Πολλοί από εμάς έχουμε πλέον Jailbroken το iPhone μας, ειδικά αν έρχεστε από την εποχή του 1ου iPhone που πλέον ονομάζεται “2G” που για να παίξει με τα Ελληνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπρεπε να είναι με Jailbreak για να παίξει το Unlock στον πάροχο. Αααα, παλιές καλές εποχές, τώρα όλοι το παίζουν μούρη “εγώ δεν κάνω Jailbreak γιατί μου αρέσει καθαρό”, αλλά θέλουν, μόνο που έχουν τρομάξει με τις πολλές αλλαγές και προγράμματα (βλέπε threads σε γνωστό site που γεμίζουν 50 σελίδες με τις ίδιες ερωτήσεις), και απλά δεν κάνουν το βήμα. Δεν τους παρεξηγώ, τι να κάνουμε άλλοι παίρνουν ρίσκα άλλοι όχι..
Τώρα πίσω στο θέμα μας..
Κάθε μεγάλη αλλαγή σε Firmware που κάνει η “μαμά” Apple μας φέρνει αρκετές φορές σε πολύ δύσκολη θέση. Να δώσω ένα παράδειγμα η μετάβαση από την 3.x σε 4.x του νέου πλέον λειτουργικού με όνομα “iOS” και όχι “iPhoneOS” γιατί τρέχει και σε άλλες συσκευές (βλέπε iPad, iPod Touch), αυτή λοιπόν η μετάβαση μπορεί να είναι επίπονη. Όλοι λένε καλό θα ήταν να διαλέξεις μετά το Restore να το setάρεις ως νέα συσκευή κλπ κλπ. Οι περισσότεροι όμως ξεχνούν να κάνουν Sync, όχι backup μόνο αλλά και Sync ναι υπάρχουν και αυτοί, κι έτσι όταν φτάσουν στο Restore δεν έχουν επιλέξει να τραβήξουν σε κάποιο τοπικό πρόγραμμα τις επαφές τους (βλέπε Address Book σε Win/Mac) ή το Ημερολόγιό τους (βλέπε MS Outlook σε Win ή iCal σε Mac). Τώρα θα μου πεις αυτά είναι οκ, τα σώζουμε. Εντάξει θα πω κι εγώ “μπράβο” σας.. Τα SMS ? Άλλες ρυθμίσεις που έχετε κάνει στην συσκευή ? Αυτά άντε γειά ?
Εδώ λοιπόν έρχονται μερικά βήματα που όμως χρειάζονται λίγη περισσότερη γνώση πάνω στην αγαπημένη μας απαιτητική συσκευή.. θέλουμε οπωσδήποτε να είναι Jailbroken με το Cydia περασμένο (κατά προτίμηση όχι το Rock) και εγκατεστημένο το πακέτο OpenSSH και ότι ζητήσει με αυτό ως εξαρτήσεις. Εδώ λοιπόν θα χρειαστεί λίγο χέρι η υπόθεση, και όταν λέμε χέρι μιλάμε για Shell Commands σε περιβάλλον SSH Terminal. Μπορείτε επίσης να αντιγράψετε μερικό, αλλά συγκεκριμένο, περιεχόμενο από το iPhone, όπως τα SMS, και να τα περάσετε στο φρέσκο-set-αρισμένο σας Firmware εκεί που ήταν πριν αλλάζοντας μόνο μερικά permissions. Ας περάσουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες για να έχουμε τα πάντα ασφαλή και σίγουρα στο νέο μας τηλέφωνο.
1. Sync με το iTunes.
Έτσι θα σωθούν όλα τα προγράμματα/εφαρμογές από το AppStore και τα Stock σε επίπεδο πληροφοριών τους, σημειώσεις, game saves, logins κλπ. Εάν, δεν πρόκειται να επανέρθετε όμως από backup και πάτε για φρέσκο-set-αρισμένο iPhone τότε απλά δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό. Βέβαια καλό θα είναι να έχετε ένα backup τέτοιου είδους στην άκρη και μετά (μόνο σε Mac) με το πρόγραμμα “iPhone Backup Extractor” να εξάγετε μερικές ή όλες (με λίγο κόπο) τις πληροφορίες που χρειάζεστε!.
2. Αντιγράψτε στον Υπολογιστή σας Φωτογραφίες/Βίντεο χρησιμοποιώντας σύνδεση USB.
Εάν κάτι σας συνέβει και δεν μπορείτε να προσπελάσετε τις φωτογραφίες σας από το iPhone, όπως έχει συμβεί σε πολλούς, ακόμα και μέσω του USB, μπορείτε να πλοηγηθείτε στον φάκελο /private/var/mobile/Media/DCIM/ και χειροκίνητα να τις κατεβάσετε μέσω SSH ασύρματα. Προσοχή, αν έχετε πάρα πολλές φωτογραφίες και βίντεο, μπορεί μέσω ασύρματου να διαρκέσει αρκετή ώρα η αντιγραφή στον υπολογιστή σας.
3. Κρατήστε screenshot κάθε σελίδα του SpringBoard σας.
Επίσης κρατήστε screenshot και από τις ρυθμίσεις του WinterBoard και των Ρυθμίσεων εκεί που είναι η λίστα των Jailbroken προσθήκων, ώστε να γνωρίζετε τι είχατε βάλει μέσα (π.χ. Ρυθμίσεις Activator κλπ.)
4. Ανοίξτε το Cydia και σημειώστε ή τραβήξτε πάλι screenshots οτιδήποτε θα βρείτε στο μενού Manage > Packages που είναι και ότι έχει περαστεί στην συσκευή σας μετά το Jailbreak.
.
Τώρα τα παρακάτω δεν θα χρειαστεί να τα κάνετε αν έχετε ένα synched backup αλλά εδώ μιλάμε για περιπτώσεις που π.χ. το synched backup αναφέρει κάπου εσφαλμένα και δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ή αν δεν έχετε κρατήσει καθόλου backup. Για πάμε παρακάτω..
.
5. Backup τα Voice Memos: χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Media/Recordings , εάν θέλετε να τα επαναφέρετε στο νέο, βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει και το αρχείο Recordings.db.
6. Backup των Επαφών (Contacts): χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/AddressBook/AddressBook.sqlitedb και τις εικόνες/φωτογραφίες των επαφών σας στον ίδιο φάκελο το αρχείο: AddressBookImages.sqlitedb
7. Backup του Ημερολογίου (Calendar): χειροκίνητα μέσω SSH από/private/var/mobile/Library/Calendar/Calendar.sqlitedb
8. Backup Ιστορικού Κλήσεων (Call History): χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/CallHistory/call_history.db
9. Backup Αυτόματες Διορθώσεις κατά την Γραφή & Λεξιλόγιο (Keyboard Auto-Corrections): χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/ Keyboard/user_autocorrections.plist και user_dictionary.plist . Μπορείτε επίσης να αντιγράψετε το αρχείο dynamic-text.dat . Φαίνεται να χρησιμοποιείται για φράσεις λέξεων που χρησιμοποιείτε όταν πληκτρολογείτε και το iPhone τις προσαρμόζει στα μέτρα σας στην προσπάθεια να μαντέψει τι πάτε να γράψετε!
10. Backup Χαρτών (Maps), Αγαπημένων/Σελιδοδίκτες (Bookmarks), Πλοηγήσεις (Directions) και Ιστορικό (History): χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/ Maps/Bookmarks.plist, Directions.plist & History.plist
11. Backup των Σημειώσεων (Notes): χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/Notes/notes.db & notes.idx
12. Backup των Safari Bookmarks, Ιστορικό Πλοήγησης (History) & Τελευταία Κατάσταση (Last State): χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/ Safari/Bookmarks.plist, History.plist & SuspendState.plist
13. Backup των Μηνυμάτων SMS (Text Messages): χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/SMS/sms.db
14. Αν είχαμε στην Ελλάδα Voicemail θα κάνατε το παρακάτω..
Backup των Voicemail Messages: χειροκίνητα μέσω SSH από /private/var/mobile/Library/Voicemail/voicemail.db και ότι άλλα αρχεία τελειώνουν με κατάληξη .amr
15. Backup των WebClips (bookmarked σελίδες που έχετε προσθέσει στην home screen σας): /private/var/mobile/Library/ WebClips/(όλοι οι φάκελοι που τελειώνουν με .webclip)
16. Backup Πληροφοριών AppStore: μερικές εφαρμογές του App Store αποθηκεύουν πληροφορίες που μπορεί να χρειάζεστε. Για παράδειγμα, λίστες todo, λογαριασμούς twitter, κλπ. Πρέπει να τσεκάρετε κάθε φάκελο που θα βρείτε στην τοποθεσία /private/var/mobile/Applications . Μερικές φορές είναι και θέμα τύχης να πετύχεις τον φάκελο που ψάχνεις γιατί είναι ονομασμένοι με νούμερα και χαρακτήρες σε τυχαία σειρά. Πάντως κάθε εφαρμογή μέσα τις έχει έναν φάκελο Documents, εκεί βρίσκονται όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται να κρατήσετε (αυτό ονομάζεται app sandbox και να λέμε και κανέναν όρο). Υπάρχει περίπτωση μερικές εφαρμογές να μην έχουν το “Documents” μέσα τους αλλά κάτι άλλο. Εκεί είναι στην κρίση σας να βγάλετε άκρη ποιο να κρατήσετε!
.
Όταν λοιπόν τα έχετε όλα αυτά στην άκρη ασφαλή και είστε έτοιμοι, κάντε το μεγάλο βήμα για Restore από το iTunes, κάντε πάλι re-jailbreak την συσκευή σας και πετάξτε τα όλα στην θέση τους όπως τα είχατε πριν. Όλα τα προγράμματα του Cydia δυστυχώς θα πρέπει να επανεγγατασταθούν (πράγμα που ο φίλος μου GeekSada το έχει λύσει με το πρόγραμμα “CydBR“ για τερματικό μέσα από το iPhone, αλλά περισσότερο για αυτό σε άλλο post). Θα χρειαστεί μέσω του SBSettings και από το μενού του που διορθώνει τα Permissions στον φάκελο του χρήστη να το κάνετε ενώ πριν έχετε φροντίσει ότι περάσετε πίσω στην συσκευή να είναι chmod’ed recursively σε 777 και αν δείτε μετά από όλα αυτά π.χ. μια εφαρμογή όπως τα SMS να την ανοίγετε και να κλείνει είναι σίγουρα τα permissions λάθος και προσπαθήστε πάλι με chmod και τέλος SBSettings & Reboot και θα το πετύχετε. Αυτό στην κυριολεξία είναι ότι κάνει το iTunes όμως χειροκίνητα χωρίς όλη την σαβούρα που μπορεί να έχει μαζευτεί από το προηγούμενο Firmware που είχατε μέσα.
Αν έχω ξεχάσει κάτι ή αν θέλετε να σημειώσετε κάτι πάνω στο όλο σκηνικό μην διστάσετε να σχολιάσετε από κάτω και θα φροντίσω σε προσθήκη ή διόρθωση! Θα ήθελα να ξέρω επίσης αν καταφέρατε να έχετε με επιτυχία επαναφορά των δεδομένων στην συσκευή σας!
.
Γράφει ο SomniusX – αρχική δημοσίευση HellasProject.com
Δεν συμφωνώ με την πρώτη παράγραφο, δεν είναι ο τρόμος που προκαλεί το jailbrake, αλλά όλη αυτή η άσκοπη και κουραστική διαδικασία. Γιατί να φάω τόση ώρα για να βρω αν έχει αλλάξει κάτι στο jailbrake, για να μπορώ να βάλω 5-10 εφαρμογές δωρεάν; Δεν είναι η καλύτερη λύση το jailbrake, απλά είναι μια πολύ βολική για κάποιους. Για κάποιους άλλους πάλι, όχι…
Πότε θα δούμε live; Τι περιμένετε την ανακοίνωση του iPad στην Ελλάδα; Αν ναι την βάψαμε…
Εσυ δηλαδη που κανεις jailbreak εισαι μουρατος;
Η πρωτη σου παραγραφος οπως ειπε και ο απο πανω ειναι παντελως απαραδεκτη.
Δεν ειναι θεμα μουρης για καποιον να κανει jailbreak η οχι αλλα επιλογη και πρεπει να τη σεβαστεις. Δε μπορεις να βαζεις ολους στο ιδιο τσουβαλι φιλε.
Καταρχάς χαλαρώστε λίγο μάγκες με τα φιλε και το ύφος δεν είμαι εδω να τσακωθω με κανέναν, η άποψη μου είναι αυτή και αν δεν εφαρμόζεται σε όλους είναι επειδή δεν είναι όλοι με το ίδιο σκεπτικό, και αναφέρω “Δεν τους παρεξηγώ” εσείς γιατί φορτωνεστε!
Οι περισσότεροι πραγματικά θέλουν να δείξουν οτι ααα έχω καλύτερο theme, α άλλαξα font, αα έκανα εκείνο το άλλο, και να φτάσω, ααα έχω αυτό το App που εσύ δεν το έχεις γιατί κοστίζει 80+€ κλπ.. Είναι θέμα “δικό” σας όπως και να το κάνουμε.
Όσο για το θέμα επιλογής, ναι αδερφέ, είναι πάντα επιλογή “δική” σου, να κανεις οτι θες με το τηλέφωνο, και πλέον και νόμιμο έτσι.. ;), όσο για το αν είναι ο φόβος, είναι αλλά οχι για όλους, είπα.. δείτε σε γειτονικό φόρουμ πόσος κόσμος ρωτάει ενα δεκάδες σελίδες πως και τι και στο τέλος το λένε αν είναι να έχω πρόβλημα (βλεπε untethered boot) αστο με το stock firmware..
Και ξαναλέω το τι θα κάνετε είναι δική σας επιλογή πάντα, όπως και επιλογή είναι να μην ψαχτεί κάποιος αρκετα στο google, ή να βάλει κάποιον άλλο να του το κάνει μέχρι και να χρεωθεί για αυτό!
Αυτό όμως δεν είναι λόγος να ανεβάσουμε εντάσεις έτσι παιδιά;
Καλά μπάνια!! 😛
Καλά δεν είπαμε και τίποτα, απλά τη γνώμη μας… Δεν το κάναμε για να ανάψουν τα αίματα…
καλα μπανια
Αυστηρά και μόνον προσωπική μου άποψη: Επειδή το backup που περιέγραψες παραπάνω σε 16 αναλυτικότατα και κατατοπιστικά βήματα είναι ακριβώς αυτό που θα περιέγραφα ως …overkill (!), πιστεύω ότι δεν αξίζει τον κόπο και ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που δεν το κάνω jailbreak κι εγώ. Time is of the essence!
Με άλλα λόγια, θεωρώ ότι αξίζει να δώσεις πχ 40-50 ευρώ για να αγοράσεις όλες τις εφαρμογές σου ώστε να κάνεις update με ένα και μόνο κουμπάκι και αφενός να μην αγχώνεσαι για τίποτα, αφετέρου να κάνεις πολύ πιο δημιουργικά πράγματα όλη αυτή την ώρα που θα έκανες backup σε ένα τηλέφωνο 😛
Άσε που το όλο σκηνικό μου θυμίζει τις λίθινες εποχές WM5/6/6.5 που κάναμε όλοι τέτοιες αλχημείες με μαγειρεμένες ROM στα Qtek μας (μπρρρρ)…
Και τέλος, ψάχνω, αλλά δε βρίσκω λόγο να κάνω jailbreak! Εκτός βέβαια από το “δωρεάν” (και παράνομο φυσικά) των εφαρμογών.
Επαναλαμβάνω, τα παραπάνω είναι προσωπική μου άποψη!
Wow wow.. αδερφέ dj_aris! Βάστα λίγο τ’ άλογα ωρέ!!!
Όλα αυτά παραπάνω δεν τα είπα για να κάνετε backup έτσι για πλάκα, είναι καθαρά σε περιπτώσεις που ακόμα και το “καθαρό” σου backup από το iTunes δεν γίνεται να επαναφερθεί (βλέπε corrupted ones) και σε άλλες περιπτώσεις όπως καθαρή μετάβαση από 3.x σε 4.x ενώ είχες κάνει κανονική μετάβαση και έχεις πρόβλήματα..
Όοοολο αυτό λοιπόν είναι ένας λόγος να κάνεις έστω και προσωρινά jailbreak άμα δεν το θες συνέχεια, να κρατήσεις ότι είναι να κρατήσεις, να τα επαναφέρεις μετά, και ξανακάντο re-firmware καθαρό!
Πίστεψέ με βουνό φαίνονται όλα αυτά, αλλά για κάποιον, βάλε κι εμένα μέσα, που τα μηνυματάκια του και όλα τα καλούδια του τα θέλει να τα έχει και στο επόμενο firmware είναι 30 λεπτάκια δουλειάς που δεν την κλαίμε! 😛 😀
Ο καθενας κανει οτι θελει το καιει , το σπαει και οτι αλλο θελει… και τωρα στο θεμα μας… Δεν μπορω αλλο χωρις JB το ειχα και εκανα αναβαθμηση την 4ος με σκοπο να ερθει συντομα το jb και περιμενω ενα μηνα.,..
Αφού ηξερες οτι είσαι tethered με το νέο bootrom γιατί ανεβηκες στην 4; Ή δεν το ήξερες;
Αλλά να μην το κανουμε επίλυση προβλημάτων εδω, οτι έγινε έγινε.. Υπομονή τώρα.. (αν και μπορείς την 4.0 να την jailbreakάρεις αλλά θα είναι tethered αν έχεις νέο bootrom!!)
Ναι ρε παιδιά μιλάμε!! 😉
Να πω την αλήθεια έχω βγάλει λεφτά με το να ξεκλειδώνω iphones απο την εποχή του πρώτου αλλα το δικό μου δεν το έκανα ποτέ jb. Πέντε δέκα εφαρμογές που ήθελα τις αγόρασα…. 🙂 Βασικά εκτός αν το έχεις από us poy θέλει ξεκλείδωμα και δεν ασχολείσαι πολύ παρά να το δουλεύεις απλά … δεν βλέπω τον λόγο να το κάνεις jb.
SomniusX τρομερη δουλεια..
Στους αλλους εχω να ρωτησω το εξης: με 40-50 ευρω τι ακριβως θα αγορασετε καμαρια μου? Angry birds 0,79€, να σου πω οκ. Αλλες παρεμφερεις εφαρμογες να σου πω παλι οκ. Tα gps (της προκοπης εννοω, οχι οτι βρεις μπροστα σου) εχεις δεις τι τιμες παιζουν? ενα παρε και σχεδον εχεις ηδη ξεπερασει τον προυπολογισμο σου. Ο SomniusX μονο καλο κανει με το ποστ αυτο και σεις αμεσως να τον φατε. Ουτε σας αναγκασε κανεις, ουτε σας απειλησε.
Η ποζερια που λεει ισχυει. Επισης ισχυει και η αλλη ποζερια του οτι εχω iPhone, το παιζω intelligent και ενιοτε h@ckeras και δεν ξερω που πανε τα 4. Διαβαστε κανα φορουμ να ανοιξουν λιγο τα ματια σας.
PS: Και να χα τα λεφτα να τα πεταξω, και παλι ορκισμενος οπαδος του jb θα ημουν. Δεν ειναι μονο οι free apps που 8α εχεις μετα. Ειναι και πολλα αλλα που ουτε φανταζεστε.
Και μια μικρη προσθηκη για σενα SomniusX.
To iphone backup extractor κυκλοφορει και για win εδω και αρκετο καιρο αλλα ειναι επι πληρωμη ή διαφορετικα ως free μπορεις να κανεις μεχρι 1 αρχειο extract την φορα αν θυμαμαι καλα 😉
@Payne tnx αδερφέ ξέρεις δεν παίζω με Winz πολύ οπότε! 😉
Επίσης tnx για την υποστήριξη, απλά τα λεω χύμα στην άποψη μου γιατί είναι αλήθεια, έστω αν κάποιοι δεν το παραδέχονται, είναι θέμα χαρακτήρα. Αλλιώς δεν θα το αγοραζε κανείς!
Τεσπα δεν θέλω να ανεβασω εντασεις πάλι! 😉
Υ.Γ. Βλέπω Cyta, απο Κύπρο φίλος; Πως είναι τα πράγματα αληθεια με την κοινοτητα χρηστών iPhone εκεί στα μέρη σας; Επίσης ήθελα μα μου πεις αν ξέρεις, πιο πολύ απ’εξω τα φέρνουν σε σας ή τα αγοράζετε εγχώρια; Και ακομα ενα, πιστεύεις ποιο είναι το ποσοστό των jailbroken iPhones στην Κύπρο..;
Και ενα σχόλιο προς τον Γιάννη του πρώτου σχολιαστη, πες μου τωρα Γιάνναρε με το πρόσφατο (χθεσινό) Jailbreak ή και το προηγούμενο, και τα δυο του Comex, πόσο σε δυσκόλεψαν!
Αυτό μόνο, παντα φιλικά έτσι!! 😉
Δευτερη και τελευται μικρη προσθηκη.
Για το 16. Backup Πληροφοριών AppStore υπαρχει μια απλη και συναμα απαιχτη εφαρμογη που σωζει και λεγεται AppLinks. (Cydia βεβαια)
Βγαζει συντομευσεις για τις εφαρμογες στο private/var/mobile/Applinks με τα ονοματα τους αντι για το μακαρονι id αριθμων-ψηφιων που εχουν!
LoL! Cyta ναι αλλα οχι απο Κυπρο! Aπο Καστορια! Οποτε δεν ξερω να σε βοηθησω για το τι παιζει στην μεγαλονησον! 😀
Ωωωχ χα ξέχασα οτι ήρθε κι εδω η Cyta, sorriez mate!
Ναι το γνωρίζω το Applinks και το χρησιμοποιώ ειδικά όταν περνάω Pois στο TomTom, αλλά το γράφω οπως είναι για άτομα που δεν έχουν κάνει ποτέ jailbreak και κάνουν προσωρινό μόνο για το backup, έχεις δει πόσο ανήσυχοι είναι με οτι περνάνε μεσα απο το Cydia.. “μήπως χαλάσει”, “μετά εγγύηση”, “μου είπανε οτι δεν θα ξανά πάρει μπροστά απο το μαγαζί τάδε”, “μήπως είναι το αντιχριστου;” και παει λέγοντας..
Για αυτό τον λόγο ναι αν είσαι γνωστής Applinks παιδιά με τα μπούνια, αν δεν το γνωρίζετε, παραδοσιακά, αναζήτηση με το χέρι..
“μήπως είναι το αντιχριστου;” xaxaxaxaxa ελιωσα στο γελιο!
Just don’t ask! Ενα έχω να πω, μοντέρνος παππάς gadgetακιας! Τπτ άλλο!! 😉 😀
Apsogos! Me voithise poly to post sou gia to backup mou prin to jb!
To mono pou den ekana k to ksexasa k den kserw an ginete kiolas einia na swsw ta saves twn games mou! krima giati eixa trela high scores se merika games!!
Kata ta alla wraia ola afta alla o belas tou na ksana valeis se clean install ta cydia apps einai kati sto opoio prepei na vrethei lysh!!
Thanks again!
@Leonidas
Δεν ξέρω αν το ανέφερα σωστά αλλά μπορείς να δώσεις τα saves αν κρατήσεις αντίγραφο των περιεχομένων της εκάστοτε εφαρμογής/παιχνίδι, και εγκαθηστωντας την ίδια μετά απο πάνω ή π.χ. της πετάς ενα update..
Εύκολος εντοπισμός των φακέλων των εφαρμογών γίνεται με το προγράμμα AppLinks απο το Cydia που δημιουργεί έναν φάκελο AppLinks μέσα στο home (~) του χρήστη mobile και περιέχει symbolic links προς ως φακέλους προς ολες τις εφαρμογές με τα ονοματά τους..
Επίσης στο repository μου για Cydia (repo.hellasproject.com) θα βρεις το shell προγράμμα που ζητας για να κρατάς τι έχεις περάσει στο Cydia και να τα ξανα εγκατασησεις (που δεν συνίσταται λόγο του οτι υπάρχει συγκεκριμένη σειρά δυστυχώς για ολα στο Cydia) αλλά μπορείς επιλεκτικά να αφαιρέσεις οτι πρέπει να παραστεί στο καθαρό μετά..