Τα περισσότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στους υπολογιστές έχουν να κάνουν με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στον υπολογιστή.
Το Mac Fan Control είναι μια (ακόμη) εφαρμογή που μας επιτρέπει να ανεβάσουμε τις στροφές από τα ανεμηστηράκια που υπάρχουν μέσα στον υπολογιστή μας ώστε να μην ανεβάζει τόσο πολύ την θερμοκρασία του.
Όσο καλές και να είναι όμως αυτές οι εφαρμογές θα πρέπει να δίνουμε βάση σε ότι κάνουμε, για να αποφύγουμε κάποια ζημιά από εσφαλμένη επιλογή.
Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή από εδώ, φυσικά δωρεάν.
Έθιξες μεγάλο θέμα, αυτό με τις αυξημένες θερμοκρασίες. Έχω μετανιώσει πολύ για την αγορά makbook pro mid 2014 δίνοντας 2.700€ και με απλά πράγματα ανεβάζει 100 βαθμούς θερμοκρασία…
Δυστυχώς ούτε αυτά τα προγράμματα βοηθάνε ιδιαίτερα να λυθεί το πρόβλημα…
Και το χειρότερο ότι από τα επίσημα labs εδώ στην Αθήνα να μου λένε ότι είναι φυσιολογικό
Φιλε ChisM. Σου σβήνει; Περουσιαζει καποιες δυσλειτουργιες;
Οχι δεν σβήνει. Απλά ανεβάζει 100 βαθμούς θερμοκρασία. Το κάνει σε απλά πράγματα πχ Skype, μεταφορά φωτογραφιών απο το κινητό με iPhoto στο Mac …
Στην istorm μου είπαν ότι πέρασε όλα τα τεστ κ ειναι φυσιολογικό. Ότι νάνε δηλαδή. Η ειναι μια γενική αστοχία που δεν μπορει να γίνει κάτι ή δεν μπορούν να βρουν τι φταίει. Εάν είχα PC θα έβαζα extra πάστα στον επεξεργαστή.
… Σε ευχαριστώ Babi για το ενδιαφέρον.
Καλημέρα. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω τι σε πειράζει εφόσον ανεβάζει θερμοκρασία. Αν δουλευει καλά και δεν κρασάρει είναι μια χαρά. Δες το θετικά. Μπορεί να ψήνεις και κανα καφέ πάνω του 🙂
To MBP σου πολύ πιθανόν να ανεβάζει θερμοκρασία λόγω της χρήσης της Nvidia κάρτας. Κατεβασε το gfxCardStatus 2.4 και όταν δεν χρειάζεσαι λεπτομερή γραφικά, απλά ρύθμισε το να χρησιμοποιεί την Integrated καρτα. Τοτε δεν θα σου ανεβάζει. Εγώ το Mac Fan Control δεν τον έχω κατεβάσει. Ισως να είναι καλό. Αλλά έχω το smcFanControl με το οποίο ρυθμίζω την ταχύτητα τον fans.
Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές… Είναι ενοχλητικό για απλά πράγματα να ακούς να δουλεύουν σαν τρελά τα ανεμιστηράκια. Από οτι έχω διαβάσει έχει πολύς κόσμος το πρόβλημα…
το θεωρώ αστοχία να μην μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο καλό μηχάνημα με ένα τόσο καλό λειτουργικό την κάρτα γραφικών…
σε ευχαριστώ και πάλι…
Γενικά όλα τα Unibody quad-cores έχουν πρόβλημα με τις θερμοκρασίες. Λίγο το λεπτό σασί, το αλουμίνιο, οι μικροί ανεμιστήρες, οι επεξεργαστές με TDP 45w, ε δε θέλει πολύ να γίνει η ζημιά. H Intel δίνει σαν ανεκτό όριο λειτουργίας των QM τους 105 βαθμούς (!) και, μεταξύ μας, και στους 120 να λειτουργούσε δε νομίζω να υπήρχε κάποιο θέμα μακροζωίας, γενικά οι επεξεργαστές δεν καίγονται αν δεν γίνει κάποιο σοβαρό overvoltage, το πολύ πολύ να έσβηνε.
Παρόλα αυτά, είναι απολύτως κατανοητό κάποιος να θέλει όταν δίνει 2000+ για ένα notebook να μην βράζει και να μην κάνει σαν φορτηγό. Αλλά είπαμε, πάντα με την Apple “function follows form”. H λύση θα ήταν η Intel να φτιάξει quad-cores με TDP κάτω από 35w. Απορώ πως γίνεται ο desktop 4765T να είναι 35w ενώ όλοι οι mobile HQ να είναι 47w! Βέβαια είναι και πιο γρήγοροι, είναι η αλήθεια και επίσης είναι πιο εύκολη η απαγωγή θερμότητας από ένα desktop μηχάνημα, αλλά κάτι πρέπει να γίνει πάντως!
Νομίζω Άρη, η τοποθέτησή σου είναι πολύ σωστή.
Πιστεύεις ότι αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με αναβάθμιση λογισμικού (καλύτερη διαχείριση πόρων) ή δεν υπάρχει σωτηρία?
Επίσης όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Babis με το πρόγραμμα που αναφέρει για την κάρτα γραφικών, διαπίστωσα ότι όντως αυτή, κατά κύριο λόγο ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας.
Βέβαια με την λογική αυτή, ακυρώνει το upgrade στο high end μοντέλο και φυσικά τα σχεδόν 2700€ που πλήρωσα (αφού το να την χρησιμοποιώ δημιουργεί θέμα με την θερμοκρασία)
Δε νομίζω ότι είναι ακριβώς έτσι. Η dedicated κάρτα γραφικών ίσως βοηθάει, γιατί είναι ένα τσιπ “μακριά” από τον επεξεργαστή, οπότε η θερμότητα μοιράζεται σε 2 σημεία αντί για ένα. Εξάλλου, όταν χρησιμοποιούνται εκείνα τα γραφικά, τότε τα on board γραφικά του επεξεργαστή είναι σε αδράνεια – άρα ένα κομμάτι του παράγει λιγότερη θερμότητα. Βέβαια, αν πχ φορτώνεις ένα παιχνίδι, τότε και η κάρτα ζορίζεται αλλά και ο επεξεργαστής οπότε μοιραία οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν παντού. Αλλά ας μη γελιόμαστε, όλα μαζί σε τόσε λεπτό σασί, όσο μακριά και αν είναι μεταξύ τους, όσο να ναι συνολικά ανεβαίνει όλη η θερμοκρασία στο εσωτερικό του συστήματος…
Επειδή από το 2008 μέχρι τώρα έχω αλλάξει 3 Pro Unibody (τότε dual core, τώρα quad), το συμπέρασμά μου είναι ότι δεν υπάρχει λύση με αυτό το σασί και αυτούς τους επεξεργαστές. Όταν το ζορίζεις θα δουλεύει με υψηλή θερμοκρασία και θόρυβο. Επίσης, αν τυχόν βγει quad core στο μέλλον με μικρότερο TDP, πάλι δε θα διορθωθεί το πρόβλημα, γιατί απλούστατα η Apple θα το χρησιμοποιήσει για να φτιάξει πιο λεπτό σασί = πιο λεπτή ψύκτρα και ασφαλώς όχι ίδιο σασί με παχύτερη ψύκτρα.
That said, εμένα πάντως τέτοιες θερμοκρασίες εμφανίζει μόνο όταν πχ συμπιέζω βίντεο. Ποτέ σε καθημερινή χρήση η CPU δεν ξεπερνάει το 15-25%. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας QM ή HQ είναι overkill για web surfing και απλές εργασίες. Το flash βέβαια είναι άλλο καπέλο, τα έχουμε ξαναπεί…
Ποιες ειναι οι σωστές/λογικές θερμοκρασίες που πρέπει να έχει ένα μηχάνημα?
Έχω ενα Mac Mini (mid 2010) το οποίο το άνοιξα για να περάσω SSD σκληρό κ καταλάθος έσπασα τον έναν αισθητήρα θερμοκρασίας (αυτόν του σκληρού δίσκου). Το έψαξα λίγο και είδα διάφορα threads με το ίδιο πρόβλημα, γενικά αν αποσυνδέσεις τον αισθητήρα, σπάζει μόνο που πας να τον ξεκουμπώσεις…
Τώρα ελέγχο χειροκίνητα την θερμοκρασία αλλά δεν ξέρω ποιες πρέπει να είναι οι θερμοκρασίες που πρέπει να έχει.
κι εγω εχω το ιδιο mac δεν εχει προβλημα ο αισθητηρασ αλλα το κατεβασα αλλα κι εγω θελω να μαθω οι φυσιολογηκεσ θερμοκασιεσ