Όσοι από εσας γραφουν αρκετές ώρες στον υπολογιστή θα χαρούν να μάθουν ότι υπάρχουν και μερικοί ακόμη τρόποι για να βελτιώσετε την ταχύτητα σας.
Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην ταχύτητα του καθένα μας στην πληκτρολόγηση αλλά περισσότερο στην επεξεργασία κειμένου καθώς το γράφουμε, όπως το να επιλέξουμε μια ολόκληρη λέξη με το πληκτρολόγιο και χωρίς την βοήθεια του ποντικιού, ή να μεταφέρουμε τον δρομέα μας στην αρχή της γραμμής μας .
Στην συνέχεια μπορείτε να βρείτε μερικά shortcuts που σίγουρα θα κάνουν την ζωή σας ευκολότερη και κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζατε την ύπαρξη τους .
- Ctrl + A , μεταφέρει τον δρομέα μας στην αρχή της παραγράφου που βρισκόμαστε .
- Ctrl + E , μεταφέρει τον δρομέα μας στο τέλος της παραγράφου που βρισκόμαστε .
- Ctrl + D , διαγράφει το γράμμα που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του δρομέα μας (όπως κάνουμε με το πλήκτρο delete)
- Ctrl + K , διαγράφει όλους τους χαρακτήρες που βρίσκονται δεξιά από τον δρομέα μας, μέχρι το τέλος της γραμμής .
- Alt + Backspace , διαγράφει την λέξη που βρίσκεται αριστερά από τον δρομέα μας
- Ctrl + F ή B , μεταφέρει τον δρομέα μπροστά ή πίσω στην γραμμή μας
- Ctrl + N ή P, μεταφέρει τον δρομέα μια γραμμή πάνω ή κάτω
.Αυτα τα shortcuts “παίζουν” μόνο σε cocoa εφαρμογές και μόνο με το αγγλικό πληκτρολόγιο. (επίσης εάν δουλεύετε command line θα σας βολέψουν)
τι καθόλου σε ελληνικά? just tested it και είμαι σε Mountain Lion, το alt+backspace works like a charm! 😀
Μια μικρή διευκρίνιση, αν μου επιτρέπεται. Το Ctrl-E μεταφέρει τον κέρσορα στο τέλος της γραμμής, όχι της παραγράφου. Το τέλος της παραγράφου ορίζεται με Hard ή Carriage Return, η αλλαγή γραμμής μπορεί να γίνει και με Soft Return (Shift-Enter). Ένας κειμενογράφος εισάγει αυτόματα αυτές τις αλλαγές γραμμής. Αν όμως δεν υπήρχε αυτός ο αυτοματισμός και ήμασταν στον nano (ο οποίος είναι text editor και όχι word processor), η γραμμή θα συνέχιζε επ’ άπειρο. Όπως με τις γραφομηχανές δηλαδή, όπου έπρεπε να αλλάξεις χειροκίνητα τη γραμμή μόλις άκουγες το προειδοποιητικό “ντινγκ”.
Αυτά.
DING!!! 😀 =D
Μη γελάς καθόλου. Ήταν η πρώτη μου εμπειρία με πληκτρολόγιο, μερικά χρόνια πριν αποκτήσω Mac.
κλαβιέ Γεώργιε
Ανοίγεις μεγάλο θέμα σημασιολογίας, διότι οι Γάλλοι τα βάζουν όλα μαζί, οι Γερμανοί μιλάνε μόνο για τα πιάνα και οι Έλληνες μιλάνε για τα πληκτροφόρα εκτός των πιάνων.
Πάντως, my statement remains true. Το πρώτο “κλαβιέ” ήταν αυτό της γραφομηχανής. Δυο ή τρία χρόνια πριν το ασπρόμαυρο μουσικό.
Το QWERTY δε, είχε έρθει νωρίτερα, αλλά είναι άλλη ιστορία. 🙂