.
Το αμφισβητούμενο Air, στην τρίτη αισίως γενιά του, δείχνει πιο ώριμο από ποτέ, ενώ η τιμή του μοιάζει πλέον πιο προσγειωμένη. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα πράγματα…
.
.
.
Το MacBook Air από τότε που παρουσιάστηκε ήταν πάντοτε ένα μηχάνημα που απαιτούσε συμβιβασμούς από τον ιδιοκτήτη του. Μικρό, λεπτό, ελαφρύ και sexy, αλλά ακριβό, αργό και χωρίς επεκτασιμότητα, έβαζε τους υποψήφιους αγοραστές σε δίλημμα σχετικά με το αν αξίζει ή όχι τόση φασαρία. Στην τρίτη -αισίως γενιά του- έχει γίνει πλέον πιο προσιτό (αν και απέχει από το να χαρακτηριστεί προσιτό με απόλυτα κριτήρια), ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει βελτιωθεί και η απόδοσή του.
.
.
Γενικά – Σχεδίαση
Το μοντέλο που θα εξετάσουμε εδώ είναι το κορυφαίο της τρέχουσας σειράς. Core 2 Duo στα 2.13GHZ, 2GB RAM DDR3, 128GB Solid State Drive και φυσικά το chipset της Nvidia που συνοδεύει εδώ και ένα περίπου χρόνο όλα τα MacBook, με τον ενσωματωμένο ελεγκτή γραφικών 9400M.
.
Σχεδιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που παρουσιάστηκε, πριν από σχεδόν 2 χρόνια, εκτός από την αντικατάσταση της micro-dvi με τη νέα θύρα mini-displayport που έχει καθιερώσει η Apple στα MacBooks. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούμε να έχουμε μόνο μια διαθέσιμη θύρα usb και τίποτε άλλο, αν και πλέον δίνεται δωρεάν ο αντάπτορας που μετατρέπει τη usb σε ethernet. Οι θύρες μάλιστα βρίσκονται μέσα σε ένα -πολύ στενό-
πορτάκι στα δεξιά του Air (αντίθετα με οποιοδήποτε άλλο MacBook), κάνοντας τη χρήση ορισμένων usb συσκευών με πιο μεγάλες διαστάσεις (usb modems πχ) αδύνατη χωρίς να μεσολαβήσει κάποιο hub. Φυσικά, παραμένει το λεπτότερο laptop της αγοράς, κάνοντας χρήση της unibody τεχνολογίας της Apple. Υπενθυμίζουμε ότι είναι “σφραγισμένο”, δηλαδή δεν ανοίγει για να αντικατασταθεί κάποιο εξάρτημα, μνήμη, δίσκος ή μπαταρία.
.
.
.
.
.
.
Χρυσός Δίσκος 🙂
.
Στον τομέα του hardware, ο επεξεργαστής είναι ένας Core 2 Duo, αλλά ανήκει στη σειρά SL αντί για τη σειρά P που συναντάμε στα υπόλοιπα MacBooks. Αυτό σημαίνει ότι είναι μικρότερος σε επιφάνεια από τους υπόλοπους της σειράς, κάτι που όπως θα δούμε παρακάτω επηρεάζει και τη θερμική συμπεριφορά του Air. Κατά τα άλλα, έρχεται με 2GB RAM DDR3 (κολλημένη στη μητρική), ένα δίσκο SSD 128GB 1.8” και με τη γνωστή πλέον GeForce 9400M της Nvidia. Πρακτικά, ο δίσκος κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Τελειώνοντας με το setup του Snow Leopard και με την εγκατάσταση μερικών apps που χρησιμοποιώ, το Air κάνει boot σε λιγότερο από 25 δευτερόλεπτα (!), τιμή αν μη τι άλλο εντυπωσιακή. Οι εφαρμογές επίσης ανοίγουν ταχύτατα και γενικά, όπου συμμετέχει ο δίσκος είναι εμφανές ότι το Air εντυπωσιάζει. Αναμφίβολα, οι SSD είναι η τεχνολογία του μέλλοντος.
.
.
Επιδόσεις
Περνώντας στις υπόλοιπες επιδόσεις, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ευχάριστα. Ο συνδυασμός cpu+chipset, παρότι πολύ παρόμοιος με άλλα MacBooks, δείχνει να μη μπορεί να ανταπεξέλθει το ίδιο εύκολα στα καθήκοντά του. Ακόμα και μερικά high-def videos στο YouTube φέρνουν το μηχάνημα στα όριά του, με τον επεξεργαστή να φλερτάρει συχνά με τους 70 βαθμούς κελσίου, ενώ παράλληλα ο ανεμιστήρας δουλεύει στις υψηλοτερες δυνατές στροφές (6200) προκειμένου
να βοηθήσει στην καλύτερη ψύξη. Θεωρητικά, το Air είναι ελαφρώς πιο γρήγορο από το unibody MacBook μου (2.0GHz), αλλά στην πράξη είναι αισθητά πιο αργό. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα high-def videos του YouTube, αφού η εικόνα κολλάει συνεχώς. Δεν ξέρω αν οφείλεται στο software (ίσως χρειάζεται κάποιο firmware update ή κάποιο update του Snow Leopard), αλλά γεγονός είναι ότι το Air είναι αργό, ακόμα και σε αυτή την κορυφαία έκδοσή του.
.
Παράλληλα, είναι προφανές ότι το σύστημα ψύξης δεν είναι επαρκές. Αφενός ο σχεδιασμός του είναι λάθος, με τις γρίλιες εξαερισμού να είναι στο κάτω μέρος του laptop (αντί για το πίσω που τις έχουν τα υπόλοιπα MacBooks), αφετέρου η ψύκτρα που έχει χρησιμοποιηθεί είναι υπερβολικά λεπτή και δεν μπορεί να απάγει ικανοποιητικά τη θερμοκρασία. Περισσότερα περί θερμικής συμπεριφοράς σε επόμενο post.
.
.
Οθόνη
.
Η οθόνη είναι θεωρητικά όμοια με αυτή των unibody MacBooks, δηλαδή LED ανάλυσης 1280×800. Στην πράξη όμως, φαίνεται να μην έχει ίδια χρωματική απόδοση, αλλά και να μην έχει την ίδια ομοιογένεια (άλλο χρώμα / φωτεινότητα στον κέντρο και άλλο στις άκρες). Πράγματι, με λίγο ψάξιμο βρήκα ότι οι οθόνες των MacBooks αποδίδουν βάθος χρώματος 24bit ενώ του Air μόλις 18bit.
.
.
Πληκτρολόγιο – TrackPad
.
.
To Air εφοδιάζεται με το γνωστό backlit chicklet keyboard της Apple, το οποίο είναι όμοιο με τα υπόλοιπα MacBooks, δηλαδή άψογο, εδώ δεν έχουν γίνει συμβιβασμοί. Το TrackPad όμως, δεν είναι το καινούριο glass που έχουν τα υπόλοιπα. Είναι το παλαιότερο, με πλήκτρο στο κάτω μέρος του, πράγμα που κακοφαίνεται σε όποιον έχει συνηθίσει σε glass-trackpad. Ναι μεν υποστηρίζει multitouch, αλλά το ότι δεν πατιέται το ίδιο το pad στερεί πόντους από τη λειτουργικότητα του. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα laptops της αγοράς.
.
.
Μπαταρία – Συμπέρασμα
Η μπαταρία επαρκεί για περίπου 3 ώρες μικτής χρήσης, αλλά με πιο βαριές εργασίες (flash, high-def video) μπορεί να πέσει ακόμα και στις 2 ώρες. Παρόλα αυτά θεωρείται ικανοποιητική για τις διαστάσεις του Air, αν και είναι πρόβλημα το ότι δεν αντικαθίσταται.
.
Τελικά, το Air εξακολουθεί να είναι μια ξεχωριστή πρόταση, αλλά απαιτεί και πάλι πολλούς συμβιβασμούς από τον χρήστη. Μάλλον απευθύνεται σε μια ειδική κατηγορία χρηστών, που εκτιμούν τη φορητότητα όσο τίποτε άλλο και έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν ορισμένες χτυπητές αδυναμίες του μοντέλου. Για όλους τους υπόλοιπους όμως, το Air πωλείται σε μια τιμή που βρίσκεται πολύ κοντά στα Pro μοντέλα με πολύ καλύτερες επιδόσεις, αν και σαφώς λιγότερο φορητά.
.
.
Update: Όπως πολύ σωστά επισήμανε και ο φίλος Άκης στα σχόλια, η αδυναμία του Air να παίξει high-def video από το YouTube δεν οφείλεται τόσο στην έλλειψη ισχύος, όσο στην υλοποίηση του flash στο OSX από την Adobe. Μπορεί να πρόκειται και για κάποιο bug που αφορά στο Snow Leopard όταν αυτό εγκατασταθεί σε κάποιο Air, δεν είμαι σίγουρος. Πάντως μια εύκολη λύση που βρήκα είναι να ανοίξουμε το video που θέλουμε με τον Seamonkey, καθώς με αυτό το browser το YouTube λειτουργεί άψογα. Αν κάποιος ξέρει περισσότερες λεπτομέρειες ας μας διαφωτίσει!
Πολύ ωραίο το guide σε ευχαριστούμε! 🙂
Κολλήματα μπορεί να μην έχω στο 8 core Mac Pro σε ότι αφορά το flash HD αλλά το επίπεδα των 2 cpu είναι απαράδεκτα. Γιατί δεν γίνεται να παίζεις 3-4 βίντεο HD μέσω quicktime και όλα τέλεια και στο flash να σκαλώνεις. Άρα δεν φταίει και 100% το Macbook Air σε ότι αφορά το flash.
Φταίει η … η Αδοβη.
Για αυτό ο HTTP LIVE KAI ΞΕΡΩ ΨΩΜΙ ΒΙΝΤΕΟ ΧΩΡΙΣ PLUG IN.
http://iphone.akamai.com/snowleopard
ΥΓ: Δοκιμάστε και μέσω Mobile Safari.
Φίλε Άκη έχεις απόλυτο δίκιο, είχα μάλιστα σκοπό να κάνω update post το απόγευμα αλλά με πρόλαβες!
και εγώ το ίδιο πρόβλημα έχω με το air , δέν είναι θέμα τόσο δυνατοτήτων ειναι καθαρά πιστεύω θέμα flash , πιστεϋω στα snow leopard με την επόμενη αναβάθμιση του flash να διορθωθεί το πρόβλημα επιτέλους,πάντως το imac 24-το mac book pro 2,4 , και το mac pro που έχω δεν είχαν ποτέ κανένα πρόβλημα.
Συμφωνώ, κι εγώ σε αλλά μηχανήματα δεν είχα αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα πάντως. Η Abode βέβαια έχει προ των πυλών το flash 10.1 με hardware acceration από την κάρτα γραφικών. Για να δούμε…