιγμής, λοιπόν, στα πιο απλά ζητήματα, ως consumer mobile device δεν τα πάμε και ιδιαίτερα καλά. Για να δούμε στο τομέα PDA/Smartphone, ως advanced business device…

Θέμα 7ο: Το …θρυλικό Copy/Cut/Paste
Από πότε τα smartphones υποστηρίζουν μία τόσο απλή και λογική λειτουργία: 2001 (από την “γέννησή” τους)
Ενδεικτική συσκεύη: Nokia 7650

Τι μπορεί να πει κανείς; Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο, δύο γενιές iPhone και ακόμα δεν έχει λυθεί κάτι τόσο τετριμένο σε άλλα κινητά. Τόσο δύσκολο είναι να υλοποιηθεί; Βάλτε ρε παιδιά σε μία άκρη της οθόνης ένα drop-down menu με τις copy/cut/paste επιλογές. Να η λύση!! 🙂

Θέμα 8ο: Background εφαρμογές
Από πότε τα smartphones τρέχουν στο background εφαρμογές (ακόμα και τρίτων): 2001 (από την “γέννησή” τους)
Ενδεικτική συσκεύη: Nokia 7650

Ειλικρινά, δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που διαβάζω στα reviews. Δεν μπορεί μία εφαρμογή που έχει φτιάξει κάποιος τρίτος, εκτός Apple (native application) να τρέχει στο background??? Έχετε κάνει αντίστοιχη δοκιμή? Ισχύει κάτι τέτοιο? Γιατί όπως τα διαβάζω δεν βλέπω να μιλάμε ούτε για business κινητό. Δεν θέλω να περιγράψω πόσες εφαρμογές (τρίτων προφανώς) δηλαδή non-system applications τρέχουν στο background στο Ν95 μου. Ενδεικτικά να αναφέρω το Step Counter που μετρά πόσα βήματα κάνεις και κρατάει αναλυτικό log πόσο περπάτησες κάθε μέρα, στατιστικά εβδομάδας, μέση ταχύτητα, αν πιάνεις το πλάνο σου σε περπάτημα κτλ. Μια πολύ χρήσιμη και απλή εφαρμογή που κάνει χρήση του accelerometer. Στο iPhone λοιπόν κάτι τέτοιο γιοκ???

Θέμα 9ο: Χρήση του κινητού τηλεφώνου ως modem συνδεδεμένο με τον Η/Υ
Από πότε τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως modem: 2000 (από τότε μπορώ να το επιβεβαιώσω εγώ, υποθέτω και νωρίτερα)
Ενδεικτική συσκευή: Ericsson T39m

Αυτό, δηλαδή το “αυτονόητο”, που έκανα από το 2001 με το θρυλικό Ericsson T39m, να συνδέομαι στο Internet μέσω Telestet GPRS που ήταν απεριόριστο ένα φεγγάρι (έτος) δεν μπορώ να το κάνω το 2008?? Δηλαδή, όπως μου χρειάστηκε στις διακοπές να μπω στο διαδίκτυο με το laptop μου και χρησιμοποίησα το κινητό μου ως modem, να το ξεχάσω με το iPhone?? Και γι’αυτό βρε παιδιά θέλω άλλο κινητό, ένα mid-range ή ακόμη και entry-level κινητό τα καταφέρνει καλύτερα??

Και κάτι επιπροσθέτως! Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορεί μια εφαρμογή για τα Symbian κινητά (π.χ. Nokia N95 κτλ) που ονομάζεται Joikuspot. Η εφαρμογή αυτή μετατρέπει το κινητό μας σε mobile wireless router …ναι καλά διαβάζετε ROUTER!! Δηλαδή, το κινητό σας συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω GPRS/3G και εσείς με την παρέα σας με τους wi-fi enabled laptop σας ή PDA σας μπορείται να συνδεθείτε στο κινητό σαν είχατε ένα wireless router, όπως αυτόν στο σπίτι σας!!!! Διαμοιράζεται, δηλαδή, η σύνδεση στο διαδίκτυο σε αρκετούς laptop/PDA και εσείς έχετε πάντα μαζί σας έναν wireless router / wi-fi hotspot χωρίς να κουβαλάτε ούτε 1 γραμμάριο παραπανήσιο! Στο iPhone, ποιο firmware update να περιμένω, το v10.4.269..???

== Ούτε στον πιο “επαγγελματικό” τομέα μπορεί να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, αντιθέτως βλέπουμε πάλι φοβερές παραλείψεις και περιορισμούς. Για να δούμε τώρα, για κάποιον developer πόσες πλατφόρμες ανάπτυξης εφαρμογών μπορεί να προσφέρει, είναι αρκετά ανοικτό, έχω ελευθερία επιλογών να δημιουργήσω την εφαρμογή που θέλω στην πλατφόρμα που με βολεύει?

– Objective C
Υποθέτω ότι αυτή είναι η πλατφόρμα που αναπτύσεις εφαρμογές όπως στο Mac OS X. ΟΚ, πολύ καλή πλατφόρμα, με γραφικό περιβάλλον σχεδιασμού των GUI (Visual Programming) κτλ. Είναι όμως καινοτομική μια τέτοια πλατφόρμα? Όχι, βεβαίως, και τα Windows Mobile έχουν αντικειμενικά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με το Visual Studio 2005 (και 2008), παρά πολύ βολική πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών με φοβερή ευκολία μεταφοράς μιας εφαρμογής (port) από PC σε κινητό. Και τα Symbian κινητά έχουν visual πλατφόρμα σε Symbian C++ αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι ιδιαίτερα εύκολη μιας και λόγω του παράξενου και “σφικτού” security model του Symbian OS έχουν “ιδιοτροπίες” σε σχέση με τις προαναφερθείσες πλατφόρμες.

Εντάξει, λοιπόν υπάρχει μία πλατφόρμα που μπορείς να αναπτύξεις εφαρμογές. Από και πέρα τι?? Θα αναφέρω πόσες διαφορετικές πλατφόρμες ανάπτυξης εφαρμογών υπάρχουν στα Symbian κινητά, ειδικά στη σειρά S60 3rd Edition και πείτε μου εσείς τι από αυτά υπάρχει στο iPhone.

– Java
Πλήρης υποστήριξη όλων των Java APIs που έχουν βγει για κινητές συσκευές (και PDA). Ειλικρινά, δεν έχω ψάξει ενδελεχώς αν υποστηρίζει Java το iPhone. Αν κάποιος ξέρει ας μας διαφωτίσει.

– Python
Εντυπωσιακή υποστήριξη αυτής της τόσο όμορφης object oriented και open γλώσσας προγραμματισμού!! Υπάρχουν Python APIs για τα πάντα σχεδόν στο κινητό…μέχρι και για το accelerometer!! Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι κάτι άλλο: λόγω της script-based φύσης της γλώσσας μπορείς να γράψεις κώδικα, να κάνεις debugging και τελικά να τρέξεις την εφαρμογή που δημιουργείς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο κινητό, χωρίς τη χρήση PC!!! Κάτι που σε καμμία άλλη πλατφόρμα (εκτός OPL) δεν μπορείς να το κάνεις!!!

– OPL
Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με την πλατφόρμα αυτή, ξέρω όμως σίγουρα ότι όλος ο κύκλος ανάπτυξης μιας εφαρμογής μπορεί να γίνει αποκλειστικά στο κινητό χωρίς την ανάγκη για χρήση PC (όπως και στην Python).

– Flash Lite 3.0 / ActionScript
Όποιος δημιουργεί flash εφαρμογές μπορεί πλέον να φτιάξει πάρα πολύ εύκολα αντίστοιχες εφαρμογές σε ένα Symbian κινητό! Από mini-games μέχρι ολοκληρωμένες δικτυακές εφαρμογές!! Εύκολα και απλά, όπως κάνει για το PC του. Στο iPhone προφανώς δεν γίνεται κάτι τέτοιο αφού ούτε flash sites δεν μπορεί να “δείξει” ο Safari.

– Widget Runtime Engine
Μπορείς να αναπτύξεις και να τρέξουν στο κινητό σου μίνι διαδικτυακές εφαρμογές, στο client-server μοντέλο, κάτι σαν μίνι sites. Η ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών είναι ιδιαίτερα εύκολη. Απαιτεί γνώση HTML, XML μόνο. Τα Symbian κινητά έρχονται πλέον με ενσωματωμένη την Widget Runtime Engine επομένως ο χρήστης δεν χρειάζεται να εγκαταστήσει τίποτα έξτρα ώστε να τρέξει τις εφαρμογές μας!! Έχει το iPhone κάτι τέτοιο, δεν έχω καταλάβει ακόμα??

– Mobile Web Server!!
Ναι καλά διαβάζετε, έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε το κινητό μας σε Web Server. Έναν web server που όποια στοιχεία και δεδομένα βρίσκονται στο κινητό μας μπορεί κάποιος με την χρήση ενός οποιουδήποτε web browser να τα προσπελάσει όπου και να βρίσκεται (αυτός ή εμείς)!! Τι σημαίνει αυτό?? Απίστευτες καινοτόμες εφαρμογές και ότι άλλο βάλει ο νους του “έξυπνου” developer!

Όπως καταλαβαίνετε χρειάζεται πολύ καιρός ακόμα για να δούμε τόσες πλατφόρμες σε ένα iPhone. Αν και αμφιβάλλω αν ποτέ αναπτυχθούν όλες αυτές οι πλατφόρμες αφού η Apple μάλλον θέλει πιο σφικτό έλεγχο το τι είναι διαθέσιμο σε έναν developer και αποφεύγει τις open source λύσεις.

== Είδαμε και το κομμάτι του developing. Φτάνοντας, αισίως επιτέλους, στο προ-τελευταίο τμήμα του άρθρου θα ήθελα να σας αναφέρω ενδεικτικά τι εφαρμογές προσφέρονται σήμερα δωρεάν και είναι εγκατεστημένες ήδη στο κινητό με την αγορά του, χωρίς την παραμικρή σκοτούρα για τον χρήστη, από ένα Nokia Smartphone. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κάνω διαφήμιση στη Nokia, είναι όμως το μόνα smartphones (και απλά κινητά) που χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια και μπορώ να εγγυηθώ για το ότι λέω από προσωπική πείρα. Αντίστοιχες δυνατότητες μπορεί να βρει σήμερα και ο χρήστης ενός Windows Mobile, π.χ. HTC Touch κτλ. Η αναφορά των παρακάτω εφαρμογών ολοκληρώνει την εικόνα μας για το τι συμβαίνει σήμερα στο χώρο των smartphones, ώστε να μπορεί ο χρήστης του iPhone να συγκρίνει και να αξιολογήσει μόνος του την συσκευή που αγόρασε ή σκέφτεται να αγοράσει. Πάμε λοιπόν:

– Nokia Maps
Προσφέρεται δωρεάν, εγκατεστημένη ήδη, πλήρη εφαρμογή χαρτών, υπολογισμού διαδρομής. Με τους χάρτες για όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, επίσης δωρεάν, οι οποίες αποθηκεύονται εύκολα και αυτόματα στη μνήμη του κινητού μας. Έτσι έχουμε πλήρης εφαρμογή χαρτών GPS η οποία δεν χρειάζεται για να λειτουργήσει ούτε 1 byte από το δίκτυο (GPRS/3G)!!

Θα μου πεις εγώ έχω το Google Maps στο iPhone. Για προσέξτε όμως, χρειάζεται να κατεβάζει συνέχεια δεδομένα από το GPRS/3G επομένως μου “τρώει” data από το πακέτο μου. Και είναι μόνο τα data που κοστίζουν?? Υπάρχει και σοβαρό ζήτημα υγείας: ειδικά μέσα στο αυτοκίνητο που περιβάλεται από λαμαρίνες, λειτουργεί ως κλωβός Faraday που λέμε στη Φυσική, με συνέπεια να εμποδίζεται σημαντικά να βγει το σήμα του κινητού από το αυτοκίνητο. Επομένως, το κινητό εκπέμπει σε πλήρη ισχύ για να στείλει σήμα στην κεραία!! Και αν σκεφτείς ότι δεν κάνω απλή κλήση φωνής (όπου χρειάζομαι ένα time-slot για όποιον ξέρει το πρωτόκολλο GSM) αλλά data κλήση όπου χρειάζομαι 8 time-slots σημαίνει ότι εκπέμπω απίστευτη ακτινοβολία!! Ιδιαίτερα επικίνδυνη για όποιον βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο και ειδικά για τα παιδιά!!!

Άρα πλοήγηση (βασικά υπολογισμό διαδρομής και εντοπισμό στο χάρτη γιατί πλοήγηση δεν κάνει) με Google Maps είναι επικίνδυνη και για την τσέπη και ΚΥΡΙΩΣ για την υγεία! Χρειάζομαι, επομένως, πρόγραμμα με τους χάρτες αποθηκευμένους. Η Apple δεν προσφέρει όταν ακόμα και τα HTC windows mobile προσφέρουν, επίσης, δωρεάν…

– VoIP εφαρμογή τηλεφώνου integrated με το βασικό τηλέφωνο
Που σημαίνει ότι με ελάχιστες ρυθμίσεις (3 παραμέτρους έγραψα βασικά) είχα VoIP στο κινητό μου αμέσως, πραγματοποιώ κλήσεις πολύ εύκολα χωρίς να εγκαταστήσω τίποτα!! Και μάλιστα είναι πλήρως ενσωματωμένη λειτουργία στο βασικό τηλέφωνο, δηλαδή, όταν έχω ένα τηλέφωνο στο τηλεφωνικό μου κατάλογο ή απλά πληκτρολογήσω ένα αριθμό έχω επιλογή πέρα από απλή κλήση να κάνω είτε VoIP κλήση, είτε βιντεοκλήση!! Και όχι μόνο πραγματοποιώ VoIP κλήσεις αλλά δέχομαι κιόλας κανονικά VoIP κλήσεις αν κάποιος μου τηλεφωνήσει στο VoIP αριθμό/διεύθυνσή μου!!!!

– Migration εφαρμογή
Με ένα κλικ μου μετέφερε τα πάντα (τηλέφωνα, SMS, ημερολόγιο, φωτογραφίες, βίντεο, σημειώσεις κτλ) από το παλιό μου Smartphone, ένα Nokia 6600 στο Ν95 μέσω bluetooth σύνδεση (θα μπορούσα και με τις υπέρυθρες αν το κινητό δεν έχει bluetooth)!! Πραγματικά τα πάντα, χωρίς να χρησιμοποιήσω PC, μόνο τα κινητά μεταξύ τους!!!

– 2D Barcode Reader
Στο μέλλον θα φανεί η χρησιμότητά του. Απλά το αναφέρω ως ένδειξη πλήρους σεβασμού και υποστήριξης στον χρήστη.

– Share on-line 3.0
Ενσωματωμένη εφαρμογή για upload/sharing υλικού σε blog sites. Υποστήριξη μέχρι στιγμής για Flickr, Ovi, Typepad, Vox, WordPress και ότι άλλο υποστηρίζει atom πρωτόκολλο για upload!!

– UPnP SERVER & Client
Ναι, όχι μόνο UPnP Client αλλά και SERVER!! Το κινητό από την “μάνα” του που λέμε, ενσωματώνει πλήρως λειτουργίες UPnP Server & Client! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

UPnP Server: Οποιοδήποτε multimedia αρχείο υπάρχει αποθηκευμένο στο κινητό μας (φωτογραφία, βίντεο, μουσικό κομμάτι, ringtone) έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε share. Το κινητό μόλις “μπει” στο δίκτυο του σπιτιού μας φαίνεται από όλες τις συσκευές UPnP σαν ένας server. Μπορούμε δηλαδή πολύ εύκολα να δούμε τις φώτο που βρίσκονται στο κινητό στην TV μας στο σαλόνι, αρκεί να είναι συνδεδεμένο μαζί της ένα Mac Mini ας πούμε. Να ακούσει την μουσική που έχουμε αποθηκευμένη στο κινητό μας ο αδερφός μας στον PC που βρίσκεται στο δωμάτιό του. Απεριόριστους συνδυασμούς και χρήσεις!!

UPnP Client: Είναι φυσικά το ίδιο το κινητό και client. Μπορούμε δηλαδή να παίξουμε στο κινητό μας οποιοδήποτε σχεδόν αρχείο multimedia υπάρχει στους UPnP Servers στο δίκτυο του σπιτιού μας, ή στο σπίτι ενός φίλου ή στο μέλλον σε καφετέριες πχ που διαθέτουν UPnP Servers (να μια καλή ιδέα για όποιον σκέφτεται να ανοίξει καφέ-μπαρ :-)) Μάλιστα, είναι τόσο όμορφα ενσωματωμένες αυτές οι λειτουργίες UPnP στο κινητό που έχουμε την δυνατότητα ένα αρχείο που βρίσκεται σε άλλον UPnP Server ή στο ίδιο το κινητό να αποφασίσουμε εμείς που θα παιχτεί χωρίς να ανοίξουμε κάποια ειδική εφαρμογή αλλά από τον ενσωματωμένο music player ή photo/video viewer. Δηλαδή, μια εικόνα που βλέπω στο κινητό μου μπορώ με ένα κλικ να δώσω “εντολή” να εμφανιστεί στην TV μου. Ένα αρχείο μουσικής που έχω στο κινητό μου και ακούω στα ακουστικά μου με ένα κλικ το στέλνω να ακουστεί στο στερεοφωνικό του σαλονιού μου. Και μπορώ να κάνω και άλλα: ένα βίντεο που βρίσκεται στο PC στο δωμάτιο μου μπορώ να δώσω εντολή από το κινητό μου να παίξει στην TV στο σαλόνι!! Πραγματικά, απεριόριστες δυνατότητες και συνδυασμοί!!! Και ΠΡΟΣΟΧΗ όλα αυτά συμβαίνουν από το 2007 που βγήκε το N95 χωρίς να εγκαταστήσεις καμμία επιπλέον εφαρμογή (ακόμα και δωρεάν) στο κινητό!!! Χαρακτηριστικό δείγμα καινοτομίας, υποστήριξης και σεβασμού στο χρήστη!

== Είδαμε μερικές ενδεικτικές εφαρμογές που παρέχονται στα σύγχρονα smartphones για να έχουμε ένα μέτρο τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ένα ολοκληρωμένο και καινοτόμο smartphone! Ολοκληρώνοντας το άρθρο αυτό, θέλω να κάνουμε μαζί κάποιες τελευταίες σκέψεις. Προσπάθησα να συγκεντρώσω κάποιες λειτουργίες, τεχνολογίες και εφαρμογές που προσφέρουν τα σημερινά smartphones και να δούμε μέσα από την οπτική γωνία του απαιτητικού χρήστη (χομπίστα), του επαγγελματία αλλά και του developer τι από όλα αυτά καλύπτει ένα iPhone.

Έχετε τη δυνατότητα μόνοι σας να βγάλετε συμπεράσματα για το αν τελικά μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε καινοτόμο κινητό, “αυτό που θα φέρει την επανάσταση στα κινητά τηλέφωνα” και άλλα τέτοια πομπώδη που μας κατακλείζουν από την Apple και τη σχετική “δουλεμένη” φημολογία. Αν σκεφτούμε και τα δεκάδες bugs που βγαίνουν καθημερινά στη δημοσιότητα (και στο milaraki.com), μερικά που θυμάμαι μόνο:
– Πρόβλημα με την τέταρτη γραμμή στην οθόνη (δεν ανταποκρίνεται στα taps) [Maclife] (έστω σε κάποια κινητά)
– Πρόβλημα με το 3G σήμα και σύνδεση
– Δεν εμφανίζει τα wi-fi spots που υπάρχουν στο χώρο σωστά
– Πιο αργή λειτουργία, ανταπόκριση GUI σε σχέση με το iPhone 1ης γενιάς !!!!!!!
(ΕΛΕΟΣ, ένα χρόνο μετά και η φοβερή καινοτομία είναι πιο αργό κινητό????)
– Κρασάρει ο Safari στα ίδια sites όπως και στο 1ης γενιάς…μάλλον δεν έχουν αγγίξει τον κώδικα από τότε (ή τον έχουν κάνει χειρότερο 🙂
– Χειρότερο contrast σε σχέση με την οθόνη του iPhone 1ης γενιάς (??)
– Κενό ασφαλείας με το κλείδωμα της οθόνης
– και ότι άλλο διαπιστώνεται εσείς που το έχετε (dj_aris κτλ)

…Τοτέ δυστυχώς η Apple έχει βάλει σκοπό να καταστρέψει όποια θετική εικόνα είχε δημιουργήσει. Είναι απαράδεκτο, εν έτει 2008 να παρουσιάζεις ένα τέτοιο smartphone με φοβερούς περιορισμούς και ελλείψεις αλλά και γελοία bugs και να βγαίνεις να λες ότι δημιούργησεις το σούπερ καινοτόμο κινητό, να ειρωνεύεσαι στην επίσημη παρουσίαση (Steve Jobs) άλλους κατασκευαστές που έχουν ρίξει πολύ δουλειά στο χώρο και δεν τόλμησαν ποτέ να βγάλουν τόσο πρόχειρα δοκιμασμένη συσκευή στην αγορά!!
Η μόνη μεγάλη καινοτομία που φέρνει η Apple στο χώρο των smartphones είναι …το beta (μη πω alpha) testing να το κάνει ο ίδιος ο πελάτης και τελικός χρήστης!!! Πολύ καλή ιδέα οφείλω να ομολογήσω…αφού το έχεις πληρώσει και το έχεις φορτωθεί θα κάνεις τα πάντα για να βρεις όλα τα bugs, άσε που έχεις πολύ μεγαλύτερη βάση beta testers έτσι και μάλιστα τσάμπα 🙂 🙂

Χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ από μερικούς, δεν σκοπεύω να κάνω διαφήμιση για καμία εταιρία. Απλά, ήθελα να παρουσιάσω το χώρο των smartphones από την δικιά μου οπτική γωνία και να απευθυνθώ στον τελικό χρήστη, χομπίστα, developer για το ποια συσκευή πρέπει να απαιτεί όταν μάλιστα την χρυσοπληρώνει. Την απαίτηση που πρέπει να έχουμε όλοι μας να μας σέβονται ως πελάτες. Και ιδιαίτερα να είμαστε περισσότερο αυστηροί από τους εαυτούς μας, να ερευνούμε ποια είναι η ουσία πίσω από την όμορφη εικόνα της διαφήμισης. (Η οποία κατασκευάζεται πίσω από την πλάτη μας: στην Πολωνία πχ οι ουρές πελατών για το iPhone ήταν τελικά ηθοποιοί που είχαν πληρωθεί να κάνουν τους ανυπόμονους πελάτες. [ http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=226676 ] )

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι η Apple κάνει μια πρώτη καλή προσπάθεια με το iPhone μπαίνοντας στο χώρο των smartphones. Και αυτό που προσφέρει στο χώρο είναι ίσως το multitap στα touch screens. Για έναν απλό χρήστη πιστεύω, επίσης, ότι μπορεί να είναι μια λύση, εντυπωσιάζει η μεγάλη οθόνη και το design. Αλλά, για τον απαιτητικό χομπίστα, τον power user του χώρου δυστυχώς είναι μια συσκευή που δεν έχει να επιδείξει καμία καινοτομία. Πολλούς περιορισμούς και τραγικές ελλείψεις σε τετριμμένα ζητήματα που έχουν λυθεί επιτυχώς αρκετά χρόνια τώρα! Πολύ πρόχειρος κώδικας με απαράδεκτα bugs σε σχέση με τις συσκευές των ανταγωνιστών. Και για την ιστορία: το bug με την χρέωση GPRS αντί για δωρεάν wi-fi πρέπει να είναι το μοναδικό bug στην ιστορία των smartphones που μπορεί να κοστίσει τόσα εκατοντάδες ευρώ!! Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει θέμα ακόμα και στον …Ευαγγελάτο αλλά μάλλον κάποιοι ελέγχουν το τι βγαίνει προς τα έξω. Μάλλον, χρειάζεται πολλά ακόμη firmware updates και πολύ καιρό δοκιμών για να φτιάξει η Apple ένα πραγματικά σοβαρό smartphone που θα του ..βγάζεις το καπέλο!!


Blog-o-γραφία / Αναφορές:

– http://www.tarekesber.com/?p=223
– http://www.mobilemessaging2.com/2008/08/16/why-my-iphone-3g-experience-has-been-ifail/
– http://www.allaboutsymbian.com/features/item/Smart_in_the_Real_World-the_Nokia_N95_takes_on_allcomers.php
– http://www.teamkanestreet.com/blog/2008/06/04/my-history-of-mobile-devices-from-1998-today/
– http://www.forum.nokia.com
– http://www.apple.com/iphone/specs.html

suicico

 Certified Macintosh Technician

 Certified Technical Coordinator 10.6

 Certified System Administrator 10.6

 Apple Sales Professional

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Tagged with:  

53 Responses to “iPhone 3G: Το καινοτόμο smartphone ή …ανακαλύπτοντας τον τροχό από την αρχή;”

 1. macfan says:

  Φίλε gpalouk(?) δικαίωμά σου να θεωρείς το N95 ανώτερο και να το διαφημίζεις(γιατί το κάνεις) αλλά άσε τους υπόλοιπους(και πίστεψε με είναι πολλοί) να πιστεύουν οτι ναι το iPhone είναι επανάσταση όπως και σχεδόν όλα τα προιόντα της Apple.Απόδειξη δες πόσα τηλέφωνα από την ημέρα που λανσαρίστικε το iPhone βγήκαν και το αντέγραψαν.Προσωπικά πιστεύω πως το iPhone είναι αιώνες μπροστά στο λειτουργικό και στην ισχύ σε σχέση με οτιδήποτε κυκλοφορεί.

 2. CookeeCut says:

  Νομίζω ότι πρόκειται για μια αναλυτική σύνοψη όλων αυτών που έχουν πει και πολλοί άλλοι σχετικά με το iPhone.

  Απλά επισημένω ότι για άλλη μια φορά εμείς οι άνθρωποι της πληροφορικής (με 15 χρόνια στην πλάτη μου νομίζω ότι μπορώ και’γω να θεωρούμαι ένας από την <> :)) κάνουμε ένα πολύ σημαντικό λάθος. Και αυτό είναι ότι βλέπουμε τα πάντα από την πλευρά του τεχνικού και όχι του απλού χρήστη.

  Και όταν λέω απλός χρήστης το εννοώ. Απλός χρήστης δεν είναι αυτός που ξέρει το UPnP. Απλός χρήστης δεν είναι ούτε εκείνος που ασχολείται με video-κλήσεις και OPL (άρε θρυλική Psion).

  Ο απλός χρήστης ενδιαφέρεται να κάνει τηλ., ν’ακούσει μουσική, να δει τις photos του. That’s all.

  Αντιπαραθέτω λοιπόν:

  – Υπάρχει καλύτερο user interface αυτή τη στιγμή στο mobile computing; Νομίζω όχι. Για χρόνια χρησιμοποιούσα NSeries και το S60 είναι εξαιρετική πλατφόρμα άλλα απέχει έτη φωτός από το user experience της Apple. Επιπλέον, έχοντας ζήσει με το N95 για πάνω από ένα χρόνο, αν και ναυαρχίδα της Nokia το response των εφαρμογών απέχει από αυτό του iPhone.

  – Το iPhone δεν είναι πρωτίστως τηλ. Είναι η καλύτερη συσκευή για ultra-mobile computing. Και αν ρίξει κανείς μια ματιά στα underlying APIs και το ίδιο το OS θα καταλάβει για τι ακριβώς μιλάμε.

  – H Apple δεν ενδιαφέρεται για features. H Apple πάντα ενδιαφέροταν πάνω απ’όλα για το user experience. Γι’αυτό και το iPhone είναι αρκετά κλειστή πλατφόρμα. Ναι, παραδέχομαι ότι δεν είναι το όνειρο του κάθε open-source προγραμματιστή που μισεί την Objective C και λατρεύει την Perl/Python/PHP άλλα ειλικρινά, πείτε μου αν αποτελεί αυτό παράγοντα απόρριψης της συσκευής για τον τελικό χρήστη;

 3. tmants says:

  ας παίξω λίγο crash bandicoot τώρα και από βδομάδα λίγο spore,
  και μετά θα κοιτάξω και τα μηνυματα μου στο visual voisemail και θα κάνω και λίγο browsing με το unlimited data plan μου.

  Δεν πάει πάντως με σύγκριση χαρακτηριστικών γιατί ήδη ανέφερα μερικά που δεν υπήρχαν πρίν σε κινητό τηλέφωνο και υλοποιήθηκαν από την Apple εν έτη 2007. Οταν τα υλοποιήσουν και οι άλλοι, βλέπουμε.

  Το όλο θέμα είναι η γενική εικόνα και το impact στον κόσμο, και όλοι ξέρουμε ότι ο κόσμος σφάζεται στις ουρές για να το αποκτήσει 1,5 χρόνο μετά. Αυτό τα λέει όλα μάλλον.

 4. Spiros says:

  Ναι εγώ π.χ δεν έχω κάνει ποτέ 3G κλήση και άντε να έχω στείλει ένα mms όταν μου το πρόσφερε δώρο η vodafone παλιά για να δω τι παίζει.Σχετικά με την μεταφορά αρχείων bluetooth εδώ και ένα χρόνο δεν μου έχουν στείλει τίποτα γιατί απλά τα βρίσκω από το pc.Το iphone είναι ένα πολύ καλό τηλέφωνο όπου αυτές οι ελλείψεις που έχει ξεπερνιούνται γιατί απλά έχει άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που δεν έχει κανένα κινητό όπως το app store που κατεβάζεις κανένα free παιχνιδάκι έτσι για να περάσει η ώρα σου.Βίντεο δεν έχω χρησιμοποιήσει σχεδόν ποτέ από κινητό γιατί τραβάω μόνο όταν είμαι διακοπές με την φωτογραφική μηχανή που τραβάει και βίντεο.

 5. dtsomp says:

  Ως χρήστης iPhone, τείνω να συμφωνήσω με τον gpalouk σε πολλά σημεία. Το iPhone ΕΧΕΙ περιορισμούς, άλλους μεγάλους κι άλλους μικρούς και ο gpalouk το έθεσε ωραία σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.

  Μερικές παρατηρήσεις όμως. Η Apple δεν έβγαλε ένα τόσο πια ελατωματικό προϊόν. Το N95 (και κάποια άλλα S60 κινητά) είχε αρκετά κουσούρια από την αρχή και η Nokia δεν βιάστηκε ακριβώς να τα διορθώσει. Η Sony-Ericsson, από την άλλη, δεν προσπάθησε καν να συνεφέρει το P990i και απλά το κατήργησε. Νούμερα 1 και 2 στην παγκόσμια αγορά, έτσι;

  Επίσης, add-on software για το Symbian δεν θεωρείται και τόσο μεγάλο προσόν πια. Το iPhone έχει αρχίσει να έχει μεγάλη ποικιλία σε εφαρμογές και ειδικά αν μπεις στην διαδικασία του jailbreak, έχεις ένα BSD σύστημα με ΠΟΛΛΕΣ portαρισμένες εφαρμογές από τον κόσμο του Unix. web servers, ftp servers, samba servers, python/perl/c/c++…

  Για να απαντήσω και στην απορία του gpalouk: Όχι, το iPhone δεν υποστηρίζει επίσημα java.

  (και όχι, το jailbreak δεν είναι μεγαλύτερη ταλαιπωρία από το να κουβαλάς ένα bluetooth πληκτρολόγιο μαζί με το κινητό σου – γιατί κώδικα σε numeric keypad ΔΕΝ γράφεις…)

  Για την Nokia ειδικά, θεωρώ απαράδεκτο το ότι, παρά το ότι θέλει να θεωρείται πρωτοπόρος, έχει ακόμα ανάλυση οθόνης 320×240. Τα Palm είχαν 320×320 από το 2003. Το SIP stack της Nokia ήταν το χαρακτηριστικό το οποίο ειλικρινά φθονώ και ζηλεύω και θα το ήθελα πάρα πολύ στο iPhone μου, αλλά η απόσυρση του από τις καινούριες συσκευές της Nokia είναι τραγικό λάθος που θα επηρεάσει όλη την αγορά κινητής τηλεφωνίας, όχι μόνο την φινλανδική εταιρία. Σέβομαι το ότι τα integrated services (SIP, UPnP κλπ) της Nokia είναι εξαιρετικά, αλλά όταν τα αφαιρεί… χάνεται το νόημα.

  Η Apple δεν έβγαλε το τέλειο κινητό (άσε τον θείο Steve να λέει :D) αλλά έκανε μια πολύ καλή πρώτη εμφάνιση στον χώρο και τα περιθώρια βελτίωσης είναι πολλά.

 6. mixalis says:

  γεια σας παιδιά.πιστεύω πως πρέπει όλοι να σκεφτούμαι το “think different” που έχει πει ο Steve Jobs κατά την παρουσίαση του iPhone και μετά να βγάλουμε τα όποια συμπεράσματα και κριτικές!

 7. treasure says:

  τι να πω ρε παιδια…ο ανθρωπος εκανε σχεδον διατριβη πανω στο θεμα και καποιοι απο σας δεν μπορουν να βγαλουν τισ παρωπιδες της Apple.
  Συγνωμη αλλα ή τυφλος εισαι ή δεν ξερεις να διαβαζεις οταν μου λες οτι το iphone ειναι καλυτερο απο το Ν95!!!

  τι ακριβως δεν καταλαβες ρε φιλε?? (το φιλε και ο ενοικος ειναι για τον εκαστοτε φιλο που γραφει στα σχολια)…

  Ναι εχω το Ν95 για οποιον αναρωτιεται και επισης ενα καταπληκτικο MBP PRO! (και τα δυο ειναι κορυφη στον τομεα τους)

  αφηστε τα κινητα σε εταιριες που εχουν μια ιστορια (δηλαδη ο παππους που βαζει πινακιδα εξω απο το μαγαζακι του ΑΠΟ ΤΟ 1950 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ χαζος ειναι??? – δειχνει την εμπειρια του!!!!)

  το iphone ειναι καλο και μπορει να γινει καλυτερο.. αλλα επιτελους ξεκολατε και μη πορωνεστε…. υπαρχουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ κινητα (smart phones)… και ενα απο αυτα το Ν95….

 8. nikosxeng says:

  ναι, παιδιά είναι πολύ χάλια, μην το παίρνετε…
  να πέσει η τιμή, να το πάρω και εγώ… 🙂

 9. Spiros says:

  Το iphone κάνει πολλά πράγματα πήρα πριν λίγο το περιοδικό RAM που έχει ένα βιβλίο extra για iphone 3G και λέει τα πάντα γύρω από αυτό και το itunes.

 10. michalis says:

  Το iphone για μένα που προσφερει ειναι το καινοτομο του και ομορφο GUI αλλά και το multi touch inteface. Φυσικά όλες οι τεχνολόγιες που χρησιμοποιούνται στα κινητα όπως MMS,3G video, A2DP, camera with >megapixels & flash είναι ενδιαφέρον και καλοδεχούμενα! Μα προς θεού! Ο καθένας αν θέλει καποια απο αυτά τα χαρακτηριστίκα ας στραφεί σε κινητά που το τα προσφέρουν! Και όχι στο iphone Που δεν…

  Εγω προσωπικά δεν χρησιμοποιω κανενα απο τα παραπανω! Αλλά δεν κατακρίνω μία συσκεύη επειδή υπολοίπεται σε κάποια άλλα χαρακτηριστίκα (που ειναι standard σε όλες τις άλλες εταιρείες θα πείτε), αλλά χαίρομαι που υλοποιεί καινότομες ιδέες όπως GUI, Multi touch display, Που άλλοι τόσα χρόνια στο “κουρμπέτι” δεν αξιόθηκαν να βγάλουν! ( και αφού είδαν τις πωλήσεις αρχίζουν σιγά σιγά) Αλλά ουτε και αυτούς τους κατηγορω, γιατι? Γιατι απλα ο κάθε κατασκεύαστης βγάζει μια συσκεύη έτσι ώστε να διαφέρει από τους άλλους για να το αγόρασει!!

  Τώρα θα μου πείτε…δεν μπορούσε να τα βγάλει η Apple τα άνω χαρακτηριστικα…?Είμαι σίγουρος πως ΝΑΙ! Το γιατί το ξέρει πολύ καλα η ίδια ….εμείς μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε!!

  Το να αγόραζουμε μια συσκεύη πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες μας, την χρήση του και φυσικά στο κάθε τι που νομίζει κάποιος καλύτερα!

  Εγω πιστεύω οτι το iphone(οπως και τα windows based mobiles) ειναι ένας υπολογιστής (δυστυχώς “κλειστός”) με δυνατότητα κινητού και έχει θα έχει πολλές δυνατότητες!!

 11. dealsend says:

  Με έπεισε, έλεγα να το πάρω τα Χριστούγεννα αλλά τώρα που είδα οτι δεν έχει όλα αυτά τα ενοχλητικά features θα το αγοράσω άμεσα!!

  Iphone Rulzzzzz!!

  PS
  Πέρα απο την πλάκα, απλά ένα gadget ειναι μην τρελαινόμαστε

 12. atma says:

  Η καινοτομία του iPhone είναι ότι τρέχει ένα λειτουργικό σύστημα το κινητό τηλέφωνο με, θεωρητικά, απεριόριστες δυνατότητες…

  Πιο N95… Μπορεί να τρέξει AFPd και Samba server το N95? Μπορεί να τρέξει Ruby/Pyhon/PHP εφαρμογές;

 13. Jimbo says:

  Είχα γράψει ένα μεγάλο comment για να σου απαντήσω αλλά είδα ότι δεν το έχεις χρησιμοποιήσει οπότε δεν έχει νόημα.

  Εγώ είχα πριν Ν95 και μετά πήρα το iPhone και κατάλαβα την διαφορά.

  Τώρα το να κάνεις διατριβή για να εξηγήσεις τα κακά ενός gadget δεν είναι και η πιο έξυπνη κίνηση αλλά it’s your call…

 14. Garish82 says:

  (Τα κεφαλαία είναι για να μπορέσω να αποδώσω το κείμενο με καλύτερο τρόπο)

  ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
  (Πώς η εταιρία μπορεί να κάνει το προϊόν του διαφ. για να μπει στην “πίτα”)

  §Χαρακτηριστικά προϊόντος:
  (Η εταιρία δημ. επιπλέον χαρακ. των ήδη υπαρχόντων προϊόντων για να το κάνει πιο ελκυστικό. π.χ. πολύ παλιά Ιαπωνικές Αυτοβιομηχανίες και Φωτογ. Μηχανές)

  §Απόδοση προϊόντος & Συμμόρφωση:
  (Ο βαθμός στον οποίο το προϊόν πλησιάζει το πρότυπο-στόχο του προϊόντος ή της εταιρίας)

  §Ανθεκτικότητα: (Διάρκεια & Αντοχή)
  §Αξιοπιστία: (Η πιθανότητα να παρουσιάσει προβλήματα)
  §Επισκευασιμότητα.
  §Στυλ (Προϊόντος αλλα & Συσκευασίας).

  —-
  Αυτο που θέλω να συμπληρώσω ειναι οτι χαίρομαι να γεμίζουμε σελίδες με κείμενα που δεν θα δίνουν μονο εύσημα στην APPLE -Εντάξει οι περισσότεροι θα τα αγοράσουμε αλλα καλό είναι να τα αναλύουμε και να εξετάζουμε αν είναι πολύ χρήσιμου για τους περισσότερους μέσους χρήστες.-
  Καλύτερα να μην κουράσω αλλο αν χρειαστεί προσθέτω και πιο μετα… Συγχαρητήρια για την πολυ μεγαλη δουλειά σου φιλε suicico, είσαι κύριο με αναφορές, φωτογραφίες ετσι ετσι μπράβο

 15. Rocean says:

  Το πράγμα είναι ακριβώς όπως και στα computers. Μπορείς άνετα να βρεις τούμπανα pc με περισσότερες τεχνικές δυνατότητες, και φτηνότερα, από ένα mac. Αλλά ένα mac σου προσφέρει μια ανώτερη εμπειρία χρήσης. Έτσι και το iPhone.

  Όσο για τα διάφορα standards. Το ότι κάτι είναι standard δεν σημαίνει και ότι πρέπει να μείνει standard. π.χ. το MMS. ή και το bluetooth. Τι να το κάνεις το bluetooth όταν έχεις ένα κινητό που είναι φτιαγμένο να είναι συνεχώς συνδεδεμένο στο internet? Το bluetooth κάλυπτε μια ανάγκη στην εποχή του. Τώρα ξεπερνιέται. Ούτε φυσικά πρόκειται να χρησιμοποιήσω το iPhone σαν modem.

  Προσωπικά δεν θα με χαλούσε να μην έχει ούτε SMS. Απαρχαιωμένη τεχνολογία που θα μας εγκαταλείψει σύντομα ελπίζω.

  Τι πιο καινοτόμο από την Apple? Σκοτώνει πριν την ώρα τους τεχνολογίες που πρέπει να πεθάνουν. Κάτι παρόμοιο δεν έκανε και με το MB Air? Σκότωσε το cd/dvd και την ethernet σύνδεση.

  Από την άλλη ναι. Θα ήθελα καλύτερη κάμερα και κάμερα για βιντεοκλήσεις, αλλά θα ζήσω και χωρίς αυτά.

 16. Spiros says:

  Ε είπαμε όχι και χωρίς sms.Όχι ότι στέλνω αλλά αυτός ο τρόπος έχει μείνει από κάθε άλλο που έχει βγει(3G κλήσεις, mms)

 17. Apostolos says:

  Paidia na min sigkrinoume mila me portokalia

  Eimai xristis Mac pano apo 15 xronia kai mporo na po pos me ena Mac ekana akribos ta idia pragmata pou tha mporousa na kano me ena PC (min sou po kai parapano se merika pragmata).

  Me to iPhone DEN MPORIS na kanis ta idia pragmata me alla kinita – exei men FOBERO interface, kai mprabo tous, alla apo ikanotites, den einai oute i idies, oute sto idio epipedo.

  QUOTE: “Όσο για τα διάφορα standards. Το ότι κάτι είναι standard δεν σημαίνει και ότι πρέπει να μείνει standard. π.χ. το MMS. ή και το bluetooth”

  To standard einai standard epidi parameni kai den alazei.

  QUOTE: “Τι να το κάνεις το bluetooth όταν έχεις ένα κινητό που είναι φτιαγμένο να είναι συνεχώς συνδεδεμένο στο internet? Το bluetooth κάλυπτε μια ανάγκη στην εποχή του. Τώρα ξεπερνιέται.”

  Plaka mou kaneis??? An den thelo na pliroso minieo pagio gia sindesi kai den exo WiFi pos tha stilo arxeio kapou? I an ekei poy thelo na stilo arxeio den exoun sindesi, ektos apo to mono STANDARD to bluetooth? Min akouo blakies! sinelthete!

  Quote: Ούτε φυσικά πρόκειται να χρησιμοποιήσω το iPhone σαν modem.

  Epidi esy den thes, alloi den theloun?

  Quote: Προσωπικά δεν θα με χαλούσε να μην έχει ούτε SMS. Απαρχαιωμένη τεχνολογία που θα μας εγκαταλείψει σύντομα ελπίζω.

  Pera brexei mallon me sena 😉

  Quote: Κάτι παρόμοιο δεν έκανε και με το MB Air? Σκότωσε το cd/dvd και την ethernet σύνδεση.

  TO MBAir einai siskevi gia ton dromo. Optika diskakia kai ethernet den pane pouthena

  Enas apo tous logous pou apothoume apo to iPhone einai kati tetoia fanboi pou pinoun ton magiko zomo tis apple kai xanoun ta logika tous. Otan milao se kosmo kai thelo mia logiki apantisi, den mporei na mou pei kaneis “Το bluetooth κάλυπτε μια ανάγκη στην εποχή του.” Gia Personal Area Network milao, oxi gia Parallel port! imarton!

 18. Rocean says:

  Me to iPhone DEN MPORIS na kanis ta idia pragmata me alla kinita – exei men FOBERO interface, kai mprabo tous, alla apo ikanotites, den einai oute i idies, oute sto idio epipedo.

  Αυτό είναι υποκειμενική άποψη. Εξαρτάται τι κάνει και τι θέλει να κάνει κάποιος.

  To standard einai standard epidi parameni kai den alazei.

  Όλα αλλάζουν. Όταν κάτι αχρηστεύεται από κάτι καλύτερο, δεν χρειάζεται πλέον να υπάρχει σαν standard.

  Plaka mou kaneis??? An den thelo na pliroso minieo pagio gia sindesi kai den exo WiFi pos tha stilo arxeio kapou? I an ekei poy thelo na stilo arxeio den exoun sindesi, ektos apo to mono STANDARD to bluetooth? Min akouo blakies! sinelthete!

  Δεν διάβασες όμως τι είπα. Είπα ότι είναι ένα κινητό φτιαγμένο για έναν κόσμο συνδεδεμένο συνέχεια στο internet. Οπότε αν ο κόσμος σου δεν είναι τέτοιος φυσικά και δεν σου κάνει η συσκευή.

  Epidi esy den thes, alloi den theloun?

  Φυσικά και μιλάω για μένα και για όσους έχουν τις ίδιες ανάγκες με μένα. Οι υπόλοιποι ας πάρουν άλλη συσκευή.

  Pera brexei mallon me sena

  Είπαμε. Μιλάω για μένα. Εγώ στέλνω 1-2 SMS τον μήνα. Οπότε μου είναι άχρηστο ήδη. Επίσης εκεί που πάει το πράγμα το SMS θα αντικατασταθεί από τους IM. Καλό είναι για να μαζεύουν φράγκα οι εταιρείες κινητής, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μας αφήσει χρόνους.

  TO MBAir einai siskevi gia ton dromo. Optika diskakia kai ethernet den pane pouthena

  Ναι. Αλλά εγώ θυμάμαι ακόμη όλους όσους διαμαρτύρονταν γιατί το MB air δεν είχε dvd και ethernet. Ακριβώς όπως διαμαρτύρονται τώρα ότι ένα internetικό κινητό δεν στέλνει αρχεία μέσω bluetooth.

  Enas apo tous logous pou apothoume apo to iPhone einai kati tetoia fanboi pou pinoun ton magiko zomo tis apple kai xanoun ta logika tous. Otan milao se kosmo kai thelo mia logiki apantisi, den mporei na mou pei kaneis “Το bluetooth κάλυπτε μια ανάγκη στην εποχή του.” Gia Personal Area Network milao, oxi gia Parallel port! imarton!

  Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και ζητούμενα από μία συσκευή. Συγνώμη που εμένα μου κάνει το iPhone. Συγνώμη που δεν μ’ ενδιαφέρουν τεχνολογίες που δεν χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ.

  Και ναι. Η ανταλλαγή αρχείων με bluetooth κάλυπτε μια εποχή που η wifi σύνδεση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Ήταν ο μοναδικός τρόπος. Δεν είπα ότι ξεπεράστηκε ήδη τελείως, αλλά κατά εκεί πάει και πρέπει να πάει. Και χαίρομαι που η apple το πάει.

  Και θα ξανακάνω την ίδια σύγκριση με τα computers. Μου λένε διάφοροι ότι το mac δεν σηκώνει αναβαθμίσεις, δεν μπορείς ν’ αλλάξεις κάρτα γραφικών κτλ. Ε, ναι… Προσωπικά μου είναι αδιάφορο κάτι τέτοιο. Γιατί να μ’ ενδιαφέρει κάτι που δεν έκανα ούτε στα pc? Οπότε για μένα δεν είναι καθόλου πρόβλημα αυτό.

 19. fantomsam says:

  Αγαπητέ gpalouκ ωραία η μελέτη σου πάνω στο iPhone και ειδικά στο θέμα φωτογραφία άλλα άκουσε και μια άποψη από κάποιον που ξέρει κάτι παραπάνω στην φωτογραφία από ένας ερασιτέχνης.
  Κανένα κινείτο μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πετύχει ποιότητα ούτε σε φωτογραφία ούτε σε video γιατί πολύ καλά δεν είναι ούτε haselbland ούτε panasonic όλα τα γνωστά (Κινέζικα) κινητά τηλέφωνά συμπεριλαμβανομένου και τον smartphones δεν πετυχαίνουν ούτε βάθος στην φωτογραφία ούτε εστίαση πάνω από τα 24 πόδια ούτε micro εστίαση κάτω από 1/2″ άλλα αυτά που έχουνε πάνω σαν επιλογές δεν είναι πάρα ψηφιακές ψευδαισθήσεις που σου παρέχει ένας χαζός ελαττωματικός μικρός επεξεργαστής εικόνας και είναι και απόλυτα λογικό με έλλειψη ίριδας και έλλειψη φακού πώς περιμένει Κάποιος να δει φωτογραφία άπλα βλέπεις ένα ξερό πράμα χωρίς βάθος το οποίο σου λανσάρουν για φωτογραφία δε για την nokia που είχε την πεποίθηση ότι θα προσελκύσει κάποιους άσχετους μόνο και μόνο γράφοντας zeiss πάνω στον υποτυπώδες φακό τελούνται πλάνην οικτρά και το χειρότερο πολλά είναι ότι και σαν video δεν πετυχαίνει τίποτα από ποιότητα είναι ένα αίσχος και μισό αυτό επίσης ισχύει και για τις φωτογραφικές μηχανές που λένε και τάχα ότι μπορούνε να τραβήξουν βίντεο τιν ελλείψει φλας από το iPhone καλά έκανε η apple και δεν έβαλε γιατί το μόνο πού θα κατάφερνε είναι να καταστρέψει την συσκευή οπός είναι γνωστό από πολλούς ένα φλας αποτελείτε από έναν αυτομετασχηματιστή που φτάνει σε μια τάσι γύρα στο 2 με 3 ΚV και το ηλεκτρομαγνητικό κιμά που παράγει καταστρέφει όλα τα ευαίσθητα ολοκληρωμένα ειδικά αυτά που έχουνε σχέσει με ραδιοσυχνότητες

 20. DC says:

  κύριοι συνέλθετε…
  κανένα κινητό στο πλανήτη γη δεν αξίζει πάνω από 300 άντε 400 €…
  μιλάμε για 100-130 χιλιάδες παλιές δραχμούλες!!!!
  αν κάποιος πιστεύει ότι αυτές οι συσκευές δεν είναι υπερτιμημένες πηγαίνει και τα ακουμπάει….
  εγώ προσωπικά έχω πολύ καλύτερες επιλογές για να δώσω τόσα χρήματα…όταν ο κόσμος σταματήσει να αγοράζει σαν χαζός υπερτιμημένα προϊόντα τότε οι τιμές θα πάνε εκεί που πρέπει… ως τότε θα μείνω με τα παλιό κινητό των 120€ που πήρα για ακόμη μία φορά με την επιδότηση της εταιρείας και κάνει τις λειτουργίες που εγώ χρειάζομαι…

 21. Apostolos says:

  Rocean signomi an ta pira ligo sto kranio – ton telefteo kairo exosinantisi arketa fanboi edo stin ameriki pou mou lene – ligo poli – ‘an den sou kanei, esy exis to problima, oxi to iphone – den xreiazomai to A, B, G, kai oute kai esy to xreiazese giati etsi to leei i apple’.

  Sigoura an sou kalipti tis anagkes mia sigkevi, tote me gia sou, me xara sou opos elege i giagia mou 😉

 22. mike says:

  oreo to ar8ro ala ego idi agorazo avrio to 2o m iphone 3g (to proto itan klidomeno apo US kai 8a to paro apo elada)
  Prin to agoraso den m arese toso i kultura tis apple me to itunes, iphoto kai oti gia na anevaso ena video ston iphone eprpe na to metatre4o se video p ipostirizete apo to itunes.
  Otan omos ir8an ta prota afnidia restore (gia logus jailbreak oxi tpt alo) kai nmza oti ixa xasi ola m ta arxia, 3afniastika gt meta to restore to kinito m liturguse san na min egine pote restore. Oles oi efarmoges egkatestimenes, oli i musiki m egkatestimeni ktl ktl. Oso kero to ixa den xriastike pote na m stilun kati me bluetooth(ena mp3 i mia fotografia) gt apla ta ixa ola st mac kai sto itunes k me poli efkolia ta pernusa sto iphone.
  Pote den antimetopisa to iphone sas “tilefono” ala san ena mikro ipologisti o opios perni kai tilefono kai taytoxrona ine kalogusto kai poli filiko(anti8etos me ta blackberry ta opia den vleponte). Pote den me entiposiazan ta smartphones kai giayto mia fora pou agorasa kai to pulisa stus 3 mines. Ala to iphone me entiposiase. Fisika den ine gia olus mas.

  @gpalouk file stin elada to iphone den ine klidomeno. Kai episis den itan kai toso i antikimeniki i anafora sou sto iphone afu gia na se antikimenikos les kai ta 8etika les kai ta arnitika.Oso gia ta provlimata p diavases se diafora blog i sites ine logiko otan enas an8ropos agorasi mia siskevi twn 570 euro kai kati den pai kala na to kani tumpano. Ayto den simveni se ola ta kinita?
  Den xorazo paropides, vlepw kai ta arnitika kai ta 8etika kai gia mena ta 8etika ine poli perisotera kai den mpori na m ta prosferi ali siskevi.
  Ps: Avrio 8a sas po an ine elatomatika i oxi ta iphones:P

 23. Spiros says:

  Εγώ το περιμένω και έχω μια απορία.Άμα π.χ έχω βάλει 500 τραγούδια στο iphone και θέλω να περάσω καινούργια πρέπει να ξαναπεράσω και αυτά που έχω στο iphone από την αρχή?

 24. Panos says:

  Kati pou den anafer8ike h toulaxiston an anafer8ike mou 3efyge einai h timh tou iPhone ektos Europhs. Mia kai to iPhone sygkrinetai me kinita ths ta3eos 100-200 euro na sas ypen8imiso oti sthn amerikh polhtai 199.99$ kai gia osous den to pistevoun mporoun na to tsekaroun sto bestbuy.com. ARA einai ena kinito ton 200$!!!! kai ama paroume thn isotimia dolariou euro, klafta Xaralampe.

  Gia 200$ loipon mou fainetai super. Kati allo pou epishs 3efeugei einai oti sygrinetai me kate3oxhn kinita pou telika einai kai auta spaggeti stis idiotites tous me ta pano tous kai ta kato tous. Me nokia den exo empiria opote aplos den anaferomai. Eixa mia seira apo windows mobile kinita kai exo kanei malista kai to amartima na ta peira3o arketa… mexri to firmware (xda-developers.com).
  Na milisoume loipon praktika…
  1. Kanena PDA windows mobile kinito (sorry billako) den exei proximity sensor as poume… Ti shmainei auto? Sikoneis mia klhsh kai akous polles fores ama eisai tyxeros tous tonous ton plhktron. Akoma xeirotera patas to koumpi ths o8onhs pou kleinei kai thn grammh. Gia na poume tou strabou to dikio omos yparxei programmataki pou mplokarei ta plhktra otan milas (xoris sensora aplos 3emplokarei ta plhktra molis kleiseis thn gramh) to opoio 8 stis deka fores parousiazei kolimata kai alla fainomena. leptomeria omos alla ponokefalos gia autous pou thn zoun.
  2. Exei kaneis dokimasei na parei me ta daxtyla thlefono (oxi odigontas – einai paranomo alloste), perpatontas se ena apo auta ta perifima PDA? An den bgei grafida den to soneis. H an den stamatiseis. Tosh o8onh exoun alla ta koumpakia koumpakia.
  3. Kai to 8anatiforo erothma…. Poios mobile browser mporei na sygri8ei me to safari… Autos o kakomoiros internet explorer ton windows mobile kanei tis selides agnoristes (gia na mhn tis bariomaste). Alla akoma kai to opera pou 8eoritai to Alpha kai to Omega einai mia apo ta idia tis perissoteres fores (an den faei olh thn mnhmh prota).

  Parte to xampari kai oi yper kai oi kata… to iphone den einai thlefono… einai ena handheld networked assistant me dynatothtes thlefonou, kameras, mousikou koutiou, foriths konsolas kai (otan me to kalo bgei to iGO) GPS (na doume kai poso kalo 8a einai, megala logia den leo).

  Otan sou kanei ena pragma to xrhsimopoieis… Allios oxi… Kai teleio na htan 8a mporouse kapoios na pei oti einai ogodes… H oti den teriazei me to portatif tou.

  Paidia se opoion kanei thn douleia tou as to parei (ego toulaxiston den to metaniosa). Oi ypoloipoi mporeite na diale3ete apo xiliades alla kinita ta opoia e3hsou sas kanoun thn douleia sas.

  Oson afora ta Ellinika… mhn 3exnate oti exei mesa tou ena oloklhro leopard. Kanoniko leitourgiko kai malista oxi kopsokommeno opos ta alla (win mobile, symbian). Anti8eta einai extended sygritika me to antistoixo ton mac. Ara to na parei Ellinika htan an mh ti allo ena copy. Edo nomizo paizei ka8ara h proepilogh ton emplekomenon xoron sto ergostasio. Bghke to kinito gia kapoies “sigoures xores” kai analoga thn zhtish to fortonoume…. (blepe patch)

  Anakefalaiono… Se ena pragma 8a symfoniso sta arnitika sxolia giati ola ta alla einai 8ema goustou… Nai einai ypertimimeno… otan malista oi filoi mas sthn apenati ox8h to pairnoun me 120 euro peripou. (Den anafer8ike sto meta3y kaneis sto oti den bgainei h mpataria lol. Ena allo ousiastiko problhma sto service).

 25. iannai78 says:

  Πρωτα απο όλα θέλω να πω οτι διαβασα όλο το κειμενο με προσοχη
  και θελω να πω ενα μπραβο στον gpalouk…ο φιλος αν μη τι άλλο εχει κανει πραγματικα συγκριση στο iphone σε σχεση με αλλα smartphones…
  και θελω να πιστευω πως δεν κανει διαφημιση.
  Συμφωνω απολυτα με τον CookeCut στο οτι αυτοι που γνωριζουν περισσοτερα απο τον απλο χρηστη το βλεπουν αλλιως το πραγμα…
  Στην τελικη ομως πως να το κανουμε οι απλοι χρηστες ειναι περισσοτεροι…!!
  Τελος θα ηθελα να πω πως αγορασα το iphone σε 1.1.4 σπασμενο κλπ…Μπορει καποιες στανταρ λειτουργιες να του λειπουν ναι…..αλλα
  εμενα τον απλο χρηστη με καλυπτει πραγματικα και θα το αγοραζα παλι και παλι…
  Και ασ μην ξεχναμε κατι πολυ σημαντικο που εχει το iphone σε οτι εχει να κανει με τον χειρισμο του…ειναι πολυ απλο!!!!

  Η μαγεία της απλότητας…….

  Και κατι τελευταιο….δεν μπορει τοσος κοσμος που το αγορασε να επεσε θυμα της διαφημισης…

 26. mike says:

  simfono apolita me ton Pano. Se opion kani to agorazi se opion den kani den to agorazi!

 27. mike says:

  @Spiros ta vazis sto idio playlist patas “Sync” kai 8a perastun ta kenuria mono. i kani alo playlist kai to kanis sync me to iphone

 28. dali13gr says:

  Ρε συ Τάσο, αφού συμφωνήσαμε να μην φτιάξεις forum στο Milaraki, τι ανοίγεις flame threads? 😛 Όχι τίποτα άλλο, αλλά με τρώει το πληκτρολόγιό μου να απαντήσω. 🙂

  Πολύ καλή η τεχνική ανάλυση του φίλου και συγχαρητήρια για το Review του… Nokia N95. Είναι ακριβώς ό,τι θα έγραφε η Nokia μέσα στον πανικό της που τρέχει και δεν φτάνει…

  Αλλά…

  Αρχικά, προφανώς ο φίλος δεν έχει δει ούτε σε βιτρίνα iPhone. Τέτοια συγκριτικά είναι η καλύτερη τεχνική όταν θέλεις να βγάλεις κάτι σκάρτο. Είναι όπως λένε κάποιοι ότι ο iMac των 1700€ είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ γιατί με τα ίδια λεφτά φτιάχνεις 2 PC και πολύ πιο γρήγορα. Ναι, τα οποία θα τρέχουν Windows…

  Το iPhone ΕΙΝΑΙ μια πρωτοποριακή συσκευή, όχι λόγω της εξωγήινης τεχνολογίας που ΔΕΝ προσφέρει, αλλά λόγω του συνολικού πακέτου που προσφέρει, το οποίο περιλαμβάνει App Store, MobileMe, της καλύτερης οθόνης touch που υπάρχει αυτή τη στιγμή(μέχρι το επόμενο iPhone 🙂 ), του καλύτερου Mobile OS που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

  Κατηγορείται η Apple ότι επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών μόνο σε Objective C. Και που είναι το πρόβλημα; Επειδή θέλει να είναι το λειτουργικό της rock solid; ΟΚ, βάλτε στα υπόλοιπα κινητάκια ό,τι σαβούρα(που κάποιοι την βαφτίζουν ποικιλία) κυκλοφορεί για να σέρνεται ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι τώρα. Οι προγραμματιστές Java και Flash εφαρμογών και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων στενοχωρήθηκαν, συμφωνώ, αλλά επειδή έχασαν πολύ χρήμα που δεν μπορούν να γράψουν εφαρμογή για το iPhone. Θέλετε κύριοι να γράψετε εφαρμογή; Ελεύθερα, το SDK είναι διαθέσιμο στην σελίδα της Apple.

  Συγχρονίζετε τα κινητά σας μέσω Bluetooth; Ωραία… Και αν είναι άλλης εταιρείας το καθένα, τότε τι γίνεται; Πολύ Nokia έπεσε ρε παιδί μου… Μπορώ να συγχρονίσω το SE K800 που έχω με ένα Ν95; Όχι;;;; Πρέπει και τα δύο να είναι Symbian;;;; Τι, μόνο Nokia 6600 με Ν95 γίνεται; Για να τελειώνουμε, ποιός ο σκοπός αυτού του επιχειρήματος αν δεν έχει κάποιος 2 Symbian συσκευές; Ο συγχρονισμός του iPhone γίνεται με την σύνδεση στον υπολογιστή γιατί και το ίδιο είναι υπολογιστής. Α! Υπάρχει και το MobileMe που δεν χρειάζεται καν να είσαι στο ίδιο μέρος με το άλλο σου iPhone, iMac, MB, MBP e.t.c., e.t.c..

  “Το iPhone είναι τηλέφωνο + iPod μαζί αλλά δεν έχει ραδιόφωνο, τότε πως είναι music phone;”: Πότε είχε το iPod ραδιόφωνο και μας ενόχλησε τώρα στο iPhone; Εκτός αν μας ενοχλεί και στο iPod οπότε γιατί ασχολούμαστε; Έλα ντε. Γιατί έχουν γραφτεί εκατομμύρια κείμενα για το iPhone αφού είναι χάλια; Και τα εκατομμύρια iPod και iPhone που έχουν πωληθεί ποιός τα αγοράζει αφού είναι μέτριες συσκευές(και χωρίς ραδιόφωνο, έτσι;);;;;

  Το Nokia N95 είναι στο αυτοκίνητο GPS, FM Radio, στο σπίτι Wireless Router, στο μπάνιο σαμπουάν, στις διακοπές φωτογραφική μηχανή, στη θάλασσα σωσίβιο. Και τις μπαταρίες του που τις κουβαλάτε; Σε βαλίτσα ή στο πορτ μπαγκάζ; Αλήθεια, τι αυτονομία έχει; Και πρέπει να είναι και πολύ ελαφρύ και όμορφο.

  Στην παρουσίαση του iPhone, ο Jobs είπε ότι είναι τηλέφωνο, iPod και Internet Device. Δεν άκουσα πουθενά να λέει ότι είναι φωτογραφική μηχανή. Οπότε γιατί κόπτεστε για την κάμερά του; Επειδή όλα τα υπόλοιπα έχουν καλύτερο φακό θα έπρεπε να έχει και αυτό; Με αυτή την λογική, γιατί τα υπόλοιπα δεν έχουν browser ανάλογο του Safari; Παραλογίζεστε χωρίς λόγο.

  Δεν έχει μπροστινή κάμερα. Ναι, βέβαια. Είναι τόσο επιτυχημένο προϊόν η video-κλήση που έλειψε από όλους. H Cosmote μείωσε την τιμή της video-κλήσης -Ω! Τι σύμπτωση- ταυτόχρονα με την έλευση του iPhone. Ο Γερμανός(aka Cosmote), τρέχει να ξεφορτωθεί το HTC Diamond και μας έχει φλομώσει με διαφήμιση όλη μέρα. Και πάλι -Ω! Τι σύμπτωση- μαζί με την άφιξη του iPhone. Τόσο χάλια είναι το iPhone.

  Όταν παρουσιάστηκε το 1ο iPhone, πολλές εταιρείες έσπευσαν να αντιγράψουν την φιλοσοφία του -ανεπιτυχώς- πριν ακόμα αυτό κυκλοφορήσει. Βλέπε LG Prada και λοιπά αντίγραφα. Ακόμα και σήμερα, οι προσπάθειες συνεχίζονται. Βλέπε Diamont, Samsung Instinct, LG Viewty και η λίστα συνεχίζεται. Μα καλά, μάγια κάνει αυτή η Apple;

  Πείτε μου για ποιά άλλη παρόμοια συσκευή έχει δημιουργηθεί τόσο μεγάλη underground κoινότητα με τόσες εφαρμογές και τόσο μεγάλη υποστήριξη και θα την αγοράσω.

  Για να κλείσω, γιατί πρέπει να γράψω και στο δικό μου blog( 🙂 ) : Την εμπειρία μιας Apple συσκευής για να την κατανοήσετε, πρέπει να δουλέψετε όλο το “πακέτο”. Κάντε το και μετά ακούω επιχειρήματα εμπειρίας και όχι διαβάζοντας Specs από συσκευές. Άκου δεν έχει MMS και video-κλήση… Τις μεγαλύτερες αποτυχίες της κινητής τεχνολογίας μαζί με το iMode της Cosmote.

 29. tmants says:

  επιτέλους κάποιος (dali13gr) τα είπε όπως έπρεπε!

 30. minas says:

  paides kserete giati ginetai olh auth h fasaria kata th gnwmh mou?Giati
  h syskeuh einai AKRIVH. Ean ekane 250 eurw gia paradeigma oloi pou to kathgoroun eimai sigouros oti, den lew oti 8a to agorazan aparaithta, toulaxiston 8a empainan ston peirasmo na skeftoun na to apokthsoun.
  En telei, symfwnw me thn apopsh tou Rocean oti einai ena internet cellphone.Alla, opws kai na to kanoume, einai arketa AKRIVO.
  Kai auto einai ena la8os tou 8eiou Steve, to oti diafimhse to iphone san ena kinhto prosvasimo se olous me to trick twn 200 eurw.

 31. dj_aris says:

  Μου αρέσει που κάθομαι και γράφω αναλυτικό review εδώ και 2 βδομάδες και έχω ελάχιστα comments και εδώ που είναι το review του …Ν95 έχει ήδη 32! Να κάνω post το τελευταίο κομμάτι του review μου; Μπααααααα, δε θα το προσέξει κανείς εξάλλου…

 32. mike says:

  @dj_aris Otan se epefimi kapios les apla se eyxaristw, otan se vrizi omos prepi na ton vrisis k esi (paromiosi e:P) oxi pos mas evrise o gpalouk apla e8i3e tin noimosini mas os iphone users.

 33. dali13gr says:

  Ρε συ dj_aris, μην το παίρνεις προσωπικά 🙂 Εξάλλου το έγραψα και στο σχόλιό μου, αυτό είναι flame post. Και στα flames γίνεται ο χαμός 🙂

 34. gpalouk says:

  Γεια σας αγαπητοί φίλοι και πάλι!

  1ο: Θέλω να ευχαριστήσω (και δημόσια) τον Τάσο (suicico) για την πολιτική που ακολουθεί στο milaraki.com, να δημοσιεύονται δηλαδή και οι
  “διαφορετικές” απόψεις (αν και παρακάτω θα δείτε δεν είναι και τόσο διαφορετικές)! Ένα μεγάλο μπράβο, λοιπόν, στο Τάσο για το δημοκρατικό επίπεδο που κρατάει στο site!! Είναι πολύ σημαντικό κάτι τέτοιο και πρέπει όλοι να το διαφυλάξουμε.

  2ο: Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που αφιέρωσαν το χρόνο τους για το διαβάσουν όλο το άρθρο και κυρίως όλους όσους σχολίασαν. Όλα τα σχόλια, άλλα πολύ και άλλα ίσως λιγότερο, είχαν πάρα πολύ εύστοχα σημεία!!

  3ο: Δεν θέλω να διαφημίσω καμία εταιρεία και μάλιστα πολυεθνική εταιρεία, μακριά από μένα κάτι τέτοιο. Γιατί δυστυχώς και η Microsoft, και η Nokia αλλά και η Apple (μας αρέσει δεν μας αρέσει) είναι πολυεθνικές. Και ως τέτοιες ενδιαφέρονται για το μεγάλο κέρδος, κατευθύνουν την πορεία των πραγμάτων όπως μπορούν και κυρίως πουλάνε ακριβές υπηρεσίες και προϊόντα χωρίς πάντα να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των χρηστών.

  Και μία παρένθεση εδώ: όσοι πχ έχουν κάνει migration ή το σκέφτονται (και πολύ καλά θα κάνουν) από τη σιχαμερή Microsoft και τα Vista, με τα οποία έχει ξεχυλίσει πλέον το ποτήρι, μπορούν μία χαρά να κάνουν migration σε Mac OS X (μη πω τα θετικά, σε αυτό το site περιττεύουν :-)).

  Κατά την προσωπική μου άποψη, και στηρίζοντας αυτό που είπα παραπάνω, πιστεύω ότι μια πιο “επανασταστική” κίνηση και κυριώς μια κίνηση που έχει πολύ μέλλον προοπτικά είναι τα open source / community contribution-based λειτουργικά, βλ. Linux. Φυσικά, αυτό αντανακλά τη δική μου οπτική και δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την επιλογή κανενός. Πιστεύω, επίσης, ότι για έναν υποψιασμένο power user πέρα από το Mac OS X καλό είναι να έχει μια εικόνα για το τι συμβαίνει στη Linux μεριά (ότι distribution και να γουστάρει, πχ Ubuntu).

  4ο: Το άρθρο δεν γράφτηκε για να γίνει κάνενα review στο Ν95. Απλά στην ιστορία εξέλιξης των τεχνολογιών πάντα υπάρχουν ιστορικές συσκευές και προϊόντα που θέτουν κάποια standards και μοιραία η σύγκριση, για να είναι τεκμηριωμένη, πρέπει να γίνει και με αυτά. Για παράδειγμα στην εξέλιξη των smartphones υπήρξαν:
  – Nokia 7650, Ericsson P800i (που έκαναν την αρχή)
  – Nokia 6600, Ericsson P900i (που πήγαν τα πράγματα αρκετά βήματα μπροστά)
  – Nokia N95 (Symbian), HTC Kaiser/Touch (Windows Mobile) (που είναι τα πια πρόσφατα smartphones σταθμοί)

  Το iPhone είναι ιστορικό κινητό; Φυσικά, έθεσε με τον τρόπο του το ζήτημα Touch (multi-touch) screen, απλό user-interface, πολύ γρήγορο και έξυπνο touch keyboard. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοούμε τι συμβαίνει στο γύρο περιβάλλον των smartphones. Αυτό δεν σημαίνει ότι ως χρήστες ή μελλοντικοί αγοραστές του iPhone δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από αυτό το προϊόν που γουστάρουμε να είναι καλύτερο!

  Η όλη φιλοσοφία του άρθρου μου αυτό προσπαθεί να πετύχει. Να είμαστε υποψιασμένοι και απαιτητικοί, όπως συμβαίνει για όλα τα πράγματα στη ζωή μας: από αυτούς που ψηφίζουμε, από το τι τρώμε, από το τι αναπνεύουμε (περιβάλλον), από το πόσο ελεύθερο χρόνο έχουμε, πως μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε (πολιτισμός, ερασιτεχνική δημιουργία κτλ), από το πόσο αμοιβόμαστε και με τι συνθήκες εργαζόμαστε κτλ…

  Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να “συμπιέζουμε” τις ανάγκες μας επειδή έτσι βολεύει το business plan της Apple και κάθε Apple: π.χ. δεν έχει ραδιόφωνο το iPod γιατί να έχει το iPhone; Επειδή, δηλαδή, γουστάρει η Apple (για να οικονομήσει αυτή ή η Griffin τεσπα) να πουλάει ξεχωριστά το ράδιοφωνο και να σκάω εγώ έξτρα 40-60 ευρώ σε μία ήδη ακριβή συσκευή, όταν όλοι οι υπόλοιποι το έχουν default, σημαίνει ότι πρέπει να …μην βγάζω άχνα και να το δέχομαι παθητικά…και ακόμα χειρότερα να ψάχνω να βρω και δικαιολογία ότι δεν το χρειάζομαι από πάνω;
  Όχι βέβαια, τα πράγματα πρέπει να προχωρούν μπροστά και όχι να μένουν στάσιμα.

  Γιατί, όπως και να το δεις το θέμα υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ένα iPhone 3G και πρέπει να απαιτείς να καλυφθούν.
  – Είτε ως User Experience: γιατί και ο εξελληνισμός user experience είναι, όπως και αρκετά από τα θέματα που ανέφερα. Ας πούμε δεν είναι σημαντικό που κυκλοφορεί επίσημα στην ελληνική αγορά χωρίς ελληνικά; Γιατί, δηλαδή, τέτοια βιασύνη και προχειρότητα (μην χάσει η Apple τοχρήμα); Δεν μπορούσε να περιμένει μέχρι να βγάλει το σωστό firmware, δεν θα χάλαγε και ο κόσμος. Εκτός και αν δεν έχει σκοπό να το βγάλει ποτέ ή να το αργήσει πολύ. Αλλά αυτό δείχνει σεβασμό στον χρήστη; Δηλαδή, θα ήταν άσχημα να μην πήγαινε κανένας Έλληνας χρήστης να το αγοράσει μέχρι να βάλει ελληνικά;

  Φυσικά, όλα αυτά εκφράζουν προσωπικές απόψεις και ως τέτοιες τις καταθέτω στο milaraki.com και στην όμορφη παρέα του και σε καμία περίπτωση δεν θέλω (ούτε μπορώ φυσικά) να επιβάλω στον καθένα μας τι smartphone να πάρει. Αλίμονο!!

  Σε πιο συγκεκριμένα σχόλια: ο CookeeCut έχει πολύ εύστοχα σημεία καθώς και ο dtsomp, ως συνάδελφοι 🙂 Πραγματικά, η ιδέα του Jailbreak αν σε οδηγεί σε Unix-like πλατφόρμα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Αρκεί να σε αφήνει να κατέβεις “πολύ χαμηλά” στα stacks και στα APIs, πχ bluetooth, accelerometer, light sensor κτλ. Αλλά και πάλι βλέπετε δεν είναι στην επίσημη λογική της Apple.

  Και φυσικά, φίλε fantomsam δεν μπορείς να βγάλεις ερασιτεχνική (καλλιτεχνική) φωτογραφία με ένα κινητό, όπως όμως και με μία compact κάμερα. Αν δεν έχεις την dSLR σου, να μπορείς να εστιάσεις και με το χέρι, να ρυθμίσεις διάφραγμα από f2-f22, και οπτικό zoom μην περιμένεις σοβαρή φωτογραφία. Αλλά μια dSLR σημαίνει να έχεις και το έξτρα τσαντάκι του φωτογράφου για τους φακούς σου, τα UV φίλτρα σου, το polarizer και το para-soleil σου…όμως αυτό σημαίνει ότι “βγαίνω” για να φωτογραφήσω. Δεν μπορείς να το έχεις πάντα μαζί σου!! Για όλες τις υπόλοιπες δουλειές βολεύει μία 5mpx mobile camera!

  Τέλος, πολλοί μπορούν να πουν: εσύ δηλαδή με το N95 είσαι ευχαριστημένος και μόνο “εμείς” με το iPhone πρέπει να γκρινιάζουμε; Όχι, φυσικά και δεν είμαι, και σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα: οκ έχει αυτές τις λειτουργίες, με αυτές θα μείνω…

  Αν θέλετε την άποψη μου ποιο smartphone θα ήθελα να είχα σήμερα; Ένα smartphone που να τρέχει ανοιχτό Linux, να έχει τις ευκολίες και τις δυνατότητες του Ν95 και το User Interface του iPhone!! Θα ήταν το ιδανικό κινητό; Για μένα ναι! Αλλά και πάλι σε άλλους μπορεί να μην έλεγε τίποτα. Για αυτό, όμως, είμαστε εδώ για να το συζητάμε. Με τη θέση και την αντίθεση προχωρούν όλα τα πράγματα μπροστά!!

  Με το “ναι” σε όλα όσα μας “πουλάνε” αδιαμαρτύρητα πάμε πίσω! Και μακριά από μας ο “χουλιγκανισμός” – φανατισμός, δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό, αλλά και στην τεχνολογία, σε όλες τις πτυχές της ζωής μας!

 35. CookeeCut says:

  Να προσθέσω και μια άλλη σκέψη για τους technically minded:

  Για βάλτε κάτω πόσο καιρό είναι διαθέσιμο το SDK και το AppStore.

  Ρίχτε μια ματιά πόσες εφαρμογές (είναι ήδη πάρα πολλές) είναι ήδη διαθέσιμες από την πρώτη μέρα λειτουργίας.

  Ναι, αρκετές είναι μέτριες, πολλές όμως είναι αξιόλογες.

  Τι σας λέει αυτό;

  Εμένα τουλάχιστον μου δείχνει προς την κατεύθυνση ενός πολύ φιλικού προς τον προγραμματιστή περιβάλλοντος ανάπτυξης.

  Ρίχτε μια ματιά στο Google σχετικά με mobile development και θα δείτε πόσοι είναι αυτοί που αποδίδουν την ποιότητα του λογισμικού της Apple στο SDK (ισχύει τόσο για το iPhone όσο και για τους Mac).

 36. Ο γνωστός γκρινιάρης says:

  Πες τα Χρυσόστομε (gpalouk)!

  Επιτέλους κάποιος λέει την αλήθεια για τα Ελληνικά. Η apple (και η vodafone μαζί;) _μας_έχουν_φτύσει_καταπρόσωπα_ να μη μπορούμε να στείλουμε ένα SMS στα Ελληνικά ή έστω να κρατήσουμε μια σημείωση στη γλώσσα μας. Και μετά περιμένουν και να το πάρουμε;

  …αμ δε…

  ευχαριστώ πολύ που επιτέλους θείχθηκε αυτό το θέμα (χαμένο μέχρι τώρα στον iphoneενθουσιασμό)!

  Γιώργος

 37. Rocean says:

  Ελληνικά θέλαμε στο 2.1? Αμ δε…!!!

  30 international keyboards supported: English (US and UK), Czech, Danish, German, Spanish, Finnish, Estonian, French (France and Canada), Croatian, Hungarian, Icelandic, Italian, Japanese (QWERTY and Kana), Korean, Lithuanian, Latvian, Norwegian, Dutch, Polish, Portuguese (Brazil and Portugal), Romanian, Russian, Slovak, Swedish, Turkish, Simplified Chinese (Handwriting and Pinyin), Traditional Chinese (Handwriting and Pinyin)

 38. george kiriakidis says:

  Από τότε που τα κινητά άρχισαν να αποκτούν δυνατότητες πέραν της απλής κλήσης και μηνυμάτων άρχισαν οι συζητήσεις και ο προβληματισμός γύρω από τα επιπλέον χαρακτηριστικά τους.Αν δηλαδή χρειαζόμαστε ουσιαστικά κάτι παρπάνω.
  Μήπως όμως μας έχουν δημιουργήσει ανάγκες από το να τις δημιουργούμε εμείς?
  Θεωρώ πως η εξέλιξη στην τεχνολογία δημιουργεί ανάγκες.Δεν είχαμε ποτέ κάμερα στο κινητό μας κι όμως κάποιοι σήμερα την θεωρούν απαραίτητη.Χάριν ευκολίας? Δεν θα το λεγα.
  Είχαμε ποτέ πάντα ένα walkman στην τσέπη μας? Δεν νομίζω .Μόνο στις εκδρομές μας και όποτε θέλαμε όντως να ακούμε μουσική στο δρόμο.
  Μήπως internet είχαμε ποτέ και πάντα μαζί μας?
  gps? Λες και χανόμασταν κάθε μέρα στους δρόμους.Δεν θέλω να αφορίσω την όποια τεχνολογία κουβαλάει κάποιος με το κινητό του αλλά πριν μιλήσουμε ας σκεφτούμε τις πραγματικές μας ανάγκες.
  Όσο για την εν λόγο συσκευή.
  Το ότι είναι εύχρηστη και ευχάριστη είναι ένας πολύ καλός λόγος να την αγοράσει κανείς και αυτό αρκεί ..όμως, η έλλειψη Ελληνικής γραφής την καθιστά απαγορευτική.-

 39. gpalouk says:

  30 international keyboards supported: … Icelandic …????
  Δηλαδή η αγορά των 300.000 κατοίκων της Ισλανδίας είναι πιο σημαντική από της Ελλάδας?? Εντάξει, το καταλαβαίνω ότι εκεί, στη μοναξιά κόβεις φλέβες και θες ένα gadget να περάσεις την ώρα σου αλλά…:-)

 40. Kostas says:

  Filaraki den mas apokalypses kapoio mystiko, afta einai gnwsta oloi oi iphone users pistevo kseroume poly kala ti agorasame kai afto plirosame.. ama den sou aresei mhn to perneis 🙂 (peri oreksews kolokythopita!)

 41. jimaras says:

  το τι ειχαμε και τι δεν ειχαμε ειναι μια αλλη ιστορια!!!!και ρευμα δεν ειχαμε πτιν 100 χρονια και ζουσαμε!το θεμα ειναι τι εχουμε τωρα και με τι ζουμε τωρα!!!!!ελεος!!!οσο για φοβερη και τρομερη nokia επρεπε να βγαλει η apple κινητο με touch screen για να βγαλει το 8xxx και να τρεξει να αγορασει το symbian!!!ελεος!!!!το λειτουργικο windows η windows mobile ειναι για γελια η για τα πανηγυρια!!!!!αν δεν εχεις δουλεψει macintosh δεν μπορεις να καταλαβεις την διαφορα με τιποτα!!!μας εχουν πρηξει με τις δωρεαν εφαρμογες στο symbian η win mobile που δεν δουλευουν που κρασαρουν που που που!!!!!ε δεν τις θελω πια!!!τις βαρεθηκα!!!προτιμω να πληρωνω και να κανω την δουλεια μου!ετσι απλα!!!

 42. kinson says:

  Αν το bluetooth είναι τόσο ξεπερασμένο πρότυπο ασύρματης δικτύωσης, τότε γιατί η Apple εξακολουθεί να το προσφέρει ακόμα και στο καινούριο MacBook; Και προσέξτε, δεν το κατάργησε από το iphone απλά δεν επιτρέπει την ανταλλαγή data και στερεοφωνικά ακουστικά. Δεν ξέρω αν είναι και η καλύτερη ιδέα από πλευράς ενέργειας και ευχρηστίας να δημιουργείς ad-hoc ασύρματη σύνδεση για να στείλεις μια φωτογραφία 100 kb…

 43. Spiros says:

  Ένας φίλος μου που πήγε να στείλει με bluetooth κάτι του κόλλησε και το μόνο που είχε να κάνει είναι να βγάλει την μπαταρία του κινητού.Αν στο iphone γινόταν αυτό τι θα κάναμε??

 44. Aris says:

  Μπορει καποιοσ να μου πει αν το iphone μπορο να το σινδεσο στο laptop μου και να εχω Internet? Αν ναι,πως?
  Ευχαριστω προκαταβολικα…

 45. Panos says:

  Mporeis na to syndeseis me to laptop sou kai na kaneis share to internet MONO ama to kaneis jailbreak. Yparxei h diadikasia se polla site. Episeis to internet sharing paizei mono apo wifi (kanenas logos gia bluetooth h cable). Auta.

  Merika links:
  http://lifehacker.com/software/feature/use-your-iphones-internet-connection-on-your-laptop-327066.php
  http://blog.timolthof.com/true-modem-iphone-internet-sharing/

  Epi plhromh efarmogh pou aplopiei ta pragmata (panta se jailbroken iphone kai epi plhromh 9.99$)
  http://www.iphonemodem.com/

 46. andy ;) says:

  xm
  na symplirwsw omws oti t alla kinita antegrapsan tin EMFANISI afou einai 1000000000000000000000000000 fores kalytera apo to iPhone

  px Samsung Omnia 😉 theiko 😀

 47. lina says:

  mporw na kanw sas parakalw thn asxeth alla aplh erwthsh mhpws k kserete?

  epese to i phone sth thalassa.. de me noiazei gia to idio to cell oso gia ta thlefwna pou eixa mesa.. oute h vodafon oute h rainbow mporoun na me vohthsoun.. k twra ti kanw???

 48. dali13gr says:

  Άμα έπεσε στη θάλασσα και δεν ανοίγει καν, απλά ξεχνάς τις επαφές σου. Δεν υπάρχει τρόπος ανάκτησης.

 49. suicico says:

  Σωστα … αν και εχεις μια ακομη ελπιδα απο τον υπολογιστη σου .. και το τελευταιο backup του iPhone

 50. PCMagas91 says:

  Ίσως έχεις δίκιο αλλά ΜΟΝΟ σε γενική άποψη…
  Mε ένα Jailbreak που πλέον είναι μόνο 15 λεπτά διαδικασία από εναν υπολογιστή έχεις τα πάντα στο κινητό…

  Multitasking
  GPS χωρίς χρέωση με όλους τους χάρτες, ότι θέλεις ακόμα και PDF Reader και Office βάζεις (φυσικά με εφαρμογές)

  Python, Java , Flash Player μπορείς να βάλεις με εφαρμογή τρίτου και υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές Open Source, ακόμα και VOIP πιο εύκολα από όλα τα άλλα κινητά… Φαντάσου να εγκαταστείς ένα Skype και να κάνεις κλήσεις πολύ εύκολα, WiFi Router και Modem γίνεται με μια εφαρμογή πολύ εύκολα, εγώ ένα Search στο appoulo.us έκανα και έβρισκα τα πάντα με την μια..

  Bluetooth και ανταλλαγή αρχείων γίνεται πολύ εύκολα με ένα απλό πρόγραμα που λέγεται FileShare και στέλνει και με WiFi ταχύτητες αν θέλεις πιο γρήγορα, οπότε ακόμα καλύτερα από τα αλλα κινητά…

  επίσης
  Ελληνικό μενού
  Ταχύτητα πλοήγησης
  Προβλήματα
  MMS
  Διορθώνονται με το τελευταίο Firmware… (με την 3.0 αλλά τώρα έχει βγεί η 3.1.2)

  Οπότε μόνο για το βίντεο έχεις δίκιο, αλλά υπάρχει πρόγραμμα και γράφει σε 388×252 pixel περίπου αλλά όχι τόσο καλά και για την μέτρια ανάλυση της κάμερας, αλλά συνεχίζει να είναι αντίπαλος με κάποια PDA που έχουν πολύ μέτρια κάμερα.. όλα τα άλλα έχουν διορθωθεί και με λίγο ψάξιμο τα έχεις όλα χωρίς κανένα πρόβλημα

  Μην το συγκρίνεις με Nokia αλλο τα Nokia, έχουν το βαρετό Symbian OS και επίσης για να μπορέσεις να βάλεις κάποιες εφαρμογές πρέπει να μπλέκεις με Sing και τέτοια… Και επίσης γραφικά στα παιχνίδια σαν PSP δεν θα δείς σχεδόν ποτέ σε Nokia και άλλα κινητά, ίσως ελάχιστα..

  Επίσης παίζει 720p Video χάρη στον επεξεργαστή του…
  Έχει 412MHz CPU αλλά υποβαθμισμένο από τα 620ΜΗz, και αρκετή RAM..

  Μην συγκρίνεις το 7650 που είχε χάλια μνήμη και δεν χωρούσε τίποτα και επίσης η RAM του ήταν για τα γέλια…

  Οπότε……..

  Εγώ κάτοχος του N82 άλλαξα το κινητό και έμεινα πολύ ευχαρηστιμένος με το iPhone διότι έχει διπλάσια RAΜ και έχει πολλές δυνατότητες..

 51. suicico says:

  Ναι έχεις δίκιο σε αυτά που λες αλλά το ποστ έχει 1 έτος που έχει γραφτεί 😉

Leave a Reply

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!